search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:23
MENU CLOSE

Δυστύχημα στα Τέμπη: Τουλάχιστον 36 νεκροί και 50 αγνοούμενοι – Συγκλονιστικές εικόνες από τα συντρίμμια (photos/videos)

01.03.2023 12:46
tempi_kentriki_new

Τραγωδία χωρίς τέλος στα Τέμπη με τον αριθμό των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα να ανεβαίνει διαρκώς.

Οι πληροφορίες των ανταποκριτών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 θύματα, αν και οι επιβεβαιωμένοι νεκροί σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική είναι 36.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση 72 είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λάρισας, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, ενώ από αυτούς οι έξι σε ΜΕΘ. Συνολικά, 130 άτομα τραυματίστηκαν χωρίς ωστόσο να χρειαστούν όλοι να παραμείνουν για νοσηλεία.

Πενήντα αγνοούμενοι

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος κ. Βαθρακόγιαννης τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει.

Ο κ. Βαθρακογιάννη είπε επίσης ότι όταν έγινε το δυστύχημα στο τρένο υπήρχαν 342 επιβάτες και 10 υπάλληλοι, δηλαδή συνολικά 352 άτομα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι αγνοούμενοι είναι 50…

Νεκροί σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική που μάλλον μετέφερε λαμαρίνες, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Ενώ οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για το πώς τα δύο τρένα βρέθηκαν πάνω στην ίδια γραμμήεργαζόμενοι κάνουν λόγο για ελλείψεις, άπειρο προσωπικό και απουσία συστημάτων ασφαλείας.

Στο σημείο της τραγωδίας ο Μητσοτάκης

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και συμπλήρωσε:

«Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς.

Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Την ίδια ώρα, στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος είχε προσαχθεί νωρίτερα μετά το τραγικό δυστύχημα, προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών για την τραγωδία στα Τέμπη, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών.

Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα

Μπροστά στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των ελληνικών σιδηροδρόμων βρίσκονται τα συνεργεία διάσωσης που εξακολουθούν να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών.

Στο σημείο του δυστυχήματος δύο τεράστιοι γερανοί ανασηκώνουν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

Μέχρι τις 11 είχαν ανασυρθεί και άλλες σοροί ανθρώπων μέσα από τα διαλυμένα βαγόνια ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 36.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας εξακολουθούν να βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ με κοπτικά εργαλεία και χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου συνεχίζουν να κόβουν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους.

Πάντως στην περιοχή η οσμή του καμένου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα αφού μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, άρπαξαν φωτιά τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε νωρίτερα τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το εθνικό πένθος τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Τι αναφέρει η παραγγελία Ντογιάκου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ήδη αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Στην παραγγελία του προς τον κ. Δασκαλόπουλο ο ανώτατο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει:

«Προς

Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ», δηλαδή, να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Δυστύχημα στα Τέμπη: Η προφητική ανακοίνωση της ΔΕΣΚ – «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται»

«Μαμά θα σε πάρω όταν φτάσω…»: Το τελευταίο τηλεφώνημα 23χρονου επιβάτη του μοιραίου τρένου (Video)

Δυστύχημα στα Τέμπη: Κέντρικο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ – «Σκηνές αποκάλυψης που ραγίζουν καρδιές» (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:22