search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:43
MENU CLOSE

Σουδάν: Ο ρόλος της Wagner πίσω από την εμφύλια αιματοχυσία

21.04.2023 16:55
Sudan_war3a
Assosiated Press

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner έχει εφοδιάσει τη σουδανική παραστρατιωτική οργάνωση RSF με πυραύλους, που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως υποστηρίζουν σουδανικές και περιφερειακές διπλωματικές πηγές στο CNN. Ποιος ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το CNN ανέφεραν ότι οι παραστρατιωτικοί του Σουδανού πολέμαρχου Μοχάμαντ Χαμντάν Νταγκάλο έλαβαν σημαντική ενίσχυση από τη Wagner, η οποία κατ΄ αυτόν τον τρόπο εμπλέκεται στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Σουδάν. Κάτι το οποίο διέψευσε η RSF, με ανακοίνωση που έστειλε στο CNN.

Στην γειτονική Λιβύη, όπου ο υποστηριζόμενος από την Wagner, πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχει τμήματα του εδάφους της χώρας, δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα σε βάσεις που χρησιμοποιεί η ρωσική μισθοφορική οργάνωση.

Η πανίσχυρη ρωσική οργάνωση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις εκστρατείες της Μόσχας στο εξωτερικό και ειδικά στην Αφρική έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ρωσικής επιρροής.
Ο πολέμαρχος Νταγκάλο και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, στρατηγός Μπουρχάν, είχαν επιδοθεί σε αγώνα για την εξουσία στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση της πολιτικής διακυβέρνησης, οι οποίες όμως κατέρρευσαν, με συνέπεια να ξεσπάσουν οι συγκρούσεις.

Οι δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το CNN και την οργάνωση “All Eyes on Wagner” δείχνουν την προσγείωση ενός ρωσικού μεταγωγικού σε περιοχή μεταξύ δύο λιβυκών βάσεων που ελέγχονται από τον Χαφτάρ και χρησιμοποιούνται από την Wagner.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζει την σουδανική παραστρατιωτική οργάνωση RSF, σύμφωνα με τις πηγές του CNN και η έντονη κινητικότητα της Wagner στις βάσεις του Χαφτάρ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία και ο Λίβυος στρατηγός υποστήριζαν την RSF πριν ξεσπάσουν οι μάχες.

Ένα ρωσικό μεταγωγικό Ilyushin-76 προσγειώθηκε στη Λιβύη δύο μέρες πριν αρχίσουν οι μάχες στο Σουδάν, το Σάββατο και η κινητικότητα συνεχίστηκε μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το CNN.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πέταξε από την αεροπορική βάση Χαντίμ, που ελέγχεται από τον Χαφτάρ, προς τη Λατάκια της Συρίας, όπου η Ρωσία έχει μία μεγάλη αεροπορική βάση, την Πέμπτη, 13 Απριλίου. Την επόμενη μέρα, από τη Λατάκια επέστρεψε και πάλι στη βάση Χαντίμ. Στη συνέχεια, πέταξε προς μια άλλη αεροπορική βάση του Χαφτάρ, στη Τζούφρα της Λιβύης. Το μεταγωγικό αεροσκάφος επέστρεψε στην Λατάκια την Τρίτη και στη συνέχεια έκανε κι άλλη πτήση προς την λιβυκή βάση Χαντίμ και προς τη Τζούφρα.

Επί χρόνια ο πολέμαρχος Νταγκάλο επωφελείται από την ρωσική εμπλοκή στο Σουδάν, λαμβάνοντας όπλα και πυρομαχικά, αλλά και με την εκπαίδευση των ανδρών του.

Η πρόσβαση των Ρώσων στα χρυσορυχεία του Σουδάν

Τον Ιούλιο του 2022 έρευνα του CNN αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της σουδανικής στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία έδωσε στην Ρωσία πρόσβαση στα χρυσωρυχεία που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, με αντάλλαγμα την στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Μόσχας. Η σχέση αυτή οικοδομήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, το 2014, όταν η Μόσχα άρχισε να εποφθαλμιά τα χρυσωρυχεία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας οδήγησαν στην περαιτέρω εκμετάλλευση του σουδανικού χρυσού και στην αύξηση της δραστηριότητας της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στο Σουδάν.

Μία μέρα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022, ο Νταγκάλο ως επικεφαλής σουδανικής αντιπροσωπείας μετέβη στην Μόσχα για «την προώθηση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών . Ο Μπουρχάν και ο Νταγκάλο ήταν σύμμαχοι πριν αρχίσουν οι νέες συγκρούσεις και μαζί ηγήθηκαν πραξικοπημάτων το 2019 και το 2021. Οι δύο στρατηγοί είχαν επίσης την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε επίσης:

Ντόμινικ Ράαμπ: Παραιτήθηκε ο Βρετανός αναπληρωτής πρωθυπουργός – Κατηγορήθηκε για bullying (videos)

Ο serial killer που σκότωνε μόνο βιαστές και τον παρομοιάζουν με τον Χάνιμπαλ ζει σε γυάλινο κλουβί (video)

«Σεισμός» στο Φανάρι: Σε αργία ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:36