search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:13
MENU CLOSE

Δυστύχημα στα Τέμπη: Σπαρακτικές στιγμές για τους συγγενείς των θυμάτων – Σκηνές πολέμου έξω από τα νοσοκομεία (videos)

01.03.2023 15:22
tempi_larisa_nosokomeio_distichima_1200-700_new

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίσσονται έξω απο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου γονείς και συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας έχουν μεταφερθεί 36 σοροί και κάποιες εξ αυτών ήταν απανθρακωμένες. Στους 72 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Οι σοροί μεταφέρονται από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων έρχονται αντιμέτωποι με τη φρικτή διαδικασία αναγνώρισης των δικών τους ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Όπως ανέφερε η αρμόδια ιατροδικαστής, η αναγνώριση και η ταυτοποίηση των σορών είναι το πιο δύσκολο κομμάτι από όλη τη διαδικασία, ενώ αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύονται έξι άτομα, ηλικίας από 21-16 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 25χρονο, έναν 26χρονο, μια 23χρονη, μια 26χρονη και μια νεαρή γυναίκα χωρίς επιβεβαιωμένα στοιχεία.

Λεονταρή: «Δύσκολη η αναγνώριση, 7 σοροί είναι απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι»

Η προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, μαζί με τους ιατροδικαστές Χρήστο Κραβαρίτη και Χρυσαυγή Κιούση βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη» αναφέρει η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών.

Τόνισε, επίσης, πως γίνεται το «ανθρωπίνως δυνατόν» από την ιατροδικαστική υπηρεσία, εκτιμώντας πως ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το νοσοκομείο, τον διοικητή και τον υπουργό Υγείας που βρίσκεται εδώ και με την αστυνομία που έχει επωμιστεί μαζί με εμάς το τραγικό έργο της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης των σορών. Είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο γιατί οι σοροί βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες, ίσως και μέχρι το απόγευμα, συνεχίζουν δυστυχώς να έρχονται σοροί. Αφού τελειώσει για μας αυτό το επίπονο για μας και τις οικογένειες στάδιο μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροτομών, νεκροψιών και την απόδοση των σορών».

Όπως είπε η κ. Λεονταρή, το έργο της αναγνώρισης είναι πολύ δύσκολο καθώς οι σοροί βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς επτά σοροί είναι απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι.

«Είναι τρομερό», όπως είπε γιατί της θυμίζει το φοβερό δυστύχημα των Τεμπών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερη μαζικότητα, μια μαζική καταστροφή που η Ελλάδα δεν έχει δει εκτός από το Ήλιος και το Γιάκοβλεφ».

Στη συνέχεια τόνισε πως σε αυτό το στάδιο αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ταυτοποίηση και η αναγνώριση των θυμάτων«Το τραγικό κομμάτι είναι όταν οι οικογένειες θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις σορούς».

Όσον αφορά τις ηλικίες των θυμάτων είπε πως δεν υπάρχει μικρό παιδί, ενώ διαβεβαίωσε πως οι περισσότεροι είναι νεαρής ηλικίας και φοιτητές. Σε άλλο σημείο είπε πως θα αργήσει η διαδικασία της αναγνώρισης καθώς θα είναι πολύωρη και σε κάποιους θα χρειαστεί να γίνει με εξέταση DNA.

Στο έργο των ιατροδικαστών λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης έρχεται να συνδράμει και ο ιατροδικαστής υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης.

«Μας ζητούν αναγνώριση από ρούχα, τατουάζ»

Ένας απεγνωσμένος πατέρας μίλησε στα ΜΜΕ έξω από το ΓΝΛ, λέγοντας πως ψάχνει τον 26χρονο γιο του και τον φίλο του.

«Αγνοείται ο άνθρωπός μου μαζί με τον φίλο του. Είχαν πάει να δουν τις κοπέλες τους. Να το χαίρονται το τρενάκι του τρόμου.

Οι αστυνομικοί μας ρωτούν τι ρούχα φορούσαν αν είχαν τατουάζ ή φορούσαν σκουλαρίκια για να γίνει η αναγνώριση.

Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν ξέρουμε που είναι οι άνθρωποί μας. Να πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι γι’αυτό το ελληνικό χάλι. 2023 και τρακάρουν τρένα και μάλιστα σε διπλή γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Πλεύρης: «Η περίθαλψη των τραυματιών και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους προτεραιότητά μας»

Η περίθαλψη όσων έχουν τραυματιστεί και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αυτό που προέχει αυτή την ώρα για το υπουργείο Υγείας, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Υγειάς, Θάνου Πλεύρη, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τραγωδία, επισημαίνοντας πως «οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε καλή κατάσταση. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς».

Όπως ενημέρωσε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες και η ταυτοποίηση των νεκρών. «Διαθέτουμε ψυχολόγους να στηρίξουμε τους συγγενείς. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, ώστε οι περισσότεροι να βρουν τον άνθρωπο τους. Κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

Γκάγκα: «Είναι τρομερό αυτό που συνέβη, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους τραυματίες»

Το πρωί της Τετάρτης μετέβη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Κατά την έξοδό της σημείωσε σε δηλώσεις της πως «είναι τρομερό το ατύχημα που συνέβη. Λυπάμαι πάρα πολύ για όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τους γονείς των παιδιών, πραγματικά νομίζω δεν το χωράει ο νους μας. Εδώ οι ασθενείς που έχουν έρθει ήταν περισσότεροι από 30 και έχουν μείνει 14. Οι πιο πολλοί για παρακολούθηση, 1-2 είναι λίγο πιο σοβαρά. Θα δούμε λίγο όλους τους ανθρώπους που είναι τραυματισμένοι και ελπίζω να πάνε όλα καλά… Τα νοσοκομεία ήταν επί ποδός, ήρθε όλο το προσωπικό πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε όλα τα νοσοκομεία και τους ευχαριστώ. Και πάλι λυπάμαι πάρα πολύ. Για τους τραυματίες κάνουμε ότι μπορούμε. Ακόμη υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έρχονται μόνοι τους για προσαγωγές, δεν έχω συνολική εικόνα (για τους τραυματίες). Νομίζω αυτή θα μας τη δώσει η πολιτική προστασία».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και λιγότεροι στο Γεννηματάς και στην Κατερίνη. Την κ. Γκάγκα συνόδευσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 44χρονος που αγνοούνταν από τις 16 Φεβρουαρίου (Photos)

Απόκριες 2023: Τα ρατσιστικά μηνύματα που… σημάδεψαν τα καρναβάλια σε Τανάγρα και Ληξούρι (photos)

Αποσωληνώθηκε ο Ανδρέας Μικρούτσικος – «Έχει επαφή με το περιβάλλον και επικοινωνεί»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:06