search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:01
MENU CLOSE

Ο δημοσιογραφικός κόμπος έφθασε… στα Τέμπη

03.03.2023 17:28
treno_tempi_new

Με αφορμή πολλά από όσα δημοσιογραφικά έχουν μεταδοθεί ή δημοσιευθεί τα τελευταία 24ωρα για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τους ότι «όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους», τονίζοντας πως έργο των ΜΜΕ είναι να ελέγχουν την εξουσία, να ασκούν κριτική, να ιεραρχούν τις ειδήσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με την τηλεθέαση και τα «κλικς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο Ενώσεων με τίτλο «Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον – Μια συγγνώμη και μία υπόσχεση» για διάφορα αδιανόητα που έγιναν γνωστά και έχουν διατυπωθεί:

«Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.

Όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν,  τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους.

Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες».

Ο δημοσιογραφικός «κόμπος» έφτασε στα… Τέμπη. Αυτό το οποίο επισημαίνουν ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ, κομίζοντας γλαύκα εις Αθήνας, με την κοινή τους ανακοίνωση, είναι οι διαπιστώσεις ανεξάρτητων διεθνών φορέων, όπως η μη κυβερνητική «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», το ερευνητικό ινστιτούτο Ρόιτερς για το μέλλον της δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ο ευρωπαϊκός οργανισμός Mapping Media Freeedom- υπο την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με τα ευρήματα για το προβληματικό μοντέλο ΜΜΕ και δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Αίφνης μεγάλη μερίδα ΜΜΕ και δημοσιογράφων «ανακάλυψαν» τους συνδικαλιστές των σιδηροδρόμων, ζητώντας τα ρέστα- και με αυστηρό ύφος σε κάποιες περιπτώσεις- από εκείνους, επειδή δεν είχαν επικοινωνήσει τις θανάσιμες, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, παθογένειες στα ελληνικά τρένα και το σιδηροδρομικό δίκτυο, για να λάβουν τεκμηριωμένη απάντηση ότι τον προηγούμενο καιρό οι ενώσεις των εργαζομένων στα τρένα ενημέρωναν, ακόμα και για τα εξώδικα που έστελναν, αλλά οι ανακοινώσεις των «κακών» συνδικαλιστών… πνίγονταν.

Κάτι ανάλογο συνέβη, όπως έγινε γνωστό με την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή παρά τα εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η κατάσταση παρέμενε ίδια μέχρι και σήμερα.

Για την ιστορία, η παραπομπή έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2023, ενώ ως θέμα έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητά μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Αύξησε τη διαφορά με τον ανταγωνισμό το Mega (πίνακας)

Άγρια Γη: Σήμερα το συγκλονιστικό φινάλε της σειράς (Video)

Eurovision 2023: Η χώρα που δεν έχει επιλέξει ακόμα τραγούδι και τα προγνωστικά τη βγάζουν… φαβορί με διαφορά! (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50