search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:01
MENU CLOSE

Credit Suisse: Επίσημη η εξαγορά της από την UBS – Άνω των 100 δισ. δολαρίων οι κρατικές εγγυήσεις

19.03.2023 21:16
credit suisse

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS ανακοινώθηκε επισήμως το βράδυ της Κυριακής, λήγοντας ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας και της κυβέρνησης της ευρωπαϊκής χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του deal, με «γραμμή» κρατικών εγγυήσεων έως και 100 δισ. ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια).

Πέρα από αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

«Με τους όρους της συμφωνίας για την εγγύηση σχετικά με ενδεχόμενες ζημίες, η UBS αναλαμβάνει την κάλυψη των πρώτων 5 δισ. φραγκών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των επόμενων 9 δισ. φραγκών και η Credit Suisse των υπόλοιπων ζημιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια λύση που διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προστατεύει την ελβετική οικονομία» τονίζεται στην ανακοίνωση της SNB.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν διαρροές καταθέσεων από την Credit Suisse και η συμφωνία με την UBS ήταν «η καλύτερη λύση» για τη σταθεροποίηση της τράπεζας.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη -την ημέρα που η SNB συμφώνησε να δώσει έκτακτη γραμμή ενίσχυσης ύψους 50 δισ. φραγκών στην Credit Suisse.

Η ελβετική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το ότι η Credit Suisse δεν μπόρεσε να επιλύσει νωρίτερα την κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη.

Σχετικά με τους εργαζόμενους, σημειώθηκε πως χιλιάδες υπάλληλοι θα επηρεαστούν από την εξαγορά και υπογραμμίστηκε πως η UBS πρέπει γρήγορα να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το μέλλον των υπαλλήλων της Credit Suisse.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας μίλησε για τον διεθνώς σημαντικό ρόλο της Credit Suisse να υπογράμμισε πως μια χρεοκοπία της τράπεζας θα είχε «μεγάλες συνέπειες» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Ήταν ευθύνη της Ελβετίας να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο» τόνισε το ΥΠΟΙΚ της χώρας.

Με τη συμφωνία, οι κίνδυνοι για το κράτος της Ελβετίας, τους φορολογούμενους και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι λιγότεροι απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον διοικητή της SNB, Τόμας Τζόρνταν.

Ο ίδιος είπε πως η πρόσφατη τραπεζική κρίση που προκλήθηκε στις ΗΠΑ από τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank «επιβάρυνε την κρίση της Credit Suisse».

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Αγορά της Credit Suisse από την UBS – Πάνω από 2 δισ. δολάρια το ύψος της συμφωνίας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Αποκλιμάκωση στις τιμές – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις από τους προμηθευτές

Κατώτατος μισθός: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αύξηση – Τι ισχύει για επιδόματα, τριετίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:01