search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:05
MENU CLOSE

Έπαιζε σε διπλό ταμπλό ο Αμπράμοβιτς: Χρηματοδοτούσε κρυφά άλλη ομάδα, όσο ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι

29.03.2023 17:37
abramovich_new

Τον έλεγχο μίας ολλανδικής ομάδας που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία είχε για χρόνια ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όταν ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι, όπως γράφει ο Guardian επικαλούμενος έγγραφα που έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα που έφτασε μέχρι την Κύπρο.

Ο Αμπράμοβιτς παρά τις διαψεύσεις των σχετικών φημών χρηματοδοτούσε μυστικά επί χρόνια την ολλανδική Φίτεσε του Άρνεμ και κατάφερε να κρατήσει την εμπλοκή του μακριά από τη δημοσιότητα αν και έγιναν δύο έρευνες των ολλανδικών ποδοσφαιρικών αρχών.

Οι πληροφορίες για την χρηματοδότηση της Φίτεσε από τον Αμπράμοβιτς έρχονται στο προσκήνιο χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα που εντόπισε στοιχεία για τις οικονομικές δραστηριότητες του ολιγάρχη, μέσω της offshore MeritServus, με έδρα στην Κύπρο.

Τα έγγραφα αυτά, στα οποία έφτασε ο Guardian και η ομάδα του  Bureau of Investigative Journalism, δείχνουν ότι ο ρώσος ολιγάρχης είχε χρηματοδοτήσει μυστικά με ποσό τουλάχιστον 117 εκατομμυρίων λιρών την Φίτεσε και την είχε θέσει υπό τον έλεγχό του, δημιουργώντας ένα πλέγμα εταιριών που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες, και οι οποίες είχαν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό.

Η Τσέλσι χρησιμοποιούσε την Φίτεσε ως ομάδα για να αποκτούν εμπειρίες οι νεαροί παίκτες που δεν κρίνονταν ακόμα έτοιμοι για να αγωνιστούν στο απαιτητικό αγγλικό πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών των παικτών ήταν ο Σέρβος διεθνής Νεμάνια Μάτιτς και ο Μέιζον Μάουντ, ο οποίος αγωνίστηκε με τα χρώματα της Φίτεσε στη σεζόν 2017-18.

Το 2017 ο  Guardian είχε γράψει ότι συνεργάτες του Αμπράμοβιτς είχαν εμπλακεί στην ουσιαστική εξαγορά της Φίτεσε, αλλά τότε η Τσέλσι είχε ανακοινώσει ότι «συνεργαζόμαστε στενά με τη Φίτεσε, όπως και με άλλα κλαμπ»

Η Uefa έχει ως απαράβατο κανόνα οι ομάδες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους να μην έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη «για να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των αγώνων» και απαιτεί κανένα άτομο ή νομική οντότητα να μην ελέγχει ή να επηρεάζει πάνω από ένα κλαμπ που συμμετέχει στις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη – Θα επισκεφθεί και Ουκρανούς πρόσφυγες στο Βερολίνο (Video)

Politico: Παραιτείται ο επικεφαλής Μεταφορών της Κομισιόν μετά τις αποκαλύψεις για δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ

Αυστραλία: Ερασιτέχνης χρυσοθήρας βρήκε τεράστιο κομμάτι χρυσού αξίας 160.000 δολαρίων (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:04