search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:52
MENU CLOSE

Σουδάν: Οι RSF δηλώνουν έτοιμες να ανοίξουν τα αεροδρόμια ώστε να απομακρυνθούν οι ξένοι πολίτες από τη χώρα

22.04.2023 00:13
sudan 5439- new

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν απόψε ότι είναι έτοιμες να ανοίξουν εν μέρει όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν ώστε οι άλλες χώρες να μπορέσουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους.

«Οι RSF επιβεβαιώνουν την πλήρη ετοιμότητά τους να συνεργαστούν, να συντονίσουν και να παράσχουν όλες τις διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν στους αλλοδαπούς και τις (διπλωματικές) αποστολές να αποχωρήσουν από τη χώρα με ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν σε ποιο βαθμό ελέγχουν οι RSF τα αεροδρόμια του Σουδάν.

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Z. Μπορέλ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις στο Σουδάν και το στενό συντονισμό για τις μελλοντικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων και λοιπών πολιτών της ΕΕ από τη χώρα, μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αποστείλει επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν.

Στην επιστολή ο Νίκος Δένδιας σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των 2 τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, ενημερώνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.

Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Βρετανία: Ο στρατός ετοιμάζεται για πιθανή απομάκρυνση των πολιτών από το Σουδάν

Η Βρετανία θέτει στρατιωτικές δυνάμεις και αεροσκάφη σε κατάσταση ετοιμότητας σε μια βάση της στο εξωτερικό, σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας και των πολιτών της από το Σουδάν.

Την είδηση μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Άμυνας βοηθά το υπουργείο Εξωτερικών στον σχεδιασμό διαφόρων πιθανών ενδεχομένων.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ισόβια στον βομβιστή της συναγωγής του Παρισιού μετά από 43 χρόνια

Έλον Μασκ: Έχασε 13 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Σουδάν: Ο ρόλος της Wagner πίσω από την εμφύλια αιματοχυσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:52