search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:02
MENU CLOSE

Η προσβασιμότητα αποτελεί δείκτη ποιότητας ζωής

14.04.2023 06:00
olympia-anastasopoyloy-new

Ο σχεδιασμός διακοπών ή ενός ταξιδιού είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Ωστόσο για κάποιους από τους συνανθρώπους μας μπορεί να αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες στα άτομα με αναπηρίες όταν ταξιδεύουν ως τουρίστες σε διάφορα μέρη ή όταν αδυνατούν να απολαύσουν ισότιμα, παροχές και υπηρεσίες στον τόπο που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν.

Τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Εάν, μάλιστα, στην συγκεκριμένη ομάδα συμπεριληφθούν και τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος που έχουν επωμισθεί τη φροντίδα τους, ο αριθμός εκτοξεύεται στα δύο δισεκατομμύρια, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού!

Στη γειτονιά μας δε, στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες υπάρχει μια αγορά, δυνητικά 130 εκατ. ανθρώπων (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, συνοδοί κ.α.) που θα μπορούσαν να διαθέσουν σε ετήσια βάση, περισσότερα από 68 δισ. ευρώ για την κάλυψη των τουριστικών τους αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην πρόσβαση, δεν εξαντλείται μόνο στη δυνατότητα να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα μέσα στην πόλη ούτε στη χρήση των δημόσιων κτιρίων με την παροχή μιας σειράς διευκολύνσεων. Τα άτομα με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα και στη χρήση των εγκαταστάσεων, που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και γενικότερα με την αναψυχή.

Στη χώρα μας, γίνονται σημαντικά βήματα, από την Πολιτεία (κεντρική εξουσία, τοπικές/περιφερειακές αρχές) σχετικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τη σημασία και το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει για την επιχείρησή τους η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών.

Για το Υπουργείο Τουρισμού, η προσβασιμότητα των ελληνικών προορισμών αποτελεί σημαντικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τον οποίο όχι απλά ενθαρρύνει, αλλά εργάζεται συστηματικά προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, να μπορούν ισότιμα, να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, ανέλαβε το έργο προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από Δήμους σε παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020».

Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» γίνονται προσβάσιμες για όλους!

Τοποθετήθηκαν στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης για την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.) κατάλληλες, μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διάδρομοι στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων και ειδικοί χώροι στάθμευσης.

Ο στόχος είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας και ιδιαιτέρως της αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα.

Η σχεδίαση για προσβασιμότητα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους, χωρίς τον αποκλεισμό οιασδήποτε ομάδας ατόμων.

Με λίγα λόγια, στο Υπουργείο Τουρισμού δεν εργαζόμαστε απλώς με στόχο να εξασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση στην θάλασσα, αλλά και να προσδώσουμε τον σεβασμό και την αξία που αρμόζει στον κάθε συνάνθρωπό μας. Διότι η προσβασιμότητα αποτελεί δείκτη ποιότητας ζωής, ενώ αποτελεί κεντρικό πυλώνα κάθε υπεύθυνης και βιώσιμης πολιτικής τουρισμού.

* Η Ολυμπία Κ. Αναστασοπούλου είναι Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Δικηγόρος

Photo credit: Σπύρος Παπαδάτος

Διαβάστε επίσης:

Ας μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων

Γιατί η μάχη των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η μάχη της γενιάς μας;

Ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη για να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασίας της λαϊκής κατοικίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:59