search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:26
MENU CLOSE

Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά το «κόψιμο» του Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2280
04/05/2023
05.05.2023 06:00
diki_xa_ilias_kasidiaris289

Και εγένετο… χαμός: κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό φάσμα στα δεξιά της Ν.Δ. μετά την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου να «κόψει» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου το κόμμα του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, αλλά να δώσει το «πράσινο φως» στο ΕΑΝ του επίτιμου αρεοπαγίτη Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος για κάποιο – μικρό – διάστημα είχε διατελέσει και επικεφαλής του σχήματος του Κασιδιάρη.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι, αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα πάει σε δεύτερη κάλπη (στις αρχές Ιουλίου), τα κόμματα που έχουν πάρει την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου δεν πρόκειται να επανεξεταστούν για τη νομιμότητα της συμμετοχής τους.

Αντιθέτως, ο Άρειος Πάγος θα ασχοληθεί είτε με νέα σχήματα που θα θέλουν να συμμετάσχουν είτε με κόμματα και συνεργασίες κομμάτων που «κόπηκαν» από την παρούσα εκλογική αναμέτρηση. Με απλά λόγια, κόμματα όπως το ΕΑΝ ή το Κίνημα 21 (συγκρατήστε το όνομα για λίγο αργότερα), που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Μαΐου, δεν υποχρεούνται να ξαναπεράσουν τη βάσανο του Αρείου Πάγου.

Ρευστό σκηνικό

Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι ακόμα και σήμερα – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – οι διαδικασίες εντός και εκτός των σχηματισμών στα δεξιά της Ν.Δ. είναι διαρκείς και ουδείς μπορεί με ακρίβεια να εκτιμήσει «πού θα κάτσει» η μπίλια. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τον Κασιδιάρη, η συνήγορός του Βάσω Πανταζή, μιλώντας στον ρ/σ Real FM και μεταφέροντας συζητήσεις με το πρωτοδίκως καταδικασθέν μέλος της Χρυσής Αυγής, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα άλλο πολιτικό κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ αναφερόμενη ειδικά στο σχήμα του Κανελλόπουλου τόνισε ότι ούτε αυτό θα τύχει της στήριξης του Κασιδιάρη, καθώς, όπως σημείωσε, στο κόμμα αυτό εντάσσονται πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του Εθνικού Κόμματος Έλληνες.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε από το ΕΑΝ ότι υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας θα είναι ο Κωστής Αϊβαλιώτης, πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, υποψήφιος στη Λάρισα θα είναι ο Αστέριος Ροντούλης, επίσης πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, και υποψήφια στην Α’ Αθήνας θα είναι η  Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, μέχρι πρότινος βουλευτής με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι κινήσεις αυτές του Α. Κανελλόπουλου, αν και δείχνουν ότι το ΕΑΝ κινείται στον χώρο δεξιά της Ν.Δ., εντούτοις δεν «προδίδουν» κάποια σχέση του κόμματος με τον Κασιδιάρη και το δικό του σχήμα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν διαρραγεί, όπως εκτιμάται από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, αλλά ότι, ενδεχομένως, ο επίτιμος αρεοπαγίτης επιδιώκει να «νομιμοποιήσει» το κόμμα του με πιο «γνωστά» ονόματα.

Το Κίνημα 21 και ο Λαγός

Από την άλλη, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής του σχήματος Κίνημα 21 Ζώης Μπέχλης, πλοίαρχος ε.α. και στρατιωτικός γιατρός, σε διαδικτυακή εκπομπή που παρουσιάζει είχε συνομιλία με τον επίσης καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγό, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης στις φυλακές Δομοκού.

Μάλιστα ο Μπέχλης, παρουσιάζοντας τον Λαγό, είπε ότι «θα γίνει μία παρέμβαση από τον έγκλειστο, για εμάς πολιτικό κρατούμενο, Γιάννη Λαγό, ο οποίος βρίσκεται και αυτός, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στη φυλακή για κάτι το οποίο δεν έχει κάνει», ενώ το ίδιο το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής ακούγεται να λέει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη και οι κυβερνώντες, τα κόμματα που εξουσιάζουν και έχουν καθυποτάξει τον Έλληνα πολίτη, είναι σε άμεση συνεργασία, είναι μία κόζα νόστρα, μία μαφία που διοικεί την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι το Κίνημα 21 έλαβε επίσης το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο να συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου και η άδεια αυτή δεν μπορεί πλέον να ανακληθεί.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, για να το πούμε κομψά, ο επικεφαλής του δείχνει να τρέφει συμπάθεια προς τουλάχιστον έναν από τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – της Χρυσής Αυγής –, τον οποίο χαρακτηρίζει «πολιτικό κρατούμενο» και ισχυρίζεται ότι βρίσκεται κρατούμενος «για κάτι που δεν έχει κάνει», ενδεχομένως εκφράζοντας και μια… συνιστώσα της οργάνωσης, καθώς κάποιες πληροφορίες φέρουν τα ηγετικά στελέχη της να μην τρέφουν ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα το ένα προς το άλλο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στον Real FM, o Μπέχλης δήλωσε για τον Λαγό ότι «ανήκε σε ένα κόμμα από το οποίο έφυγε και με το οποίο δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση», παίρνοντας αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή.

Τα… άγχη της Ν.Δ.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται… εξωτικά για την πλειονότητα των πολιτών, ωστόσο η Ν.Δ. παρακολουθεί τις εξελίξεις στα δεξιά της με ενδιαφέρον και ελεγχόμενη ανησυχία. Το ερώτημα που απασχολεί κυρίως τους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος – το οποίο, ωστόσο, δεν πρόκειται να απαντηθεί πριν από το βράδυ της 21ης Μαΐου – είναι όλα αυτά τα κόμματα και σχήματα (μαζί με την Εθνική Δημιουργία των Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου) ποιο συνολικό ποσοστό θα συγκεντρώσουν, καθώς εκτιμάται ότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του θα προέρχεται από ανθρώπους που για τον έναν ή τον άλλο λόγο το 2019 είχαν ψηφίσει Ν.Δ. Εν ολίγοις, πόση ζημιά θα της προκαλέσουν.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στη δημοσιονομική σύσφιξη

Επενδυτικά σχέδια 12,33 δισ. στο «Ελλάδα 2.0»

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:25