search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 17:56
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;

14.05.2023 17:15
TOURKIA

Οι κάλπες έκλεισαν στη γειτονική Τουρκία, σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών με σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τη γειτονική χώρα αλλά και διεθνώς.

Αθρόα ήταν η συμμετοχή στις σημερινές κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, καθώς περισσότεροι από 64 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα προσέρχονταν στις κάλπες για πρώτη φορά.

Οι τούρκοι πολίτες ψήφισαν σήμερα σε συνολικά 200.000 εκλογικά τμήματα για τον 13ο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και για να ανανεώσουν την σύνθεση του τουρκικού κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως σημειώθηκε συμμετοχή ρεκόρ από το εξωτερικό, καθώς περίπου 1,7 εκατ. πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο βασικός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φαίνεται να έχει –οριακό– προβάδισμα. Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Η καταμέτρηση των ψήφων έχει αρχίσει, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής καθώς σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία στην Τουρκία, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00 η ώρα.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο τούρκος πρόεδρος στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, σημειώνοντας πως «η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώνεται, με έναν τρόπο που θα ωφεληθεί η Δημοκρατία, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να  κρατηθούμε σφιχτά. Μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε την βούληση του έθνους μας».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν (Videos)

Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι – Τεράστια οπλική ενίσχυση από Γερμανία σε Ουκρανία

Εκλογές στην Τουρκία: Τέλος εποχής ή νέος θρίαμβος για Ερντογάν;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 17:56