search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:22
MENU CLOSE

Τσίπρας στο «Πάμε Δανάη»: Οι τρεις λόγοι που ο Μητσοτάκης φοβάται ντιμπέιτ των δύο

09.05.2023 12:15
tsipras_barka2

Στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή «Πάμε Δανάη» με την Δανάη Μπάρκα παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας η οποία ως επί το πλείστον κινήθηκε σε χαλαρό πλαίσιο, στοχεύοντας περισσότερο στη σκιαγράφηση του προσωπικού του προφίλ.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για το αυριανό ντιμπέιτ και απάντησε για το πώς το βλέπει και για τους τρεις λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φοβάται» και αποφεύγει ένα ντιμπέιτ των δύο.

Σε σχέση λοιπόν με την αυριανή διαδικασία που αποφασίστηκε στην διακομματική ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως δεν είναι κάτι «που μπορεί να κάνει τη διαφορά γιατί είναι παράλληλοι μονόλογοι όπως το έχουν στήσει, έχω την αίσθηση ότι θα βαρεθεί λίγο ο κόσμος».

Σημείωσε ότι «επέμενε η ΝΔ να είναι παράλληλοι μονόλογοι, να έχεις 1,5 λεπτό να απαντήσεις»,  και πως «ούτε οι δημοσιογράφοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια ελεύθερη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς».

«Θα είναι αποστειρωμένο», είπε και ακολούθως αστειευόμενος τόνισε πως «θα του βγει σε καλό του Mega που έχει Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη την ώρα, οπότε μπορεί να έχει μεγαλύτερη τηλεθέαση».

Κάνοντας σύγκριση με το παρελθόν ανέφερε ότι ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε τηλεμαχίες, «ήμουν στο ντιμπέιτ του 2009, των 6» με Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, εκεί όμως, επισήμανε «κάνανε και οι δύο που διεκδικούσαν την πρωθυπουργία μεταξύ τους, πάντοτε γινόταν, μόνο όσο είμαι εγώ απέναντι στον κ. Μητσοτάκη δε γίνεται».

Στη συνέχεια ανέφερε τους τρεις λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έρχεται σε ντιμπέιτ μαζί του, τονίζοντας πως δεν τον υποτιμά και δε θεωρεί ότι δεν είναι ικανός, αντιθέτως τον θεωρεί, είπε, πολύ ικανό άνθρωπο.

Ως πρώτο λόγο, ανέφερε πως  «είναι πολύ πειθαρχημένος και ακολουθεί πιστά αυτά που του λένε οι επικοινωνιολόγοι του». «Εγώ δεν θα μπορούσα να με προκαλεί ο πολιτικός μου αντίπαλος και να λέω όχι» ανέφερε προσθέτοντας πως «δεν έχει αυτό που λένε επικοινωνιολόγοι επικοινωνιακό χάρισμα».

Ως δεύτερο λόγο ανέφερε την υπόθεση των υποκλοπών: «Φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση, (σ.σ. που όπως είπε δύσκολα θα τεθεί αύριο), να εξηγήσει το πώς διαχειρίστηκε θέματα δημοκρατίας, γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, υπουργούς τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων». Στο ερώτημα αν θα του θέσει ο ίδιος αυτή την ερώτηση απάντησε πως «ακόμη και αν τη θέσω εγώ θα είναι εκτός πλαισίου, οπότε δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει».

Ένας τρίτος λόγος έχει να κάνει, είπε, «όχι με το ότι ο ίδιος δεν είναι ικανός, είναι ικανός άνθρωπος δεν τον υποτιμώ καθόλου», αλλά με το ότι οι πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία 4 χρόνια τον φέρνουν σε μια μειονεκτική θέση, ούτε με την πανδημία τα πήγε καλά, ούτε με την ακρίβεια, ούτε με τα θέματα του κράτους δικαίου, ούτε με τους νέους τα έχει πάει καλά». Επομένως, «έχει μια δυσκολία να απαντήσει για αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό πετάει τη μπάλα στο 2015, να θυμηθούμε τι έκανε ο  Βαρουφάκης, αυτά κριθήκανε όμως τον Σεπτέμβρη του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.

«Θα συμβούλευα τον Τσίπρα του 2015 να προσέχει ποιους εμπιστεύεται»

Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τον Αλέξη Τσίπρα του 2015, είπε καταρχάς θα του έλεγα «τι έχεις να τραβήξεις» και πρόσθεσε πως θα τον συμβούλευε να προσέχει λίγο περισσότερο αυτούς που εμπιστεύεται. Στη διευκρινιστική ερώτηση της παρουσιάστριας αν αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε «εκεί πηγαίνει το μυαλό, έχω μιλήσει για αυτή την περίοδο, ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι αυτός που είναι στην πρώτη γραμμή, είναι το πρώτο βιολί, έχει το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε, κάπου εκεί σοκάρεσαι αλλά εγώ το λέω γενικά. Δεν αρκεί μόνο να έχεις καλή διάθεση, καλή πρόθεση καλό σχέδιο, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις του σωστούς ανθρώπους για κρίσιμες θέσεις».

