search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:47
MENU CLOSE

Τράπεζες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2274
23/3/2023
26.03.2023 06:00
credit-suisse-1-new

Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς εξαιρετικά ευφυολογήματα που περιγράφουν το κοινό αίσθημα για τους όρους λειτουργίας και τον ρόλο των τραπεζών στο διεθνές (καπιταλιστικό) σύστημα.

Από το «τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί» (Μένανδρος) μέχρι το «οι άνθρωποι ζουν πια περισσότερα χρόνια, εξέλιξη που κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνει δυνατή η αποπληρωμή των τριακονταετών στεγαστικών δανείων» (Doug Larson, Αμερικανός αρθρογράφος), οι άνθρωποι έχουν πολλές ευκαιρίες στη ζωή τους να συνειδητοποιήσουν ότι η ύπαρξή τους συνδέεται άρρηκτα με τους διαχειριστές / εμπόρους του χρήματος.

Για την ακρίβεια, αυτός ο άρρηκτος δεσμός δεν είναι τίποτε λιγότερο από την αλυσίδα που τους κρατά δεμένους ως υποζύγια στην (τραπεζική) λιμουζίνα του συστήματος.
Όπως αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά με την κατάρρευση των δύο (μεσαίων) αμερικανικών τραπεζών, την ακαριαία διάχυση της κρίσης στη Μέκκα των τραπεζών (Ελβετία) και το ξεπούλημα της Credit Suisse, το κόστος της χρεοκοπίας καταβάλλεται από την κοινωνία.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχει περάσει πολύς χρόνος για να το έχουμε ξεχάσει, πληρώσαμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας και τις ξανακάναμε εύρωστες. Πληρώσαμε αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση άμεσα με τη φορολογία μας και έμμεσα με τη συμπίεση των εισοδημάτων μας.
Ταυτόχρονα, η ανισότιμη (σε βάρος μας) σχέση περιγράφεται από την τεράστια διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, από την ετσιθελική αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, από το ξεπούλημα των «κόκκινων» δανείων σε κλάσμα της αξίας τους σε «κοράκια» που επιστρέφουν για να τα ζητήσουν στο ακέραιο και έντοκα…

Και την ίδια στιγμή που οι απλοί ανώνυμοι μικροκαταθέτες πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα αντιμετωπίζοντας «νόμους» (γιατί όλα γίνονται νομότυπα) που ανατρέπουν προγραμματισμούς μιας ζωής, οι τραπεζίτες που χρεοκοπούν τα ευαγή ιδρύματα προσγειώνονται με χρυσά αλεξίπτωτα (αποζημιώσεις – μαμούθ) σε εξωτικούς παραδείσους πίνοντας τα μοχίτο τους στην υγεία των κορόιδων…

Διαβάστε επίσης:

Να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική

Δώρο – άδωρο η αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς επαναφορά των ΣΣΕ

Η εκκωφαντική κατάρρευση της ψεύτικης επιτυχίας της Νέας Δημοκρατίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46