search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:09
MENU CLOSE

Μύκονος: «Οικονομικά συμφέροντα θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων» (Video)

24.03.2023 15:58
Mykonos_new

Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός που ξυλοκοπήθηκε άγρια στις αρχές Μαρτίου ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, έκανε δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεών και Νήσων.

Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Μύκονο με τις οικοδομικές άδειες και μεταξύ άλλων είπε ότι «κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του».

Επίσης τόνισε ότι «συνειδητοποίησα ότι μέρες πριν (την επίθεση) υπήρχαν περίεργες κινήσεις που στόχευαν την αναγνώριση και παρακολούθησή μου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησα με τους συνηγόρους μου την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή».

Περιγράφοντας την ημέρα της επίθεσης, ο αρχαιολόγος ανέφερε ότι επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά τη δουλειά του, κατέληξε τελικά χτυπημένος και αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.

«Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που μέλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας δέχτηκε τέτοια επίθεση.

Tέλος, ο κ. Ψαρρός υπογράμμισε ότι τόσο η τοπική κοινωνία όσο και άλλες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να αναλάβουν δράση ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Μυκόνου, τονίζοντας πως «το νησί είναι οριακά να ξεφύγει περιβαλλοντικά, κινδυνεύει να χαθεί».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ψαρρού

«Υπηρετώ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεκαετίες. Τα τελευταία 10 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία 8 με αρμοδιότητα τη Μύκονο.

Ασκώ πάντοτε τα καθήκοντά μου, υπηρετώντας τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία των μνημείων και των χώρων, όπως όλοι οι αρχαιολόγοι. Ποτέ δεν περίμενα να βρεθώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ούτε το επεδίωξα, και αισθάνομαι άβολα με αυτό.

Αναρρώνω ακόμη από την επίθεση που δέχτηκα στις 7 Μαρτίου, στην περιοχή του ΚΑΤ. Ευτυχώς είμαι στη ζωή χάρη στο αυτοκίνητο που έστριψε και εμπόδισε τον δράστη ή τους δράστες να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον οδηγό του αυτοκινήτου που έτρεψε τους δράστες σε φυγή και με βρήκε αναίσθητο και αιμόφυρτο. Σε αυτόν χρωστάω μάλλον τη ζωή μου.

Έχω σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η όρασή μου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πρόβλημα. Σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή μου προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι μέρες πριν υπήρχαν περίεργες κινήσεις που στόχευαν την αναγνώριση και  παρακολούθησή μου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησα με τους συνηγόρους μου την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή».

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Έγγραφο-φωτιά από τη ΡΑΣ 4 ημέρες πριν από το δυστύχημα – «Όλοι γνώριζαν» την κατάσταση στον σιδηρόδρομο

24ωρη απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ την Τρίτη 28 Μαρτίου

Τέλος στο θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στη Χαλκιδική – Στη Γαλλία η μητέρα και η 3χρονη κόρη της – Επικοινώνησε με τις αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:09