search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:45
MENU CLOSE

Fox News: Παρασκήνιο γύρω από την απομάκρυνση του Τάκερ Κάρλσον

16.05.2023 16:53
karlson-new

Διαστάσεις θριλερικού σίριαλ με «υπόγειες διαδρομές» φέρεται να λαμβάνει το ξήλωμα του προβεβλημένου και επιδραστικού δημοσιογράφου- παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον από το ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News.

Ο Κάρλσον παρουσίαζε το τοκ σόου με την υψηλότερη τηλεθέαση στο κανάλι εως πριν από περίπου τρείς εβδομάδες.

Στις 26 Απριλίου ο Τάκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία με ένα από τα οκτώ μέλη του ΔΣ της Fox Corporation, μαμάς εταιρείας του καναλιού, ενημερώθηκε πως η απομάκρυνσή του ήταν άτυπος όρος του εξωδικαστικού κανονισμού του Fox News και της εταιρείας δημοσκοπίσεων Dominion Voting System για τη γνωστή υπόθεση fake news και προπαγάνδας υπερ του Ντόναλτ Τράμπ από το κανάλι και τον παρουσιαστή, σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Το μέλος του ΔΣ, η ταυτότητα του οποίου δεναποκαλύφθηκε, φέρεται να είπε ότι ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ότι διατυπώθηκε και συμφωνήθηκε «στο μιλητό».

Η Dominion είχε, αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, τη δυνατότητα να «πλήξει» με πολλούς τρόπους το Fox News. Επέλεξε, λέγεται, τον καλύτερο. Εκείνον με τον μάλλον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Το «κόψιμο» του Κάρλσον θα απέφερε καίριο πλήγμα στην τηλεθέαση του ειδησεογραφικού οργανισμού. Όπως συνέβη άλλωστε.

«Ο Τάκερ είναι παράπλευρη απώλεια» υποστηρίζει μιντιακή πηγή με καλή γνώση της υπόθεσης.

Dominion και Fox News διαψεύδουν σθεναρά ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του Κάρλσον έχει σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τους.

«Οι εντολείς της Fox οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν τον διακανονισμό, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Dominion δεν προέβη σε καμία απαίτηση σχετικά με την απασχόληση του Τάκερ Κάρλσον, είτε προφορικώς είτε γραπτώς», υποστηρίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων σε ανακοίνωση της. «Οποιοιδήποτε ισχυρισμοί περί του αντιθέτου είναι κατηγορηματικά ψευδείς και αποτελούν μια ελάχιστα συγκαλυμμένη προσπάθεια να ζημιωθεί περαιτέρω η Dominion. Η Fox θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει αμέσως αυτά τα ψέματα», επισήμανε ρητώς η Dominion.

Πολιτικές διαστάσεις

Το πράγμα άρχισε ήδη να περιπλέκεται και να αποκτά πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι εικασίες εξαπλώνονται στο χώρο της πολιτικής, ιδίως των Συντηριτικών.

«Μπορεί να διαφωνούμε με τις θέσεις των άλλων, αλλά δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούμε να φιμώσουμε αθέμιτα τις απόψεις που είναι αντίθετες με τις δικές μας», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρέγκ Άμποτ.

Στις 13 Μαΐου ο Άμποτ είχε καταγγείλει τον υποτιθέμενο «σκοτεινό» ρόλο της Dominion λέγοντας μάλιστα ότι καλό θα ήταν να μην δραστηριοποιηθεί η εταιρεία μελλοντικά στο Τέξας. Το παράδειγμα του Άμποτ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κυβερνήτες των Ρεπουμπλικάνων.

Στο μεταξύ και ενώ μαίνεται η κόντρα μεταξύ  Fox- Κάρλσον- το δίκτυο παραμένει τυπικά εργοδότης του Κάρλσον δεδομένου ότι δεν έχει καταγγείλει τη σύμβαση απασχόλησής του-, ο πολωτικός πλην όμως δημοφιλής παρουσιαστής είναι έτοιμος να αρχίσει εκπομπές στο Twitter τέλος του μήνα. Το «Tucker Carlson Tonight» θα μεταδίδεται από το σπίτι του Κάρλσον στο Μέιν, στο οποίο ο δημοσιογράφος διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο στούντιο παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών.

Αν το Fox προσπαθήσει να εμποδίσει τον Κάρλσον να κάνει την εκπομπή του στο Twitter, όπου τον ακολουθούν 7,5 εκατομμύρια άτομα, ο παρουσιαστής είναι έτοιμος να προσφύγει σε δίκη ή «να δει το δίκτυο να καταστρέφεται στην προσπάθεια του να προσβάλει την κατηγορία για φίμωση», αναφέρει παρατηρητής του μιντιακού τοπίου των ΗΠΑ. Καθώς εξελίσσεται η «μάχη», το Fox συνεχίζει να πληρώνει στον Κάρλσον, μια «φωνή» με τεράστια επιρροή στους Συντηρητικούς, τον ετήσιο μισθό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Έτοιμος για δικαστικό πόλεμο

Στο μεταξύ ο Κάρλσον έχει αναθέσει την υπόθεση του συμβολαίου του στον δικηγόρο του Χόλιγουντ, Μπράιαν Φρίντμαν. Ο Φρίντμαν, με πολλούς ανθρώπους των ΜΜΕ στο πελατολόγιο, έχει τη φήμη ότι είναι ο δικηγόρος τον οποίο πρέπει να προσλάβει κάποιος όταν  είναι έτοιμος για δικαστικό πόλεμο με «γίγαντα» των ΜΜΕ.

Ο νομικός με εξώδικη επιστολή στο Fox (συμπεριλαμβανομένου και του Ρούπερτ Μέρντοχ) στις 9 Μαΐου, αναφέρει ότι στο δίκτυο αθέτησαν τις δεσμεύσεις προς τον Κάρλσον «σκόπιμα και απερίσκεπτη αδιαφορία για την αλήθεια».

Ο Φρίντμαν, ο οποίος υποχρέωσε το NBC News να καταβάλει 69 εκατ. δολάρια αποζημίωση στην Μέγκιν Κέλι για την απόλυση της το 2019, κατέστησε σαφές στο Fox ότι παραβίασε το συμβόλαιο του Κάρλσον, αποσύροντας τον από την εκπομπή και επομένως είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Ο Κάρλσον έχει συμβόλαιο με το Fox έως τον Ιανουάριο του 2025.

Όμως και το Fox έχει «βέλη» στη φαρέτρα του. Τα ντροπιαστικά μηνύματα του Κάρλσον, τα οποία διέρρευσαν σε διάφορα ΜΜΕ, με χειρότερο εκείνο στο οποίο εξέφραζε ανάμεικτα συναισθήματα για τον ξυλοδαρμό ενός ακτιβιστή Antifa από τρείς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στην εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Εκτιμάται όμως ότι αν το Fox επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα μηνύματα αυτά- προϊόντα διαρροής- ως αιτία απόλυσης, πιθανόν να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» αναιρώντας το νόημα καταβολής των 787 εκατ. δολαρίων  από το Fox στην Dominion. Και κάπως έτσι οι διαρροές μπορεί να παίξουν ρόλο προς ώφελος του Κάρλσον.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκο Μητσοτάκη (πίνακες)

Ειρωνεία Πρετεντέρη σε Τζίμα: «Τελείωσε η… Εξεταστική Επιτροπή για να ρωτήσω κάτι;» (video)

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Χρήστος Μεσσήνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:37