search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:07
MENU CLOSE

Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα στο Μεξικό: Βρέθηκε πέτρα όπου γράφτηκε το σκορ αγώνα με μπάλα (Video)

12.04.2023 12:00
mayans

Εξέπληξε τους αρχαιολόγους η κυκλική λαξευμένη πέτρα που ανακάλυψαν στον αρχαιολογικό χώρο Τσιτσέν Ιτζά, στη χερσόνησο Γιουκατάν, που στο κέντρο της έχει δύο ανθρώπινες μορφές μπροστά σε μία μπάλα και περιβάλλονται από ιερογλυφική γραφή.

Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, που πιθανότατα αποτυπώνει το σκορ ενός τελετουργικού αγώνα με μπάλα, που έγινε πριν από τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Ο αρχαιολογικό χώρος όπου ήρθε στο φως το αρχαίο ταμπλό με το σκορ του αγώνα είναι από τους πιο φημισμένους του πολιτισμού των Μάγια.

Η κυκλική πέτρα έχει διάμετρο 32 εκατοστών και βάρος 40 κιλών. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, «σε αυτή την τοποθεσία των Μάγια είναι σπάνιο εύρημα η ιερογλυφική γραφή και πολύ περισσότερο ένα πλήρες κείμενο». Η λαξευμένη πέτρα χρονολογείται στο διάστημα 800-900 μετά Χριστόν.

Η σκηνή που απεικονίζεται αναφέρεται σε ένα τελετουργικό παιχνίδι που παιζόταν με μια βαριά  μπάλα από καουτσούκ, που ήταν ένα παραδοσιακό παιχνίδι των μεσοαμερικανικών λαών. Το κείμενο που περιβάλλει την απεικόνιση της σκηνής του παιχνιδιού πιστεύεται ότι είναι το σκορ του τελετουργικού αγώνα.

Οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού θα φωτογραφήσουν την εικόνα και την ιερογλυφική γραφή για λεπτομερή μελέτη, ενώ παράλληλα θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του ευρήματος.

Ο αρχαιολογικός χώρος Τσιτσέν Ιτζά, που είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, είναι ένα από τα κέντρα του πολιτισμού των Μάγια στην χερσόνησο Γιουκατάν και τον επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Το μικρότερο σκυλάκι στον κόσμο, σύμφωνα με το Γκίνες (photo)

Τραμπ: «Ο Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και γλείφει τον Σι Τζινπίνγκ»

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με άξονα την ενέργεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:07