search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:20
MENU CLOSE

Nord Stream: Πιθανή εμπλοκή Ουκρανών στο σαμποτάζ στους αγωγούς, «βλέπουν» γερμανικά δημοσιεύματα

08.03.2023 11:47
nordstream2098-new

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν «ίχνη» στοιχείων που δείχνουν ότι Ουκρανοί ίσως εμπλέκονται στις εκρήξεις που έγιναν στους αγωγούς Nord Stream, τον Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Όπως έδειξε κοινή έρευνα που έγινε από τα δημόσια δίκτυα ARD και SWR και την εφημερίδα Die Zeit, έχουν ταυτοποιηθεί ένα σκάφος που ίσως χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά έξι ατόμων, καταδυτικού εξοπλισμού και εκρηκτικών στην Βαλτική, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το σκάφος αυτό, σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα, είχε ενοικιαστεί από εταιρία που εδρεύει στην Πολωνία και «προφανώς ανήκει σε δύο Ουκρανούς».
Ωστόσο μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το ποιος έδωσε την εντολή για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της ουκρανικής κυβέρνησης: «Παρόλο που χαίρομαι να συλλέγω διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας για την ουκρανική κυβέρνηση, πρέπει να πω ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα στη Βαλτική Θάλασσα και δεν έχει καμία πληροφορία για φιλο-ουκρανικές ομάδες σαμποτέρ», έγραψε στο Twitter.
Οι έρευνες που διεξήγαγαν η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία για τις εκρήξεις στους αγωγούς, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ».
Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που ακολουθούν σχετικό ρεπορτάζ στους New York Times, την Τρίτη, όπου γράφτηκε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες υποθέτουν ότι επρόκειτο για σαμποτάζ στους αγωγούς από φιλο-ουκρανική ομάδα», αναφέρουν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε από τις ουκρανικές αρχές.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, την οποία επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, η ομάδα που τοποθέτησε τα εκρηκτικά στους αγωγούς αποτελείτο από πέντε άνδρες- τον κυβερνήτη του σκάφους, δύο δύτες και δύο βοηθούς δυτών, και από μία γυναίκα γιατρό. Οι εθνικότητες των ατόμων αυτών είναι άγνωστες και πιθανότατα είχαν ψεύτικα διαβατήρια. Τα άτομα αυτά απέπλευσαν με το νοικιασμένο σκάφος από το γερμανικό λιμάνι του Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την εισαγγελική έρευνα το σκάφος επιστράφηκε στο ιδιοκτήτη «σε μη καθαρή κατάσταση» και «στο τραπέζι της καμπίνας, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη εκρηκτικών».
Το Politico ρώτησε σχετικά εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έρευνες των εισαγγελικών αρχών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Πριν από λίγες μέρες η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε στο Telegram ότι οι πληροφορίες για ουκρανική εμπλοκή στη δολιοφθορά στους αγωγούς έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις οποίες οι αγωγοί καταστράφηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Το Twitter απέλυσε εργαζόμενο με αναπηρία και ο Έλον Μασκ τον χλεύασε δημόσια – Ζήτησε συγγνώμη

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ουκρανία – «Καμπανάκι» Ζελένσκι σε Δύση: Αν «πέσει» η Μπαχμούτ, οι Ρώσοι θα καταλάβουν και άλλες πόλεις (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:18