search
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 09:03
MENU CLOSE

Θετική έκπληξη οι συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών σε εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2279
27/4/2023
30.04.2023 06:00
stamatina new

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή του Alpha «Happy day» και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Για την ακρίβεια η έκπληξη ήταν η παρουσιάστρια της εκπομπής, που αντεπεξήλθε μάλλον πολύ καλύτερα ακόμη και από δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ.

Σαφώς μετρούν καταρχάς οι προθέσεις, και εδώ φάνηκε πως το ζητούμενο δεν ήταν η επίθεση στον συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό με εργαλείο την αντίπαλη ατζέντα, αλλά η παρουσίαση των θέσεών του.

Η αντίπαλη ατζέντα σαφώς υπήρχε στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά όχι με τρόπο εκβιαστικό και πιεστικό – και χωρίς διαστρεβλώσεις.

Η Τσιμτσιλή εμφανίστηκε διαβασμένη για την επικαιρότητα – κάτι που ενίοτε αμελούν δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ – με ευχέρεια στον λόγο της, θέτοντας τις ερωτήσεις με σαφήνεια και οικονομία.

Χειρίστηκε τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτές που τίθενται από τη Ν.Δ. ή από τη δημόσια συζήτηση, με ισορροπία ως προς το ύφος και τις διατυπώσεις, χωρίς να προδίδει κάποια ιδιοτελή ατζέντα.

Έθεσε τις αιχμές χωρίς να προσβάλει, διαμόρφωσε ένα περιβάλλον συνέντευξης την οποία ο τηλεθεατής μπορούσε να παρακολουθήσει δίχως να φλερτάρει με το κουμπί του off. Έδειξε να χειρίζεται με άνεση τη συζήτηση, αλλά σαφώς μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι υπάρχει από δίπλα και ένα επιτελείο που συνέβαλε στην προετοιμασία.

Αντίστοιχη προσπάθεια έχουμε δει από τη Ναταλία Γερμανού, στην εκπομπή της οποίας «Καλύτερα δεν γίνεται» (επίσης στον Alpha) το Σαββατοκύριακο έχουν βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

O – λιγότερο εξοικειωμένος εξ αυτών με αυτό το είδος των εκπομπών – Κουτσούμπας, χάρη στην προετοιμασία της παρουσιάστριας, δεν αισθάνθηκε ότι βρίσκεται έξω από τα νερά του, καθώς δεν υποχρεώθηκε να απαντάει σε άσχετες ερωτήσεις – ρωτήθηκε έως και για την αδυναμία του στον Πωλ Ελυάρ.

Αν θέλουν, γίνεται και αλλιώς

Ανεξαρτήτως του αν αυτά τα δύο παραδείγματα προέρχονται από το ίδιο κανάλι, εδώ διακρίνεται σαφώς μια επιλογή και μια προσπάθεια, και στο επίπεδο των εκπομπών αυτών, η οποία, είτε έχει διάρκεια είτε όχι, «γράφει» ως παράδειγμα και δείχνει ότι, όταν υπάρχει βούληση, τα πράγματα γίνονται… και αλλιώς και όχι με όρους «αυτά θέλει το κοινό», που κατά κανόνα σημαίνει «αυτά θέλει το σύστημα», το οποίο πορεύεται με τις ευκολίες και τις μανιέρες του.

Πιθανώς υπάρχουν κι άλλοι παρουσιαστές και παρουσιάστριες από την ψυχαγωγική ζώνη με ανάλογες δυνατότητες και ποιότητες. Επίσης δεν σημαίνει ότι ανοίγει εδώ κάποια διαμάχη μεταξύ παρουσιαστών και δημοσιογράφων.

Αντιθέτως υπάρχουν καλές προσπάθειες και παρουσίες στον αμιγώς δημοσιογραφικό χώρο: μια συνάδελφος που έχει σημειώσει πρόοδο με τα χρόνια και μπορεί να χειριστεί με επάρκεια και χωρίς εμπάθεια οποιονδήποτε προσκεκλημένο είναι η Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel.

«Πρωινάδικα», «μεσημεριανάδικα», εκπομπές ποικίλης ύλης ή αλλιώς μαγκαζίνα, με ψυχαγωγικό ή ελαφρύ κοινωνικό περιεχόμενο, λοιπόν, έχουν μπει για τα καλά σε αυτές τις εκλογές στο παιχνίδι της προβολής των υποψηφίων και ακόμη των συνεντεύξεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι πολιτικοί πλέον δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν αυτές τις εκπομπές, καθώς προσφέρουν πρόσβαση στο ευρύτερο δυνατό κοινό, και μάλιστα σε ακροατήρια όχι πολιτικοποιημένα, στα οποία μπορούν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους με απλό και προσιτό τρόπο.

Τα ταμπού σπάνε ακόμη και για πολιτικούς αρχηγούς όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά σε αυτό βοηθούν και τα επιτελεία αυτών των εκπομπών, που δείχνουν να αντιλαμβάνονται λίγο διαφορετικά, σε σύγκριση με το παρελθόν, το ύφος αυτών των συνεντεύξεων.

Δείχνουν επίσης να ανταποκρίνονται επιτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις σε έναν ρόλο που ενίοτε είναι πιο σύνθετος από αυτόν των αμιγώς δημοσιογραφικών συνεντεύξεων, καθώς απαιτούνται ισορροπίες μεταξύ χαλαρού σχολίου ή μιας λάιτ αναφοράς που αποκαλύπτει το «ανθρώπινο πρόσωπο» του εκάστοτε πολιτικού και στην προσφορά βήματος να διατυπώσει θέσεις πολιτικές και προγραμματικές.

Έτσι βλέπουμε ότι μια χαλαρή συνέντευξη δεν περιλαμβάνει απαραίτητα ερωτήσεις «αυθόρμητες» και «ελαφρές» σε βαθμό που να νιώθει άβολα ο συνεντευξιαζόμενος.

Αντιθέτως μπορεί να προδίδει πολλή προετοιμασία ως προς το περιεχόμενο, το στήσιμο και το ύφος.

Διαβάστε επίσης

Σταθερή στις διεκδικήσεις της η Άγκυρα – Αμήχανος κατευνασμός από την Αθήνα

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Οργή για Μητσοτάκη λόγω… fake news

Ακροδεξιά «παιχνίδια» στην προεκλογική σκακιέρα


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 09:02