Αιχμές για τα φάλτσα στον ΣΥΡIΖΑ: «Είμαστε πιο άναρχοι από τα άλλα κόμματα, αλλά είναι υγιές»

Αναφερόμενος ειδικότερα στα κριτήρια επιλογής προσώπων, είπε πως μετά από μια εμπειρία χρόνων σε θέσεις ευθύνης πως έχει αρχίσει να εκτιμά όχι μόνο τα «βαριά βιογραφικά» όχι μόνο τις ικανότητες αλλά και την ανιδιοτέλεια των ανθρώπων και την εντιμότητα. Μπορεί να έχει κάποιους φιλόδοξους με τα βαρύτερα βιογραφικά που όμως έχουν τον δικό τους σχεδιασμό που δεν συνάδει με το συλλογικό σχέδιο».

Ερωτηθείς ακόμα, για το αν έχει χρειαστεί να τοποθετήσει σε θέσεις πρόσωπα που δεν εκτιμά αλλά εξυπηρετούν το πολιτικό του σχέδιο, έκανε μια αναφορά που δείχνει να απαντά για τα διάφορα «φάλτσα», με αφορμή το πιο πρόσφατο από αυτά, για το κείμενο συμβολής της μειοψηφίας που κάνει λόγο για «τοπικά νομίσματα». Ανέφερε λοιπόν:

«Δεν κυβέρνησα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών το κόμμα μου είναι ένα κόμμα που έχει άλλα κριτήρια από αυτά που συνήθως έχουν τα κόμματα εξουσίας με τις βαρονίες και τους εκβιασμούς, δεν έχουμε τέτοια, έχουμε άλλα εμείς, είμαστε λίγο άναρχοι εμείς, γιατί δεν είναι συγκολλητική μας ουσία η εξουσία αλλά οι ιδέες».

Πρόσθεσε δε πως «το αρνητικό είναι ότι πολλές φορές ακούγονται περισσότερες φωνές απ’ όσες πρέπει» από την άλλη, σημείωσε πως αυτό το θεωρεί «δείγμα υγείας». Είναι πιο υγιές είπε, από αυτό που βλέπουμε στη ΝΔ «μια σιωπή επίπλαστη κι από κάτω γίνεται χαμός. Αν σε αυτές τις εκλογές χάσει ο Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι δε θα μπορεί να σταθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλιώς, κερδίσει χάσει ο Τσίπρας, θα υπάρχει μια εκτίμηση απέναντί του, και θα υπάρχει η δυνατότητα όποιος διαφωνεί μαζί του να την εκφράσει δημόσια και ανοιχτά».

«Βουβό το κλίμα, αλλά εκτιμώ δε θα οδηγήσει σε αποχή – Οι νέοι θα ψηφίσουν»

Αναφορικά με την στάση των νέων απέναντι στην πολιτική, και τις εκλογές, τους νέους τρόπους επικοινωνίας (είχε πρoηγηθεί συζήτηση για το tik tok) και ερωτηθείς για το αν οι πολίτες δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις υπό το φόβο του predator, και πιο ειδικά οι νέοι, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «οι νέοι ποτέ δεν απαντούσαν στις μετρήσεις, δεν απαντούν όχι γιατί φοβούνται το predator, αλλά γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πούνε στον άλλο τι θα κάνουν στην κάλπη».

«Θα πάνε να ψηφίσουν» εκτίμησε, «αλλά δεν έχουν τον φανατισμό προηγούμενων γενιών, εγώ θυμάμαι τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία, τσακωμοί στις οικογένειες, δεν υπάρχει αυτό».

Από την άλλη, είπε, «υπάρχει συνείδηση ότι οι εκλογές είναι κάτι σημαντικό γιατί θ καθορίσουν το ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια».

Περαιτέρω, επισήμανε ότι «βλέπουμε ένα βουβό κλίμα αλλά δεν πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε αποχή, ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει και οι νέοι θα πάνε να ψηφίσουν, αυτή είναι η αίσθησή, μου ελπίζω να μην διαψευστώ».

Ειδικά ως προς την επικοινωνία με τους νέους μέσα στις εκλογές, είπε «χρειάζεται να αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο για να επικοινωνήσουμε με τον τρόπο που τα νέα παιδιά επικοινωνούνε, αλλά χρειάζεται να τους πούμε αλήθειες, και αυτό που θα τους πεις να ανοίξει ένας δρόμο και στην σκέψη», δεν είναι απλώς το θέμα να τους πεις να πάνε να ψηφίσουν, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σκανδαλίδης στο topontiki.gr: «Αξιοθαύμαστη η προσπάθεια Μητσοτάκη – Τσίπρα να υποδυθούν τους Σοσιαλδημοκράτες» 

Ζουράρις: «Συνεργασία και με Βελόπουλο και με τον… διάβολο ακόμη» (video)

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Μείωση του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της τετραετίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04