search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 10:02
MENU CLOSE

Τσίπρας: Παρουσιάζει το σχέδιο για την πρώτη κατοικία στον αντίποδα της «στρατηγικής Μητσοτάκη» υπέρ των funds

04.04.2023 07:16
tsipras_new

Την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και την διαχείριση των κόκκινων δανείων παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (18:30). 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.

Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, θα έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

Τους προηγούμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει στην κορυφή της ατζέντας του το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τα funds -χωρίς πλέον ασφαλιστικές δικλείδες για τους δανειολήπτες εξαιτίας του πτωχευτικού που ψήφισε η κυβέρνηση στις αρχές της πανδημίας – και του αυξημένου ιδιωτικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι όλα αυτά συνιστούν οξύ κοινωνικό πρόβλημα που επιτείνεται και από την πληθωριστική κρίση. Υπενθυμίζεται πως το θέμα αναδείχτηκε με αρνητικό τρόπο για τη Νέα Δημοκρατία στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου λόγω και της αποκάλυψης του σκανδάλου Πάτση, του πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ που μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων διατηρούσε εισπρακτικές, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης.

Το τελευταίο διάστημα δε ο Αλέξης Τσίπρας διαρκώς υπογραμμίζει πως αν την προηγούμενη δεκαετία το πρόβλημα ήταν το δημόσιο χρέος, το επόμενο διάστημα το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω της στρατηγικής που υλοποιεί, την γρήγορη εκπλειστηρίαση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, πραγματοποιεί την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δις, ζήτημα που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε συνάρτηση και με το θέμα της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο επιτείνεται από την πληθωριστική κρίση που κατατρώει το εισόδημα των πολιτών αλλά και από τις πρακτικές των τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια καταθέσεων που παραμένουν χαμηλά σε αντίθεση με τα επιτόκια χορηγήσεων που έχουν εκτοξευτεί.

Κατάργηση «πτωχευτικού Μητσοτάκη» και νέο πλαίσιο

Όσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή περιορίζεται, λέει η Κουμουνδούρου, στην επιθετική στρατηγική μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από funds κατά πολιτών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως «στρατηγικοί κακοπληρωτές». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων σε βάρος των δανειοληπτών με την πλήρη άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι στρατηγική επιλογή και αποτυπώνεται στις πολιτικές της, καθώς: 

1. Με τον πτωχευτικό κώδικα καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της κύριας κατοικίας 

2. Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν προβλέφθηκε καμία δεσμευτικότητα συμμετοχής πιστωτών, τραπεζών και funds, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών 

3. Με το σχέδιο «Ηρακλής» μεταβιβάστηκε μεγάλος όγκος δανείων από τις τράπεζες σε funds, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη πριν τον πλειστηριασμό και συγχρόνως απαλλάσσοντας τα funds από τη φορολογία για τις κάθε είδους πράξεις τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον αντικρούει τις κατηγορίες ότι ήταν ο δικός του νόμος που «έδωσε» τα κόκκινα δάνεια στα funds, λέγοντας πως ο νόμος του 2015 όριζε φορολογικές υποχρεώσεις, κι επιπλέον σημειώνει ότι επί των ημερών του υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Προστασία που διατηρήθηκε ως το 2020 που ίσχυε ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, μετά και από 6μηνη παράταση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με θέσεις που έχει τις μέχρι τώρα διατυπώσει δημόσια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο του προβλέπει – αφού καταργήσει το πτωχευτικό πλαίσιο Μητσοτάκη – ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση χρεών και συγκεκριμένα θα δίνεται

Προτεραιότητα στη δυνατότητα ρύθμισης μέσα από μια πλατφόρμα, προσιτή στον οφειλέτη και με κοινωνικά κριτήρια

Δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια στους οφειλέτες που δεν καλύπτονται από αυτή την διαδικασία

Κρατική αρωγή στους ευάλωτους με επιδότηση δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στον Αντώνη Σρόιτερ στα μέσα Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί σε «ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με 120 δόσεις, με διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής και για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με συγκεκριμένα κριτήρια».

Επιπλέον, έκανε λόγο για καθιέρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς όπως είπε «δεν γίνεται η χώρα μας σήμερα, για πρώτη φορά, να έχει χειρότερο πτωχευτικό νόμο από αυτόν που πρότεινε το ΔΝΤ το 2012-2013!».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα την επαναφέρει, θεσπίζοντας καταρχάς πλαίσιο κανόνων όπου θα δίνεται προτεραιότητα στη δυνατότητα ρύθμισης:

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή οι servicers που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας, να θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πίεσης να πάρουν πίσω το 100%» είχε πει χαρακτηριστικά.

Προσθέτοντας: «Εμείς δεν λέμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις, να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι κοινωνικά κριτήρια, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη».

Τόνιζε πως «το θέμα είναι αν θα προστατεύσουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους και αν θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ρυθμίσουν το χρέος τους με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βεβαίως για τους πιο ευάλωτους θα υπάρχει κρατική αρωγή», δηλαδή «επιδότηση της δόσης από το Ελληνικό Δημόσιο».

Διαβάστε επίσης

Σκληρή κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το νερό – Γιατί θορύβησε η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ντροπή για τη θλιβερή προπαγάνδα με επιβάτες-στελέχη της ΝΔ

Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 5,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12