search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:49
MENU CLOSE

Golden Visa: Συνωστισμός «επενδυτών» για το «φθηνό» διαβατήριο των 250 χιλ. ευρώ – Σχεδόν 4πλάσια τα αιτήματα

12.04.2023 16:25
AKINHTA2
Eurokinissi

Ουρές «επενδυτών» φαίνεται ότι έχει φέρει στην πόρτα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η διορία που έχει δοθεί μέχρι τέλος Απριλίου για τη χορήγηση «Χρυσής Βίζας» με το χαμηλότερο ακόμα όριο των 250 χιλ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ το όριο επένδυσης θα διπλασιαστεί στα 500.000 ευρώ μετά τη 30η Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης.

Η απόκτηση διαβατηρίου με την ισχύουσα τιμή (δηλαδή των 250 χιλ.) μπορεί να «κλειδωθεί» από κάποιον πολίτη τρίτης χώρας ακόμα και με την υποβολή προσυμφώνου αγοράς κάποιου ακινήτου αρκεί η αξία του να ανέρχεται στα τουλάχιστον 250 χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε από το υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι αγοραστές έχουν περιθώριο να καταβάλουν το 10% του τιμήματος έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να προλάβουν να πάρουν άδεια παραμονής. Προϋπόθεση η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία για τα αιτήματα και τις άδειες που έχουν εκδοθεί στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους εκατοντάδες αιτήσεις «στριμώχνονται» στις υπηρεσίες του υπουργείου καθώς πολλοί θέλουν να προλάβουν το υφιστάμενο όριο των 250 χιλιάδων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή ανήλθαν σε 1.446 το πρώτο δίμηνο του 2023, όταν τον περσινό Ιανουάριο – Φεβρουάριο είχαν αιτηθεί τη χορήγηση golden visa 411 αγοραστές ακινήτων. Δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν!

Όπως είναι λογικό το κύμα αυτό αιτημάτων έφερε ανάλογη αύξηση και στις άδειες που εκδόθηκαν κατά το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα τον φετινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο εκδόθηκαν 574 golden visas, αυξημένες κατά 101% σε σύγκριση με όσες εκδόθηκαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν είχαν εκδοθεί 286. Την πρωτοκαθεδρία στις αιτήσεις εξακολουθούν να κατέχουν οι Κινέζοι (32% των αιτήσεων) και οι Ρώσοι (21%) και ακολουθούν οι Τούρκοι (10%).

Συγκεκριμένα, το 32% των αγοραστών ακινήτων που ανανέωσαν την άδεια παραμονής προέρχεται από την Κίνα, το 21% από τη Ρωσία και το 10% από την Τουρκία. Ακολουθούν Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι ενώ υπήρξε και ένα μικρό κύμα Βρετανών μετά το Brexit. Γενικότερα πάντως η πορεία του πρώτου διμήνου του 2023 συνεχίζει την πορεία ρεκόρ του 2022 (τουλάχιστον για την τελευταία τετραετία) του ελληνικού προγράμματος Golden Visa.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά πέρυσι τα αιτήματα έφτασαν τα 5.547, αριθμός που μπορεί να μεταφραστεί σε εν δυνάμει επενδύσεις 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις τουλάχιστον 691,7 εκατομμυρίων, καθώς εκδόθηκαν 2.767 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων.

Από το Μάιο η Ελλάδα θα έχει όριο επένδυσης τα 500.000 ευρώ όσα δηλαδή έχουν η Ισπανία και η Ιταλία και ως εκ τούτου παύει να αποτελεί τη «φθηνή» επιλογή της Νότιας Ευρώπης.

Μένει να φανεί αν η ζήτηση παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μετά την 30η Απριλίου, όταν το όριο συναλλαγής διπλασιαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Γονατίζουν τα νοικοκυριά οι αυξήσεις στα μισθώματα

Aγορά ακινήτων: Στο ζενίθ η ζήτηση από ξένους και το 2023

Εξάρχου-Intrakat: Πυλώνας ανάπτυξης το Real Estate – Οι λεπτομέρειες του deal με την Άκτωρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:47