search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:58
MENU CLOSE

Varko Bay: Στρατηγική τουριστική επένδυση άνω των 180 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία

24.04.2023 15:29
varko_Beach view

Στις «ράγες» φαίνεται ότι μπαίνει η υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης για το υπερπολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων Varko Bay στη Χερσόνησο Βαρκό που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας της Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη χερσόνησος διαθέτει προνομιακό παραλιακό μέτωπο 1,9 χιλιομέτρων και αμμώδεις παραλίες.

Σύμφωνα με τον Leon van der Heiden, partner της rndinvestments, η εκκίνηση της λειτουργίας του resort τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2026 πιθανώς τον Απρίλιο και θα πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων, διά της αρμονικής ένταξής του στο τοπίο, και της ανάδειξης και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον το θέρετρο θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα των παγκοσμίως αναγνωρισμένων Hospitality brands Accor και Banyan Tree Group και θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες, ενώ θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.

Θα εκτείνεται σε 181.279,30 τετραγωνικά μέτρα σε μία περιοχή με απρόσκοπτη θέα στη Χερσόνησο Βαρκό και το Ιόνιο Πέλαγος. Προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%.

Η συνολική επένδυση θα φτάσει σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας τα 182 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και θα απασχολούνται περισσότερα από 250 άτομα κατά την λειτουργία του θέρετρου.

Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπουν την αναγέννηση του νου και του σώματος και θα διαθέτουν απαράμιλλη θέα στο Ιόνιο και στα γειτονικά νησιά της Λευκάδας, του Μεγανησίου και του Σκορπιού. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν υψηλών προδιαγραφών χώρο ευεξίας, κέντρο θαλάσσιων σπορ, beach club, μπαρ και τρεις χώρους εστίασης συμπεριλαμβανομένου signature εστιατορίου  Το θέρετρο θα διαθέτει και χώρους υψηλών προδιαγραφών για επαγγελματικές συναντήσεις.

Βρίσκεται σε μία περιοχή του Ιονίου, η οποία διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

o             Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ακτίου (με απευθείας πτήσεις από και προς τις βασικές τουριστικές αγορές) απέχει μόλις 25 λεπτά με το αυτοκίνητο και εγγυάται εύκολη πρόσβαση.

o             Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών όφελος για το ελληνικό Δημόσιο που αποτιμάται σε παρούσα αξία σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

o             Σχεδιάστηκε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic που διαθέτει παρουσία σε Λονδίνο, Τορόντο και  Αθήνα.

o             Εκτός από τις 280 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία του θέρετρου, θα δημιουργηθεί σημαντικό αριθμός θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την ανάγκη για τοπικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Η πρόοδος του έργου

             Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) του Varko Bay εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020, με το έργο να έχει ενταχθεί στο Καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων που επιτρέπει τη σημαντική μείωση τυχόν κινδύνων που σχετίζονται με την αδειοδοτική διαδικασία.

             Το 2019 καταρτίστηκαν ολοκληρωμένες μελέτες σκοπιμότητας από τη συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων Savills και την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών HVS, έχοντας επικαιροποιηθεί το 2021, το 2022 και το 2023.

             Έχουν υπογραφεί ολοκληρωμένες συμφωνίες διαχείρισης με το υπερπολυτελές brand της Accor Banyan Tree.

             Η περιοχή προσελκύει αυξανόμενο αριθμό τουριστών, αριθμός που είναι αυξημένος σε ποσοστό 19%, συγκριτικά με την περίοδο πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

             Το θέρετρο και το προαιρετικό πρόγραμμα μίσθωσης των κατοικιών θα είναι υπό τη διαχείριση του Banyan Tree.

             Η ανάπτυξη πληροί τα περισσότερα κριτήρια της στρατηγικής της Ελλάδας για τον τουρισμό.

             Ο σχεδιασμός του concept και το σχέδιο ανάπτυξης (master planning) έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβάνοντας την πιστοποίηση του έργου κατά το πρότυπο LEED® Gold (ID 1000147029).

             Το έργο έχει την πλήρη στήριξη από τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές Αρχές.

             Οι μελέτες του έργου (αρχιτεκτονικές, δομικές, γεωτεχνικές, τοπίου) έχουν ολοκληρωθεί.

             Το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023, σε συνέχεια της έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ τον Ιανουάριο του 2021.

Πλεονεκτήματα της περιοχής

Η περιοχή εξυπηρετείται από τρία διεθνή αεροδρόμια, τέσσερα ελικοδρόμια, ογδόντα εννέα λιμάνια και ένα ικανοποιητικό οδικό δίκτυο.

Χάρη και στο εύκρατο κλίμα που επικρατεί σχεδόν όλο το χρόνο, η περιοχή φημίζεται για τον αυθεντικό τρόπο ζωής, τη γραφικότητά της, τα τοπία, τις αμμώδεις παραλίες, τους όρμους και τα φυσικά λιμάνια.

Η περιοχή του Ιονίου διαθέτει πλούσια ιστορία στην ιστιοπλοΐα και το yachting χάρη στον μεγάλο αριθμό λιμανιών, τουριστικών αγκυροβολίων και το αιολικό δυναμικό της. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές, με τα νερά του Ιονίου να είναι καθαρά, διαυγή και απάνεμα. Ως εκ τούτου, το Ιόνιο ενδείκνυνται για δραστηριότητες, όπως το υποβρύχιο κολύμπι, οι καταδύσεις και κάθε είδους θαλάσσια σπορ.

Επιπρόσθετα, η χερσαία περιοχή προσφέρει έναν ενδιαφέροντα και ανεξάντλητο αριθμό αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πεζοπορία, ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ορειβατικό σκι είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες αναψυχής που προσφέρει η περιοχή. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να παραληφθεί ο περίπατος κατά μήκος του μυθικού ποταμού Αχέροντα, η επίσκεψη στα κάστρα της Βόνιτσας, της Πλαγιάς ή της Λευκάδας, στον επιβλητικό καταρράκτη Σεπετό, στο Κάστρο της Κεχροπούλας και τη Μονή Αγίου Δημητρίου Πάλαιρου.

Διαβάστε επίσης:

Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Το πλάνο εισαγωγής στο ΧΑ και ο ρόλος του deal με την Autohellas

Golden Visa: Συνωστισμός «επενδυτών» για το «φθηνό» διαβατήριο των 250 χιλ. ευρώ – Σχεδόν 4πλάσια τα αιτήματα

Γονατίζουν τα νοικοκυριά οι αυξήσεις στα μισθώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:57