search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 04:43
MENU CLOSE

Oxford Analytica: Οι 65αρηδες θα φτάσουν το 1 δισ. μέχρι το 2030

29.04.2023 18:53
PLITHISMOS

Μέχρι το 2030, οι 65άρηδες θα φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο στον παγκόσμιο πληθυσμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διακεκριμένος αναλυτής Νικ Ρέντμαν, επικεφαλής του Oxford Analytica.

Όπως ανακοίνωσε ο Νικ Ρέντμαν, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί μέχρι το 2030 αλλά όχι με τους ρυθμούς που αυξανόταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση της γονιμότητας όσο και στη μείωση της θνησιμότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται μόλις στο 1%.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα μειώνεται από εδώ και στο εξής ενώ το αντίθετο θα συμβεί στην Ινδία και το Πακιστάν οι οποίες μαζί με  Αίγυπτο, Αιθιοπία Νιγηρία, Τανζανία και Κονγκό θα αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αύξηση του πληθυσμού είναι χρήσιμη για το ΑΕΠ των χωρών όχι όμως για την ανάσχεση του ποσοστού φτωχοποίησης σε γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Oxford Analytica.

«Η πιο σημαντική πρόκληση της περιόδου που διανύουμε, είναι ο ρυθμός γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ του 2022- 2030, ο αριθμός των Ευρωπαίων από 0-19 θα πέσει από 88 εκατομμύρια στα 82 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων μεταξύ 20-64 θα πέσει από 256 εκ στα 245 εκατ. Την ίδια στιγμή, όσοι φθάσουν στην ηλικία των 65 θα αυξηθούν από 92 εκατομμύρια στα 105 εκατομμύρια», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το παράδοξο είναι πάντως ότι, σήμερα στον κόσμο, οι 65άρηδες θα είναι 770 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2030 θα έχουν αγγίξει το 1 δισ. Αυτό σημαίνει ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα μειωθούν από το εργατικό δυναμικό ενώ θα προστεθούν  13 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, γεγονός που θα προσθέσει επιπρόσθετο βάρος στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων».

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: «Αποφασισμένος ο Πούτιν να τελειώσει ο πόλεμος με νίκη της Ρωσίας»

Δένδιας: «Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε μια ευκαιρία στην Τουρκία»

Σκέρτσος για debate: «Επιδιώκουμε τη σύγκριση, όχι τη σύγκρουση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05