search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 05:02
MENU CLOSE

Γιατί όλοι δυσανασχετούν με τη νέα σειρά του BBC «Great Expectations»;

11.04.2023 10:55
great-expectations-transformed

Οι απανταχού θαυμαστές του Καρόλου Ντίκενς μιλούν για τη νέα σειρά του BBC «Great Expectations» την οποία περίμεναν με μεγάλη αγωνία μεν απογοητεύτηκαν δε- κι ίσως όχι άδικα!

Παρόλο, λοιπόν, το εντυπωσιακό καστ το οποίο απαρτίζεται από την οσκαρική ηθοποιό Ολίβια Κόλμαν (Κυρία Χάβισαμ) και τον Φίονν Γουάιτχεντ (Πιπ) τα σχόλια ήταν αρνητικά καθώς οι θεατές σοκαρίστηκαν με τις βίαιες σκηνές σεξ αλλά και την ακατάλληλη φρασεολογία τα οποία δεν έχουν κανένα λόγο να υπάρχουν.

Η σειρά βασίζεται στο μυθιστόρημα του σπουδαίου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς και γράφτηκε το 1861 και το σενάριο υπογράφει ο δημιουργός του «Peaky Blinders», Στίβεν Νάιτ, γνωστός για τις ρεαλιστικά βίαιες σκηνές των έργων του.

Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» είναι η υπέροχη ιστορία του νεαρού Πιπ που ζει μέσα στη φτώχεια του χωριού του, ώσπου κάποιες τρομερές συμπτώσεις τον φέρνουν στο Λονδίνο και στους κύκλους της «καλής κοινωνίας». Μέσα από τις περιπέτειες του Πιπ, που παρατηρεί τον κόσμο γεμάτος όνειρα, ερωτηματικάν και …προσδοκίες, ο Ντίκενς περιγράφει την Αγγλία της πρώτης βιομηχανικής εποχής, μιας σκληρής περιόδου όπου όμως τα θαύματα ήταν δυνατά. Με φόντο την ύπαιθρο, που παρακμάζει, και το άστυ, που αναπτύσσεται γοργά, ο Ντίκενς δημιουργεί μια σειρά αξιαγάπητους χαρακτήρες (όπως τον καλοκάγαθο Τζο και την γλυκιά Μπίντυ) που συγκρούονται με τους Κακούς, που κι αυτοί απ’ την πλευρά τους έχουν τις δικαιολογίες τους.

Το αριστούργημα του Ντίκενς δεν έχει σε καμία περίπτωση βίαιες σεξουαλικές σκηνές ή χυδαίες εκφράσεις οι οποίες είναι προσθήκη των συντελεστών της σειράς. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο στόχος είναι το να σοκάρει η σειρά τον θεατή χωρίς όμως κανένα απολύτως νόημα- περισσότερο μάλλον εκνεύρισε το κοινό.

Η σκηνή που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τους θαυμαστές του μυθιστορήματος ήταν η σκηνή με τα γυμνά οπίσθια του κ. Πάμπλτσουκ, στην οποία τον δέρνει η νοικοκυρά, Γκάρτζερι, πάνω από ένα κρεβάτι.

Εξηγώντας την απόφαση να εξωραΐσει την ιστορία, ο Νάιτ είπε ότι προσπάθησε να «φανταστεί ότι “αν ο Ντίκενς έγραφε την ιστορία τώρα και είχε την ελευθερία να πάει σε αυτά τα πιο σκοτεινά μέρη, τι θα έκανε;”». Φυσικά, ο Νάιτ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις ή την έμπνευση του Ντίκενς αν έγραφε το έργο σήμερα ούτε φυσικά να βασιστεί πάνω σε μια ανυπόστατη θεωρία για να δικαιολογήσει τις αστοχίες της σειράς.

Η Dickens Fellowship, μια παγκόσμια ένωση ανθρώπων που μοιράζονται το ενδιαφέρον τους για τη ζωή και τα έργα του κλασικού συγγραφέα, κατηγόρησε τον Νάιτ για «ανακρίβεια».

Ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι ο Νάιτ απλώς «υπερφόρτωσε» την ιστορία για να «δημιουργήσει τηλεθέαση» προσθέτοντας, ότι η εξήγηση του Νάιτ ήταν «γελοία».

«Πώς μπορεί να μπει στη θέση του Ντίκενς και να πει τι θα έκανε; Νομίζω ότι οι σκηνές θα φαίνονταν απλώς αχρείαστες. Δεν ξέρω αν ο Ντίκενς θα έβαζε μια σκηνή ξυλοδαρμού!… Ο Πάμπλτσουκ είναι ουσιαστικά ένας κωμικός χαρακτήρας χωρίς καμία υποψία σεξουαλικής παρέκκλισης…» είπε συγκεκριμένα ο Πολ Γκράχαμ.

Και τα «βέλη» κατά του Νάιτ δεν σταματούν εκεί.

«Αφήστε τον [τον Ντίκενς] ήσυχο! Αν προσπαθήσετε να πειράξετε τα κλασικά έργα θα είστε πολύ τυχεροί αν τα βελτιώσετε» γράφει σε άλλο ξέσπασμα ο Γκράχαμ και πολλοί από τους θεατές φαίνεται να συμφωνούν μαζί του. «Πολύ σκοτεινό, με πολλές βρισιές, πολύ αγνώριστο» ήταν ένα από τα σχόλια στο Twitter.

«Γιατί το BBC πρέπει να περιλαμβάνει συνεχώς τη λέξη “γα@@@” ακόμη και σε μια ιστορία του Ντίκενς;» σχολίασε κάποιος άλλος.

Διαβάστε ακόμα:

Πάσχα: Μεγάλες παραγωγές στον ΑΝΤ1 – Το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Ετοιμάζεται η νέα πολυαναμενόμενη σειρά «Ahsoka» για το Disney+

Eurovision 2023: Σκανδιναβική υπόθεση η νίκη – Κόντρα ανάμεσα σε δύο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46