search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:01
MENU CLOSE

«Μεγάλες προσδοκίες»: ΒΒC και FX ετοιμάζουν «πειραγμένη» εκδοχή του μυθιστορήματος (Photo)

05.04.2023 13:08
bbc new

Στην εκστραβαγκάντσα εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος «Μεγάλες προσδοκίες» του Κάρολου Ντίκενς, από την πλατφόρμα Hulu σε συμπαραγωγή των FX και BBC, η πλοκή εκτυλίσσεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον με εσάνς βικτωριανής εποχής, πινελιές αποικιοκρατικής γκοθ αισθητικής, σεξ-ντραγκ και ροκ εν ρολ, διαθέτει άφθονη δράση, πλούσια οπτικά εφέ με τον κεντρικό ήρωα του Ντίκενς, τον νεαρό Πίτ να είναι λες κι έχει κατεβάσει μερικά Red Bull και πάει «σφαίρα» για την… κόλαση.

Στη νεα προσέγγιση- απόδοση από τον Στίβεν Νάιτ (τον άνθρωπο πίσω από το θρυλικό «Peaky Blinders» και την διασκευή του «A Christmas Carol» επίσης για την τηλεόραση το 2019) ο Πιπ, το ορφανό αγόρι με τη φιλοδοξία να γίνει τζέντλμαν, χρηματοδοτείται από έναν μυστηριώδη ευεργέτη.

Στη νέα διήγηση του Νάιτ, η οποίο είναι συμπυκνωμένη σε έξι επεισόδια, ο Πιπ μαθαίνει ότι λίγες περιουσίες γίνονται χωρίς να εκμεταλλεύεσαι την ατυχία των άλλων.

Όπως ο Αδάμ και η Εύα συνειδητοποιούν τη γύμνια τους στον Κήπο της Εδέμ, έτσι και ο Πιπ του βιβλίου έρχεται να μάθει την ντροπή, προσπαθώντας να βελτιώσει τη θέση του αφού ταπεινωθεί για τη μέτρια καταγωγή του.

Ο Πιπ του Νάιτ (τον οποίο υποδύεται ο Τομ Σουίτ ως πιτσιρικο) οφείλει τόσα πολλά στον Ντίσνεϊ όσο και στον Ντίκενς. Γεννημένος ονειροπόλος, ανατρέφεται από την αδελφή του (Χέιλι Σκουίρς), η οποία είναι τόσο κακιά όσο κάθε μητριά του παραμυθιού, και τον ευγενικό σύζυγό της, τον σιδερά Τζο (τον κάνει ο Όουεν Μακντόνελ).

Ο Πιπ, όπως και στο μυθιστόρημα, την ημέρα απαγγέλει Σέξπηρ – είναι άλλοστε το πιο έξυπνο αγόρι της πόλης – και τα ξενυχτά βλέποντας τα πλοία στον Τάμεση να αποπλέουν προς κάθε γωνιά της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Σκοπεύει να σαλπάρει και ο ίδιος σε λίγα χρόνια, φανταζόμενος μια περιουσία στην επιχείρηση ελεφαντόδοντου.

Στην πορεία ο Πιπ θα συναντηθεί με τους Μάγκγουιτς και Κομπέισον, δραπέτες από ένα πλοίο- φυλακή. Θα παίξουν το ρόλο τους στο «πλάσιμο» του χαρακτήρα του.

Στο μεταξύ η μις Χάβισαμ (με τη μορφή της εξαιρετικής Ολίβιας Κόλμαν) καλεί στο σπίτι της τον Πιπ παρακινούμενη από την οξυδέρκεια του νέου. Στη σειρά, όπως και στο έργο, η αριστοκρατικής προέλευσης και ανατροφής μις Χάβισαμ είναι ένα ζωντανό φάντασμα.

Ο Ντίκενς και το βιβλίο

Στο βιβλίο ο Ντίκενς δεν ασχολείται με την προέλευση του πλούτου της οικογένειας της, ενώ στη σειρά ο Νάιτ καταδεικνύει ότι πηγή πλούτου της οικογένειας αυτής είναι το εμπόριο όπιου και σκλάβων.

Οι «Μεγάλες προσδοκίες» του τίτλου αναφέρονται στις επιθυμίες του Πιπ, τις οποίες η Μις Χάβισαμ αρχικά υποστηρίζει, σχεδιάζοντας όμως να τις καταστρέψει καθώς o προστατευόμενος της μεγαλώνει.

Ένας τζέντλεμαν επιδιώκει τις απολαύσεις «χωρίς να ενδιαφέρεται για θέματα ηθικής», λένε στον Πιπ, στα δεκαοχτώ του γενέθλια (τον κάνει ο Φίον Γουάιτχεντ), στον οποίο αντί δώρου προσφέρουν μια περιπέτεια με μια χαρούμενη πόρνη.

Στο μεταξύ η μις Χάβισαμ ενθαρρύνει τον Πιπ να ερωτευτεί την Εστέλλα, την κόρη της, σχεδιάζοντας να αρνηθεί την ένωσή τους ως εκδίκησή της στο ανδρικό είδος.

Οι υπαινιγμοί για τις αμαρτίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που εισάγει ο Νάιτ στην ιστορία του Πιπ, υπενθυμίζουν στους θεατές από πού προήλθε μεγάλο μέρος του πλούτου της Αγγλίας εκείνη την περίοδο και σε βάρος ποιών.

Αλλά ίσως είναι και κάπως άκαιρη διότι στοχεύει σε έναν κόσμο με ελάχιστες γκρίζες ζώνες, τόσο διαφορετικό από τον δικό μας.

Η νέα τηλεοπτική προσαρμογή κατά το έγκριτο «The New Yorker» αξιολογείται ως η ενδιαφέρουσα, γεμάτη δράση, οπτικά πλούσια, κάθοδος του Πιπ στην «κόλαση» και η απόδραση από αυτήν.

Διαβάστε επίσης

Οργή και… γλέντι στο Twitter για το ανάποδο διάγραμμα του Action24 – «Είναι για Άραβες;»

Νέα Δημοκρατία: Με… φράχτη του Έβρου ως τις εκλογές – Άγχος για τις απώλειες στα δεξιά

Τζίμα σε Πρετεντέρη: «Με απειλείς; Εμένα προσωπικά, ας πούμε;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 00:52