search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:30
MENU CLOSE

Τα μηνύματα Τσαπανίδου στο ντιμπέιτ: Ο Μητσοτάκης «εκβιάζει» την αυτοδυναμία – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στην πρώτη κάλπη

24.02.2023 07:14
tsapanidou_new

Ο Μητσοτάκης «εκβιάζει» την αυτοδυναμία, αλλά δε θα χρειαστούν δεύτερες και τρίτες κάλπες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, είναι το κυρίαρχο μήνυμα που ανέδειξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου στην χθεσινή πρώτη τηλεμαχία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Οι πλειστηριασμοί, οι υποκλοπές, οι μετεκλογικές συνεργασίες και ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό έργο που άφησε πίσω του, είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε, με την Κουμουνδούρου να εμφανίζεται ικανοποιημένη για το γεγονός ότι έθιξε όλα τα ζητήματα με άνεση και σε χαλαρό ύφος, και σε ορισμένα σημεία έδειξε να «αποσπά» την ενόχληση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Έμφαση έδωσε και στην κυβερνητική προπαγάνδα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ, είπε, πώς είναι το κόμμα που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια ρύθμισε το χρέος, έφερε ανάπτυξη» και έκανε όλα αυτά που επιτρέπουν σήμερα στην κυβέρνηση να συνομιλεί με επενδυτές και να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται.

Επέμεινε και στο θέμα της διεξαγωγής ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός το αποφεύγει γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν τοποθετείται πιο συγκεκριμένα ορίζοντας ημερομηνία. Ήδη από το μεσημέρι, λίγο αφότου ο Γιάννης Οικονόμου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κ. Τσαπανίδου σχολίαζε, σε αδρές γραμμές πως «τα περί ανοιχτού ενδεχόμενου τα έχουμε ξανακούσει και το 2019». Καλούσε δε την κυβέρνηση να ορίσει εδώ και τώρα ημερομηνία τόσο για το ντιμπέιτ όσο και για τις εκλογές.

Μία είναι η κάλπη, δεν έχουμε σειρά εκλογών

Αναφορικά με τον στόχο των εκλογών ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως θα πετύχει τη νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής και δεν θα χρειαστούν δεύτερες και τρίτες κάλπες, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να «εκβιάσει» – το τόνισε – την αυτοδυναμία.

Στο υποερώτημα γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση με το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, γιατί δεν θα την επιδιώξει, εφόσον επί της αρχής τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, η Πόπη Τσαπανίδου επικαλέστηκε την αριθμητική: «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά».

Απέκλεισε το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι «οι διαφορές είναι χαοτικές» καταρχάς γιατί η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στους λίγους και ισχυρούς και την ίδια ώρα επιχειρεί να δείξει το ενδιαφέρον της για τη μεσαία τάξη, τα κατώτερα στρώματα και τους ευάλωτους με κουπόνια

Μάλιστα, ανέδειξε ιδιαίτερα το τι θα σημάνουν τυχόν διαδοχικές κάλπες για την οικονομία, την ώρα που χρειάζεται σταθερότητα «για να πάει η χώρα μπροστά» ενώ ουσιαστικά είπε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί την εντύπωση ότι πάμε σε σειρά εκλογών και επιπλέον το παρουσιάζει ως απλή υπόθεση ενώ δεν είναι. Έτσι σημείωσε πως όσο ακολουθούμε την προεκλογική περίοδο τόσο τα γρανάζια της οικονομίας γυρνάνε πιο αργά, τόσο καθυστερούν τα πράγματα να γίνουν, είναι αβέβαιη η κατάσταση, δεν παράγεται έργο, έχουν αφήσει όλοι κάτω τα μολύβια και τρέχουν να εξασφαλίσουν σταυρούς».

Επίσης, απέρριψε μετά βδελυγμίας τους ισχυρισμούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αστειεύεστε;» διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έθεσε τέτοιο θέμα και πως προξενεί εντύπωση γιατί το έθεσε ο πρωθυπουργός. Ίσως, είπε, «τον ενοχλεί η κουβέντα που έχει ανοίξει για τις εταιρείες χειραγώγησης της κοινής γνώμης που διαφημίζουν ότι έχουν πελάτη τον πρωθυπουργό από το 2018».

Υποκλοπές

Για τις υποκλοπές και την αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, είπε ότι ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ως αντίδραση στο γεγονός ότι έχουν τεθεί σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στον πρωθυπουργό και δεν έχει απαντήσει σε τίποτα, τη στιγμή που «παρακολουθούσε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο».

Υπογράμμισε πως τον ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και τον ενδιαφέρει η οικονομία και αν οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τον μήνα «αλλά μας αφορά όλους το θέμα των παρακολουθήσεων και σε όποια άλλη χώρα κι αν συνέβαινε θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Και απαντώντας και σε όσα είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα σημείωσε «ναι η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη αλλά πείτε μου ένα πρόσωπο που κάλεσε η δικαιοσύνη για να δώσει εξηγήσεις» αφήνοντας αιχμές για την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα και την ποιότητα της Δημοκρατίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τσεκάρισε τα κουτάκια στα οποία εσείς χτίζετε σήμερα»

Στο σχόλιό της για τα όσα ειπώθηκαν στο πρώτο σκέλος της συζήτησης ουσιαστικά ακολούθησε την σταθερή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση πατάει σε αυτά που βρήκε έτοιμα και στρωμένα από τη δική του διακυβέρνηση και παρ’ όλα αυτά τα παρουσιάζει ως δικές της επιτυχίες.

Έτσι απευθυνόμενη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τον τρόπο που σύγκρινε την σημερινή κυβέρνηση με την προηγούμενη είπε μεταξύ άλλων πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνιαρύθμισε το χρέοςέφερε ανάπτυξη και έκανε όλα αυτά που σας κάνουν σήμερα να βγάζετε τη χώρα έξω να μιλάτε με επενδυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ τσεκάρισε τα κουτάκια στα οποία χτίζετε εσείς σήμερα».

Επιπλέον στον αντίποδα των όσων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε σε ένα δυο σημεία ότι η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως μια δύναμη που δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα και τον κατηγορεί για όλα τα δεινά λες και η ιστορία ξεκίνησε το 2015.

Απαντώντας στην ερώτηση Οικονόμου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλώσει τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι και επί της προηγούμενης κυβέρνηση υπήρχε φράχτης και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας αλλά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, απέρριψε τις κατηγορίες ότι επί των ημερών του έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, επέμεινε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε προστασία της πρώτης κατοικίας και παρέπεμψε και στην παραδοχή του πρωθυπουργού στην Βουλή όταν επέκτεινε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τον πτωχευτικό νόμο που πέρασε στη συνέχεια, κατάργησε τις δικλίδες ασφαλείας που υπήρχαν και κατ’ επέκταση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ΠΝΠ μέχρι τις εκλογές και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης υποχρεωτικά.

Παρέπεμψε στο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες και το οποίο περιλαμβάνει και πρόταση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Γιατί αποχώρησε η διοικήτρια του οργανισμού – Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Άδωνις Γεωργιάδης για Κοκλώνη: Δεν εκταμιεύθηκε η επιχορήγηση 2 εκατ. ευρώ

Μητσοτάκης: Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και οι Belharra στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:27