search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:08
MENU CLOSE

«Δικαιοσύνη» και κοινό περί δικαίου αίσθημα

05.03.2023 06:00
Ναύπλιο: Αρχίζει η δίκη της μητέρας που μαχαίρωσε πέρσι την κόρη της στην Κόρινθο - Media

Η απόσταση που χωρίζει τη Δικαιοσύνη και τους φορείς της από το κοινό περί δικαίου αίσθημα (δηλαδή τη γενική αντίληψη της κοινωνίας για το τι είναι δίκαιο) αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του λαϊκισμού και των φασιστικών παραφυάδων του.

Όσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η απόσταση τόσο η Δικαιοσύνη απαξιώνεται στα μάτια της κοινωνίας, γεγονός που υπονομεύει το βασικό θεμέλιο της «αστικής δημοκρατίας», η οποία διακηρύττει τη διάκριση των εξουσιών με την «τυφλή» Δικαιοσύνη να στέκει ανεξάρτητη στο βάθρο της αντιμετωπίζοντας τους πάντες με τον ίδιο τρόπο.

Είναι, λοιπόν, αυτή η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και στην αντίληψη του κόσμου για το τι είναι δίκαιο η οποία δημιουργεί το έδαφος που επιτρέπει συχνά – πυκνά την εμφάνιση «Πολάκηδων».

Η απόσταση ανάμεσα στους θεσμούς και τους λειτουργούς της από την κοινωνία είναι πια τόσο μεγάλη, ώστε οι απλοϊκές καταγγελίες (σαν αυτές του Παύλου Πολάκη), επικεντρωμένες σε πρόσωπα του συστήματος εξουσίας, όχι απλώς δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά το συσκοτίζουν.

Η επικέντρωση της προσοχής σε πρόσωπα, όπως γίνεται με την… «προκήρυξη» Πολάκη, απλώς περιγράφει την επιθυμία του (του Πολάκη) να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Δηλαδή να γίνει «αυτός» (το κόμμα του) το σύστημα (εξουσίας) που θα εξυπηρετεί η Δικαιοσύνη…

Το ποιος δίνει το δικαίωμα στον (κάθε) Πολάκη να έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις και προσδοκίες προφανώς αποτελεί ρητορικό ερώτημα. Είναι η ίδια η Δικαιοσύνη, η οποία έχει τοποθετήσει τον εαυτό της μακριά (μα πολύ μακριά) από την κοινωνία και δίνει πολύ συχνά την αίσθηση ότι λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητος θεσμός, αλλά πλήρως ενταγμένη στο (πολιτικό) σύστημα εξουσίας, το οποίο με τη σειρά του δουλεύει συνεχώς για τη χειραγώγησή της.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπέρ των «κορακιών» για τους πλειστηριασμούς, καθώς και η σιωπή της στην περίπτωση της πιθανότατης κατασκοπευτικής διάστασης των παρακολουθήσεων είναι μόνο δύο από τις περιπτώσεις που η δικαστική εξουσία δεν νοιάστηκε ούτε για τα προσχήματα.

ΥΓ.: Ο «πολακισμός» είναι ένα σχετικά ανώδυνο υποπροϊόν της σήψης των θεσμών, αλλά, όσο παραμένει και μεγαλώνει η απόσταση της Δικαιοσύνης από αυτό που ο κόσμος θεωρεί δίκαιο, οι φασίζουσες νοοτροπίες και αντιλήψεις θα εδραιώνονται και θα καιροφυλακτούν.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικές εκτροπές και παρεκτροπές

Η έμφυλη βία καταπολεμάται μόνο με ολιστικό σχέδιο κατά των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ποιους σημαδεύουν Μπάιντεν και Πούτιν;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:08