search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:19
MENU CLOSE

Silicon Valley Bank: Πώς φτάσαμε στην «κατάρρευση» – Ο ρόλος του τραπεζικού λόμπι και η διαπλοκή με την πολιτική

13.03.2023 11:29
svb_new

Τρεις μέρες πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank το τραπεζικό λόμπι και οι τραπεζίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονταν απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί είχαν πείσει βουλευτές με ρόλο κλειδί να υποστηρίξουν δημόσια ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ δεν θα έπρεπε να κάνει αυστηρότερο το ρυθμιστικό πλαίσιο για το τραπεζικό σύστημα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνου λόμπινγκ και είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι. Και ξαφνικά ήρθε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Το ερώτημα που πλανάται πλέον πάνω από τις αγορές είναι κατά πόσο είναι ασφαλές το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

«Σαφώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ενθαρρύνει εκείνους που πιστεύουν ότι είναι ανεπαρκές το ισχύον ρυθμιστικό σύστημα», σχολίασε στο Politico ο Άαρον Κλάιν, συνεργάτης του Brookings Institution και πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η διαπλοκή τραπεζών και πολιτικής

Πέραν των άμεσων επιπτώσεων στις αγορές, υπάρχει και η πολιτική διάσταση του θέματος. Οι πολιτικές επιπτώσεις της κατάρρευσης είναι «αντίστοιχες της ρίψης μίας τεράστιας ποσότητας νερού σε μια φωτιά που φάνηκε να ανάβει από την πίεση που άσκησαν κάποιοι ρεπουμπλικανοί στην Fed», είπε ο Κλάιν, για να τονίσει την διασύνδεση της αμερικανικής πολιτικής σκηνής με το τραπεζικό σύστημα.

Τώρα οι λομπίστες του τραπεζικού συστήματος θέλουν να επικεντρωθεί η συζήτηση στο ποια συγκεκριμένα στοιχεία του συστήματος δεν δουλεύουν σωστά. Το διακύβευμα είναι κατά πόσο οι τράπεζες να τεθούν κάτω από ένα πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, ίσως κάτω από τους πιο σκληρούς κανόνες μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

«Η εντυπωσιακά ταχεία κατάρρευση της SVB θα πρέπει να βάλει τέλος στις ατέλειωτες προσπάθειες τραπεζών, λόμπι και των πολιτικών τους συμμάχων για χαλάρωση των κεφαλαιακών και άλλων κανόνων που προστατεύουν τους καταθέτες, τους πελάτες, τους επενδυτές και την χρηματοοικονομική σταθερότητα», δήλωσε στο Politico ο Ντένις Κέλεχερ, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Better Markets, που τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης επιτήρησης του τραπεζικού συστήματος.

Το τραπεζικό λόμπι πριν από την κατάρρευση της SVB ήθελε να χαλαρώσουν οι ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια που θα έπρεπε να έχουν τα πιστωτικά τραπεζικά ιδρύματα ώστε να αντέχουν απώλειες και να αποφεύγεται η υποχρεωτική επέμβαση της πολιτείας για τη διάσωσή τους σε περιπτώσεις επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Το «κόκκινο πανί» για τους τραπεζίτες

Ο Μάικλ Μπαρ, αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Εποπτείας της FED, ο οποίος τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είχε ταχθεί τους τελευταίους μήνες υπέρ «μίας ολιστικής αναθεώρησης» των κανόνων κεφαλαιοποίησης που είχαν θεσπιστεί την τελευταία δεκαετία και υποστήριζε την αυστηροποίηση του πλαισίου. Φυσικά έγινε «κόκκινο πανί» για τους λομπίστες των τραπεζών, οι οποίοι αμφισβήτησαν τις θέσεις του Μπαρ και πλησίασαν ομάδες βουλευτών για να εξασφαλίσουν στην ουσία την λειτουργία των τραπεζών με χαλαρότερους κανόνες.

Οι πιέσεις του τραπεζικού λόμπινγκ φάνηκε να αποφέρουν αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της FED τοποθετήθηκε ενώπιον Βουλής και Γερουσίας. Στις δύο μέρες της τοποθέτησής του, πολλοί βουλευτές – οι περισσότεροι ρεπουμπλικανοί- τον προειδοποίησαν να μην αυξήσει τις απαιτήσεις για την  κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων και του ζήτησαν «να μαζέψει» τον Μπαρ.

Ξαφνικά την περασμένη Παρασκευή οι υπεύθυνοι των ρυθμιστικών αρχών υποχρεώθηκαν να τρέχουν για να σώσουν την τράπεζα SVB και οι λομπίστες σε κατάσταση πανικού αντιλήφθηκαν ότι οι προσπάθειες που έκαναν επί μήνες πέφτουν στον γκρεμό.

«Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο σκληρούς κανόνες για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει να υποκύψουν στις πιέσεις», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της FED, Ντάνιελ Ταρούλο, επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας επί Ομπάμα.

Οι υπερασπιστές της βιομηχανίας του τραπεζικού συστήματος ελπίζουν τώρα ότι το αφήγημα που θα προκύψει από την κατάρρευση της SVB θα εστιάσει στα προβλήματα που έχει το ρυθμιστικό σύστημα της FED και σε άλλα επιμέρους στοιχεία στο σύστημα λειτουργίας των τραπεζών, που είχαν χαλαρώσει επί των ημερών Τραμπ. Στόχος του τραπεζικού λόμπινγκ είναι να περάσουν το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει ένας κανόνας για όλους», αλλά η κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να προσαρμόζεται στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά περίπτωση.

«Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι κανόνες», δήλωσε στο Politico η Κάρεν Πέτρου, από την ομοσπονδιακή συμβουλευτική υπηρεσία Federal Financial Analytics, «αλλά πως εφαρμόζονται από τους επιθεωρητές, που είναι ξεκάθαρο πως είχαν πέσει για ύπνο στο τιμόνι γιατί νόμιζαν ότι είχαν ένα ασφαλές, αυτοκίνητο που κινείται στον αυτόματο».

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Bank: Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση Μπάιντεν – Αγοραστή στη Μέση Ανατολή αναζητά το Ηνωμένο Βασίλειο

Silicon Valley Bank: Γιατί οι διεθνείς αγορές ανησυχούν μετά το «λουκέτο» – Εργασία και μισθοί 45 ημερών στους εργαζόμενους

«Κοκκίνισε» η Wall Street από το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank – Πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:18