search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:39
MENU CLOSE

Γιατί το Χόλιγουντ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα απεργία μετά από 16 χρόνια (Videos)

24.04.2023 18:08
writers strike

Αν οι παραγωγοί του Χόλιγουντ και οι εταιρίες δεν συμφωνήσουν να βελτιώσουν τις αμοιβές των σεναριογράφων, τότε την Πρωτομαγιά οι συγγραφείς κατεβάζουν τα μολύβια τους, κλείνουν τους υπολογιστές και αρχίζουν απεργία.

Έχουν να απεργήσουν από το 2007-2008, όταν η κινηματογραφική βιομηχανία είχε παραλύσει για τρεις μήνες και αυτή τη φορά δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί.

Το Χόλιγουντ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και η συζήτηση που γίνεται στα γραφεία των ατζέντηδων, στα στούντιο και στα καφέ όπου συχνάζουν οι παράγοντες της βιομηχανίας, καταλήγει στο ίδιο ερώτημα: τι θα γίνει αν την 1η Μαϊου σταματήσουν;

Η βιομηχανία του θεάματος παρακολουθεί κάθε είδηση που έρχεται από την Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής (WGA), ένα πανίσχυρο συνδικάτο που εκπροσωπεί τους περίπου 11.000 σεναριογράφους της χώρας.

Οι σεναριογράφοι ζητούν τριετή συμφωνία με την Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), που εκπροσωπεί τους περίπου 300 παραγωγούς,  τα μεγάλα στούντιο ((Paramount, Sony, Disney, Warner) και τις ψηφιακές πλατφόρμες  Amazon, Netflix και Apple.

Η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που υπεγράφη το 2020 εκπνέει την Πρωτομαγιά και στις 17 Απριλίου οι σεναριογράφοι με το συντριπτικό ποσοστό του 98% εξουσιοδότησαν  το συνδικάτο τους να κηρύξει απεργία αν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Τι ζητούν; Αύξηση του κατώτατου μισθού, αυστηρότερους κανόνες για τις περιπτώσεις που οι παραγωγοί ζητούν διορθώσεις στα σενάρια και καλύτερα δικαιώματα επαναδιανομής των έργων τους. Οι πλατφόρμες όπως το Netflix πληρώνουν σήμερα ένα συγκεκριμένο ποσό για ταινίες και σήριαλ που διατίθενται στην αμερικανική αγορά και άλλο ένα αντίστοιχο ποσό για τη διεθνή αγορά. Όμως οι σεναριογράφοι δεν επωφελούνται σε περίπτωση που κάποιο έργο γίνει επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα, με την είσοδο στην αγορά των πλατφορμών  Amazon, Netflix, Disney+ και  Hulu, που δεν δίνουν στοιχεία για την τηλεθέαση που εξασφαλίζουν από τις κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ οι σεναριογράφοι με την υφιστάμενη συμφωνία παίρνουν χαμηλά δικαιώματα.

«Ενώ  οι προϋπολογισμοί για τις σειρές έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία δεκαετία, η μέση αμοιβή για τον σεναριογράφο έχει μειωθεί», επισήμανε σε ανακοίνωσή του στο τέλος Μαρτίου το συνδικάτο WGA.

Τα μέλη της Συντεχνίας Συγγραφέων κλήθηκαν  να εξουσιοδοτήσουν την επιτροπή διαπραγμάτευσης για τη κήρυξη απεργίας και από τους 9.218 που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, το 98% έδωσε το πράσινο φως για κινητοποιήσεις.

Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν θα προκηρυχθεί η πρώτη απεργία των σεναριογράφων μετά από 16 χρόνια.

Το 2017, σε αντίστοιχη ψηφοφορία είχαν ταχθεί υπέρ της απεργίας το 96% των μελών της Συντεχνίας Συγγραφέων, γεγονός που είχε υποχρεώσεις τους παραγωγούς και τα στούντιο να δεχθούν τα αιτήματα των σεναριογράφων, που είναι παράγοντες –κλειδιά στην παραγωγή. Το 2007, η απεργία είχε διαρκέσει 14 εβδομάδες, κάτι που κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτου Milken είχε κοστίσει στην οικονομία της πολιτείας 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και την απώλεια 37.000 θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Οργή στην Ευρώπη για τα σχόλια Κινέζου πρέσβη – Τι είπε για τα πρώην σοβιετικά κράτη

Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 για να παραλάβει από το Τζιμπουτί τους Έλληνες πολίτες

ΗΠΑ: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με… UFO έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:37