search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:23
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Πιέσεις στους Δημοκρατικούς να κατέβει ως υποψήφια πρόεδρος η Μισέλ Ομπάμα

09.03.2023 22:20
misel-new

Πιέσεις δέχεται η Μισέλ Ομπάμα για να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, σε περίπτωση που δεν το κάνουν ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις.

Παρόλο που η ηγεσία των Δημοκρατικών στηρίζει μια υποψηφιότητα Μπάιντεν, οι συζητήσεις στο κόμμα συνεχίζονται ως προς το ποιος θα συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια πιθανή αναμέτρηση.

Σύμφωνα με το Fox News, ο Ρεπουμπλικανός σχολιαστής Ντάγκλας ΜακΚίνον, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, είπε ότι εφόσον δεν κατέβουν υποψήφιοι ο Μπάιντεν – που σκοπεύει πάντως να το κάνει, εφόσον είναι υγιής – ή η Χάρις, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να στραφούν σε ένα άλλο πρώην αστέρι τους για να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες επικράτησής τους.

Ένα από τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι στις προηγούμενες προκαταρκτικές προεδρικές των Δημοκρατικών ήταν εκείνο της Μισέλ Ομπάμα, μολονότι η 59χρονη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει κάποιο αξίωμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Politico, κάποια «ανώτερα στελέχη των Δημοκρατικών» τρέφουν αμφιβολίες αναφορικά με τον Μπάιντεν, και τον στηρίζουν μόνον επειδή φοβούνται μια πιο αδύναμη υποψηφιότητα.

«Υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί συσπειρώνονται γύρω από την επανεκλογή του Μπάιντεν, όχι επειδή θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας ένας 82χρονος να ξεκινήσει μια δεύτερη θητεία, αλλά επειδή φοβούνται την πιθανή εναλλακτική: να πάρει το χρίσμα η Καμάλα Χάρις και να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Politico, γερουσιαστής που παρέστη το Φεβρουάριο σε συνάντηση κυβερνητών, διερωτήθηκε κατά πόσον ο Μπάιντεν αντέχει να βγάλει μια προεκλογική εκστρατεία και στο ίδιο μίτινγκ ένα μέλος του Κογκρέσου επεσήμανε ότι «η Χάρις δεν είναι επιλογή».

Την ίδια στιγμή, η αρθρογράφος του The Hill, Μάιρα Άνταμς σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι κατά τη γνώμη της η Μισέλ Ομπάμα είναι η καλύτερη λύση για να νικήσουν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές του 2024.

«Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μια υποψηφιότητα της κυρίας Ομπάμα για το 2024 χαρακτηρίζεται αβάσιμη φήμη, που προκαλεί φόβο στους Ρεπουμπλικανούς για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων. Επί σειράν ετών η Ομπάμα απορρίπτει κάτι τέτοιοι. Σε συνέντευξή της το 2018, όταν ρωτήθηκε για πιθανή κάθοδό της στην κούρσα για το 2020, είχε πει ως γνωστόν ότι “πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θέλεις τη δουλειά”, υπονοώντας ότι δεν την ήθελε. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί το 2023 ίσως είναι αρκετά απεγνωσμένοι ώστε κάποια ηγετικά στελέχη τους να ενθαρρύνουν την Ομπάμα να το σκεφτεί. Η ομάδα αυτή θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι “το κόμμα και η χώρα σου σε χρειάζονται για να σταματήσεις τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις” απευθύνοντας έκκληση στον πατριωτισμό της», έγραψε η Άνταμς.

Ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον, όπως ο Πάολο Μαστρολίλι της ιταλικής La Repubblica, σχολιάζουν πάντως ότι η επαναφορά στο τραπέζι του ονόματος της Μισέλ Ομπάμα ίσως να αποσκοπεί «όπως συνέβη και με τη Χίλαρι Κλίντον», στην υπονόμευσή της, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο να κατεβεί υποψήφια.

Διαβάστε επίσης:

Σπάνιος χιονοστρόβιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο (video)

Σον Κεμπ: Το βίντεο με τη στιγμή που ανοίγει πυρ ο πρώην άσος του NBA

Επίθεση με πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ, τρεις τραυματίες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:23