search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:22
MENU CLOSE

Κρήτη: Ένας θησαυρός αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ στα χέρια αρχαιοκάπηλων – Λάρνακες και αγγεία του 1400 π.Χ. (photos/videos)

19.04.2023 15:00
kriti_arxaiokapiloi_1904_new

Οργή και θλίψη προκαλεί το γεγονός πως αρχαιότητες αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έπεσαν στα χέρια εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη, που δραστηριοποιείτο στην παράνομη αγοραπωλησία τους. Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή ζήτησαν και έλαβαν οι επτά συλληφθέντες.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

– 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,

– 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής,

– 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και

– ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

«Τα αρχαία προέρχονται από υστερομινωικό νεκροταφείο»

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη, μίλησε για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, τονίζει ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι πιθανόν να προέρχονται, τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον, από λαθρανασκαφές τις ευρύτερης περιοχής του Αγ. Μύρωνα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου.

«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.33 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».

Μάλιστα, η κ. Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα«Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.

Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί».

Προθεσμία για την Παρασκευή πήραν οι συλληφθέντες

Προθεσμία για να απολογηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής, ζήτησαν και έλαβαν οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση.

Την Τρίτη, οι αρχές προχώρησαν σε επτά συλλήψεις. Αρχικά, οι συλληφθέντες ήταν έξι, ένας Σικελός με το όνομα Τζιοβάνι, ένας συνταξιούχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ένας ξυλουργός, ένας πρώην λιμενικός, ένας φούρναρης και ένας βοσκός. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμη εμπλεκόμενου. Πρόκειται για 57χρονο άνδρα, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην αστυνομία και στον οποίον αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή των αρχαιοτήτων.

Οι επτά συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν σήμερα στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Ο εισαγγελέας Ηρακλείου, άσκησε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στους τρεις βασικούς εμπλεκόμενους: Στον ξυλουργό, τον συνταξιούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τον πρώην λιμενικό.

Σύμφωνα με το Creta24.gr, κατηγορούνται επίσης για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος μεγάλης αξίας -για τους τρεις- και σε απόπειρα για τον Ιταλό.

Πέντε από τους κατηγορούμενους διώκονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κάποιοι από αυτούς, για συνέργεια στην κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Όσον αφορά στον Ιταλό, η κατηγορία αφορά την απόπειρα αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Η αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στις συλλήψεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το protothema.gr, η οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή αστυνομικών της ΕΚΑΜ Κρήτης, του Τ.Α.Ε. και της Ο.Π.Κ.Ε. εκτελέστηκε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή του Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, όπου δραστηριοποιείται ο 39χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης. Τόσο ο συγκεκριμένος, όσο και ο 72χρονος και ο 46χρονος, είχαν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ οι αρχές είχαν έγκριση για συνακρόαση στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δραστηριοποιούνταν από το 2020 στην παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Τα αρχαία αντικείμενα προς πώληση εντόπιζαν ο 39χρονος και ο 46χρονος, οι οποίοι αναλάμβαναν να βρουν ενδιαφερόμενο αγοραστή και να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για την αγοραπωλησία, ενώ ο 72χρονος συνταξιούχος αρχαιολόγος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και οικονομικής αξίας των αντικειμένων. Στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα τρία μέλη του που δεν εντοπίστηκαν και αναζητούνται.

Το «πράσινο φως» για την επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος άναψε ανήμερα του Πάσχα, όταν διαπιστώθηκε ότι έφτασε στο Ηράκλειο ο 69χρονος Ιταλός με τον διερμηνέα του, για να ελέγξει τα αρχαία που θα αγόραζε. Μάλιστα, φέρεται να φιλοξενήθηκε από ένα μέλος του κυκλώματος στην αγροικία του σε αγροτική τοποθεσία του Δήμου Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από άγρια συμπλοκή σε εμπορικό κέντρο – Τραυματίας αστυνομικός

Μαχαίρωμα στην Ακρόπολη: Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον έναν 17χρονο

«Travel and Leisure»: Αυτά είναι τα 15 πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:22