search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Τσίπρας από Αλεξανδρούπολη: Η πιο ισχυρή τιμωρία για το καθεστώς Μητσοτάκη, μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

12.05.2023 13:42
tsipras_alexandroupoli_new

Αναφορές στα εθνικά ζητήματα και την εγκατάλειψη και υποβάθμιση συνολικά της περιοχής του Έβρου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου μίλησε σε κεντρικό σημείο της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο.

Αναφέρθηκε στη γενική πολιτική της κυβέρνησης, την ακρίβεια και τις επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των πολιτών αλλά και ειδικότερα στην υποβάθμιση των περιοχών της παραμεθορίου για τις οποίες είπε πως η καλύτερη άμυνα είναι η ανάπτυξη αν και διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα γκρεμίσει τον φράχτη του Έβρου».

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση επανέλαβε το μήνυμα ότι «σ’ αυτές τις κρίσιμες εκλογές έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιο κόμμα θα είναι πρώτο διότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο ανοίγει ο δρόμος για την συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας και ανοίγει ο δρόμο για την μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας». Τόνισε ότι δεν απευθύνεται μόνο στους προοδευτικούς πολίτες αλλά σε όλους όσους βλέπουν ότι «δεν πάει άλλο». Σε αυτούς είπε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, ότι «η πιο ισχυρή τιμωρία στο καθεστώς που μας κυβερνά τέσσερα χρόνια τώρα είναι να χάσει αυτό το καθεστώς. Και θα ηττηθεί μονάχα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών» καλώντας η νίκη αυτή να είναι μεγάλη. Και «ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε διάφορα εθνικά ζητήματα και την προπαγάνδα όπως είπε πως «όσοι ψηφίζουν ΝΔ είναι πιο πατριώτες»:

«Θέλω να πω απευθυνθώ στους Εβρίτες και να τους πω ότι ο κ. Μητσοτάκης δε σας αγάπησε τόσο πολύ, μη νομίζετε, έρχεται εδώ για να βγάζει φωτογραφίες στο φράχτη και να κάνει προπαγάνδα και όχι για να σας στηρίξει. Έρχεται για να αναπαράξει την προπαγάνδα, τη γνωστή από τα παλιά χρόνια της Δεξιάς, ότι τάχα μου αυτοί είναι υψηλού εθνικού φρονήματος και υπάρχουν κάποιοι Έλληνες χαμηλού εθνικού φρονήματοςΛες και τα σύνορα, είναι δική τους ιδιοκτησία, λες και υπάρχουν Έλληνες που δεν τα θεωρούν απαραβίαστα».

«Μας έχει συνηθίσει αυτή η παράταξη», συνέχισε «να κάνουν τους εθνικόφρονες και τους λέοντες όταν τα πράγματα είναι ήρεμα. Όταν τα πράγματα όμως ζορίζουν, μεταμορφώνονται από λέοντες σε αμνούς. Από κόκορες, σε όρνιθες». Αναφορά με την οποία παρέπεμψε στην υπόθεση του Oruc Reis to 2020: Αυτό, είπε, έγινε όταν το Oruc Reιs παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κι αυτοί μας έλεγαν ότι το παίρνει ο αέρας. Εμείς απ’ την άλλη που δεν σκεφτήκαμε να βγάλουμε φωτογραφίες στον φράχτη, ήμασταν αυτοί που όταν το Μπαρμπαρός παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ήμασταν απέναντι με την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και είπαμε δεν θα περάσει.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία καθώς όπως είπε, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, «πουλάνε εθνικοφροσύνη», αλλά «προχτές έστειλε ένα γράμμα ο Ζόραν Ζάεφ στον Μητσοτάκη και έλεγε “είσαι μεγάλος φίλος διότι όλα όσα έκανε ο Τσίπρας τα ακολουθείς όλα”». Ο Μητσοτάκης που έλεγε ότι είναι μια προδοτική συμφωνία, την τίμησε και σωστά έκανε, είπε.

Στη συνέχεια σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

«Και έρχεται ο Σκέρτσος και λέει ότι μια πάγια εθνική διεκδίκηση για τη χώρα μας, η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, και του κατοχικού δανείου, δεν αποτελεί πια διεκδίκηση για τη χώρα μας, ενώ 4 χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει όλα τα κόμματα στη Βουλή, και υπογράψαμε από κοινού ότι θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις. “Και ένα ευρώ να ήτανε” όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος. Και ένα ευρώ να είναι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε», υπογράμμισε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θεωρεί ότι είναι περισσότερο πατριώτες οι πολίτες που ψηφίζουν ΝΔ από αυτούς που ψηφίζουν και  βρίσκονται στην καρδιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου μας», τόνισε.

