search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:57
MENU CLOSE

Βρετανία: Οι χρυσές «μπίζνες» του Μπάκιγχαμ με τα άλογα  – 27 εκατ. λίρες η αξία των καθαρόαιμων που κληρονόμησε ο Κάρολος

08.04.2023 06:00
elisavet aloga987- new

Η βασίλισσα Ελισάβετ λάτρευε τα άλογα και τις ιπποδρομίες και γι αυτό κάποιοι που ήθελαν να έχουν καλές σχέσεις με το παλάτι, της χάριζαν άλογα.

Αλλά κάποια από αυτά τα άλογα πουλήθηκαν από την ίδια την βασίλισσα και τον διάδοχό της, εξασφαλίζοντας αρκετά κέρδη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πάρει δώρο 41 άλογα μόνο από τον εμίρη του Ντουμπάι, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και έναν επιφανή μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη. Μάλιστα ο εμίρης του Ντουμπάι έστειλε δώρο στο Μπάκιγχαμ ούτε ένα-ούτε δύο, αλλά 34 άλογα! Κάποια από αυτά τα ζώα πουλήθηκαν από την βασίλισσα Ελισάβετ και τον Κάρολο, οι οποίοι έβαλαν στην τσέπη περίπου 2 εκατομμύρια λίρες.

Τα άλογα που κληρονόμησε από τη μητέρα του ο Κάρολος υπολογίζεται ότι αξίζουν τουλάχιστον 27 εκατομμύρια λίρες.

Ο πιο γενναιόδωρος δωρητής καθαρόαιμων αλόγων κούρσας ήταν ο σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίν αλ-Μακτούμ, ο εμίρης του Ντουμπάι και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έστειλε 34 άλογα στο Λονδίνο.

Άλλα πέντε άλογα έστειλε στη βασιλική οικογένεια ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών Ισμαηλιτών μουσουλμάνων πρίγκιπας Σαχ Καρίμ αλ – Χουσέινι . Μεταξύ αυτών το άλογο Estimate, που χάρισε στην βασίλισσα μια από τις πιο αξιομνημόνευτες νίκες της στη ιπποδρομία του 2013 για το Χρυσό Κύπελλο στο Royal Ascot. Η Ελισάβετ είχε πάρει άλλο ένα άλογο δώρο από τον πρίγκιπα Φαϊσάλ της Σαουδικής Αραβίας, ετεροθαλή αδελφό του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και ένα από εκτροφείο που ανήκει στην οικογένεια αλ-Θάνι, του Κατάρ.

Από τα 41 άλογα που δέχτηκε ως δώρα η βασίλισσα, τα 29 πουλήθηκαν σε δημοπρασίες την περασμένη δεκαετία, αποφέροντας κέρδη 1,93 εκατομμυρίων λιρών στην βρετανική βασιλική οικογένεια.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ τόνισε ότι τα άλογα ήταν προσωπικά δώρα προς την βασίλισσα και όχι «επίσημα δώρα». Αλλά σύμφωνα με τον Guardian έχει προκύψει θέμα για το πώς γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στα «επίσημα δώρα» και τα «προσωπικά δώρα» και που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο ομιχλώδης διαχωρισμός.

Οι σχέσεις της βασίλισσας με άλλους βασιλιάδες, εμίρηδες, πρίγκιπες και σεϊχηδες είναι πολλές και αυτονόητες. Αλλά το 2020 τα πράγματα έμπλεξαν όταν ο σεϊχης Μοχάμαντ – που είχε δωρίσει 34 άλογα στη Ελισάβετ – κρίθηκε από τη δικαιοσύνη ότι ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή δύο θυγατέρων του και την συστηματική ταπείνωση της πρώην συζύγου του. Όταν ενημερώθηκε η βασίλισσα αποφάσισε να πάρει αποστάσεις – τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου και ανακοινώθηκε ότι δεν θα φωτογραφηθεί ποτέ ξανά με τον σεϊχη Μοχάμαντ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το δικαστήριο  έδωσε την κηδεμονία των δύο κοριτσιών στην μητέρα τους, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο σεϊχης Μοχάμαντ είχε χρησιμοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό Pegasus για να κάνει κυβερνο-επιθέσεις στην πρώην σύζυγό του και τους δικηγόρους της .

Η βασίλισσα είχε μακρά ιστορία αποδοχής – και κάποιες φορές ακόμα και αξίωσης – αλόγων ως δώρων. Οι Times έγραψαν πριν από δύο χρόνια ότι αποδέχτηκε άλογα ως δώρο από τον σεϊχη Μοχάμαντ, ακόμα και μετά τη «απόδραση» της γυναίκας του στο Λονδίνο.

Τον περασμένο μήνα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι εντόπισε κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως η βασίλισσα είχε αξιώσει δύο άλογα ως δώρο όταν έκανε επίσημη επίσκεψη στη Δυτική Γερμανία, το 1978.

Ο πρόεδρος της χώρας ενέκρινε τότε την δαπάνη για να δοθούν τα άλογα ως δώρα προκειμένου να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, παρόλο που ήταν το πιο ακριβό δώρο που είχε γίνει  σε αρχηγό κράτους από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Φιλιππίνες: Με καρφιά και μαστίγια η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Ιησού για τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών (Photos)

Χουλουσί Ακάρ: Μορατόριουμ με την Ελλάδα ως τις 15 Σεπτεμβρίου

«Ματωμένος» γάμος στην Ινδία: 33χρονος έστειλε… δώρο με εκρηκτικά στην πρώην του – Νεκρός ο γαμπρός (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48