search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:22
MENU CLOSE

Ντόμινικ Ράαμπ: Παραιτήθηκε ο Βρετανός αναπληρωτής πρωθυπουργός – Κατηγορήθηκε για bullying (videos)

21.04.2023 14:32
raab_2104_new
credit: AP

Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία μετά την παραίτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος κατηγορείται για bullying με θύματα δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υπηρετήσει σε υπουργεία από τα οποία πέρασε ως πολιτικός  προϊστάμενος.

Ο Ράαμπ είχε δεσμευτεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του αν η έρευνα κατέληγε σε αποδείξεις για τα όσα του καταμαρτυρούν, αλλά επισήμανε ότι έχουν καταρριφθεί σχεδόν όλες οι κατηγορίες εναντίον του – εκτός από δύο. Μάλιστα η έξοδός του από την κυβέρνηση έγινε με επιθετικό τρόπο, καθώς μίλησε για έωλες κατηγορίες που δημιουργούν «ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την καλή διακυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, που ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της έρευνας για τον υπουργό του περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι αποδέχτηκε «με μεγάλη λύπη» την παραίτηση. Η εν γένει στάση του Σούνακ έδωσε λαβή στον αρχηγό των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για αδυναμία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε την πρωτοβουλία, ζητώντας την παραίτηση του Ράαμπ.

Γιατί κατηγορείται ο Ράαμπ

Η υπόθεση αφορά διαμαρτυρίες αρκετών δημοσίων υπαλλήλων, για τη συμπεριφορά του Ράαμπ, που τις διερεύνησε ο ανεξάρτητος δικηγόρος, Άνταν Τόλεϊ. Πρόκειται συγκεκριμένα για οκτώ επίσημες διαμαρτυρίες που υποβλήθηκαν από δημοσίους υπαλλήλους και κατηγορούν τον Ράαμπ για bullying εναντίον τους, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Brexit και υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ στην επιστολή παραίτησης που ανέβασε στο Twitter ανέφερε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί διότι η επίσημη έρευνα έκρινε ότι κάποιους από τους ισχυρισμούς ότι ασκούσε bullying κρίθηκαν δικαιολογημένοι.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «ούτε μία φορά στα τεσσεράμισι χρόνια δεν φώναξα σε κάποιον, ούτε πέταξα κάτι, ούτε πρόσβαλα κάποιον, ούτε ηθελημένα επιδίωξα να υποτιμήσω κανέναν».

«Υπάρχουν αφεντικά με απαιτήσεις και υπάρχουν κι αυτοί που ασκούν bullying και όλοι γνωρίζουμε τη διαφορά», σχολίασε ο Ντέιβ Πένμαν, επικεφαλής του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, μιλώντας στο BBC.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρίσι Σούνακ και η παραίτησή του συνέπεσε με την συμπλήρωση 100 ημερών διακυβέρνησης της Βρετανίας από τον Σούνακ.

Μια καρατόμηση με… άρωμα Ελλάδας

Ο Ράαμπ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον, αλλά καρατομήθηκε όταν έγινε στόχος σφοδρής κριτικής, μετά την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ο Ράαμπ ήταν σε διακοπές στην Ελλάδα, όταν οι Ταλιμπάν πήραν και πάλι τον έλεγχο του Αφγανιστάν και γι’ αυτό δέχθηκε έντονες επικρίσεις.

Ο Ράαμπ ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, είναι φανατικός υποστηρικτής του Brexit και ήταν επικεφαλής της εσωκομματικής ανταρσίας των ευρωσκεπτικιστών, το 2014, όταν 81 βουλευτές είχαν στραφεί κατά του Ντέιβιντ Κάμερον, που τον θεωρούσαν φίλο της ΕΕ.

Ο Ράαμπ είναι ο δεύτερος σύμμαχος του Ρίσι Σούνακ που παραιτείται εξαιτίας κατηγοριών για bullying, τους τελευταίους έξι μήνες. Είχε προηγηθεί ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, που παραιτήθηκε τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσίδα προσπάθησε να περάσει ναρκωτικά μεταμφιέζοντας τη γάτα της σε… μωρό (video)

Ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος το Μπέλγκοροντ – Δύο τραυματίες (photos/video)

ΗΠΑ: Έμειναν στη φυλακή 17 χρόνια για κάτι που δεν έκαναν – Η αθώωση ήρθε στο εφετείο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20