Ωστόσο, είπε, «η καλύτερη άμυνα για την παραμεθόριο είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων, και ο Έβρος εγκαταλείφθηκε αυτά τα 4 χρόνια».

«Πού είναι τα προγράμματα που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες εμείς καταφέραμε να εκπονήσουμε;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που στην συνέχεια η κυβέρνηση εγκατέλειψε. «Το ειδικό πρόγραμμα υποδομών ύψους 26 δις με κρίσιμα έργα υποδομής  για τον Έβρο έχει εγκαταλειφθεί.  Πού είναι το σχέδιο που από κοινού με τους ηγέτες των Βαλκανίων είχαμε συνομολογήσει για τη σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας. πού είναι τα έργα που θα γινόταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πουλήθηκε το λιμάνι έργα δεν είδαμε. Πού είναι το έργο που είχαμε υπογράψει για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του μεταλλείου στην Κίρκη, 5 εκ. ευρώ θα έδινε δουλειές στην τοπική οικονομία, εγκαταλείφθηκε και αυτό».

Και κυρίως, είπε, «εγκαταλείφθηκε η δημόσια υγεία και παιδεία, τα δύο δημόσια νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου που εμείς το αυτονομήσουμε. Εγκαταλείφθηκαν από γιατρούς και νοσηλευτές και βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή τους. Εμείς ιδρύσαμε Τοπικές Μονάδες Υγείας σε κατάσταση δημοσιονομικής δυσκολίας, εδώ απαξιώνουν τα περιφερειακά ιατρεία, κλίνουν τα κέντρα υγείας».

Περιφερειακά πανεπιστήμια και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που βιώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια:

«Οι πανεπιστημιακές σχολές, με τη βάση εισαγωγής της κ. Κεραμέως, που στερεί την είσοδο σε 20.000 φοιτητές το χρόνο, βλέπουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια, πολλές σχολές να κλείνουν» και ανέφερε ως παράδειγμα τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, όπου «πέρυσι πέρασαν μονάχα 9 παιδιά», ενώ «το τμήμα Ψυχολογίας δεν άνοιξε ποτέ. Εννιά σχολές που θέλησε το Δημοκρίτειο με απόφαση Συγκλήτου, να ιδρύσει, δεν ιδρύθηκαν ποτέ. Γιατί αυτή είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα παιδιά μας στα κολέγια, όχι στα δημόσια πανεπιστήμια. Στα κολέγια όμως δεν ζητάνε βάση εισαγωγής, το μόνο που ζητάνε είναι να χεις χρήματα να δώσεις». Για αυτό λοιπόν, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι από αυτές τις Εξετάσεις θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ώστε 20.000 παιδιά περισσότερα, να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Δε θα γκρεμίσουμε τον φράχτη του Έβρου, θα γκρεμίσουμε τους φράχτες των ανισοτήτων»

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του παραθέτοντας επιπλέον παραδείγματα που πιστοποιούν την εγκατάλειψη του Έβρου: «Εκατοντάδες πολίτες στον Έβρο περνάνε τα σύνορα για να κάνουν τα ψώνια, στα σούπερ μάρκετ γειτονικών χωρών και για να βάλουν βενζίνη, στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αυτή αλήθεια είναι η διεθνής και εισαγόμενη κρίση»;

Πρόσθεσε: «Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κλείνουν, συγχωνεύονται, τραπεζικά καταστήματα κλείνουν, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν. Αυτή είναι η αναβάθμιση της περιοχής; Δεν αρκούν οι φωτογραφίες δίπλα στο χάρτη. Χρειάζεται να ενισχύσουμε και να γκρεμίσουμε άλλους φράχτες. Το φράχτη στον Έβρο δεν θα τον γκρεμίσουμε, θα γκρεμίσουμε τους φράχτες των ανισοτήτων, τους φράχτες που σας αναγκάζουν να ζείτε υποδεέστερα από ό,τι οι άνθρωποι στο κέντρο, τους φράχτες στην πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, και στην δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης στο ΑΡ: Δεν θα είμαι αφελής με την Τουρκία, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση (Photo)

Αλβανία: Παραμένει κρατούμενος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, σύμφωνα με την Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:30