search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:41
MENU CLOSE

Politico: Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα social media για να γαντζωθεί στην εξουσία

16.05.2023 16:33
social-media-new

Στην εκστρατεία του για την παραμονή του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα μυστικό όπλο: την καταστολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμπνευσμένη εν μέρει από την Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Καθώς η χώρα οδεύει προς τον δεύτερο γύρο μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αυξανόμενος έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Τούρκο ηγέτη, έχει γίνει άλλο ένα εργαλείο για να τον βοηθήσει να παρατείνει την 20ετή «βασιλεία» του.

Το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από το Twitter να μπλοκάρει τους λογαριασμούς περίπου δώδεκα τοπικών δημοσίων προσώπων της αντιπολίτευσης – μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις κατά του Έλον Μασκ αφού συμμορφώθηκε με το αίτημα.

Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες του Ερντογάν να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, περισσότερο από μια δεκαετία.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας υιοθέτησε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, εν μέρει, αντικατοπτρίζουν παρόμοια νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο το τουρκικό όσο και το ευρωπαϊκό καθεστώς στοχεύουν να περιορίσουν τις επιβλαβείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να σταματήσουν τη διάδοση παραπληροφόρησης και να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα likes του Instagram και του YouTube προσφέρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο στους χρήστες τους. Οι κανόνες της ΕΕ, γνωστοί ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, περιλαμβάνουν επίσης πρόστιμα έως και 6% των εσόδων μιας εταιρείας για πιθανές παραβάσεις.

Το εγχειρίδιο κανόνων της Άγκυρας μιμείται συχνά λέξη προς λέξη τη γλώσσα χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών. Αλλά προχωρά πολύ περισσότερο στον περιορισμό της διαδικτυακής παρουσίας με τρόπους που ευνοούν την προσπάθεια του Ερντογάν να διατηρήσει την τουρκική προεδρία.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών εάν άτομα δημοσιεύουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο που διαδίδει «πληροφορίες που είναι ανακριβείς» με τρόπους που «διαταράσσουν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας». Οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν παρομοίως να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης για τη σύνταξη άρθρων που δεν ευνοούν το κυβερνών Κόμμα AKP της Τουρκίας. Και ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος εξασφάλισε το 45% των ψήφων της Κυριακής, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με ποινική καταγγελία υπό το νέο καθεστώς για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για την κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης απορρίπτουν την κριτική ότι ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δικό τους πολιτικό όφελος. Πολλοί αναφέρονται σε άλλους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου —ιδίως σε αυτούς εντός της ΕΕ— ως παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικοί αλλού αντιτίθενται σε τεχνολογικούς γίγαντες στο όνομα της μείωσης της διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου.

Παρόμοιοι νόμοι με αυτούς εντός της Τουρκίας «εφαρμόζονται σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά σε ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της χώρας.

Δεν είναι σαφές εάν οι νέοι κανόνες της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγειραν τη ζυγαριά υπέρ του Ερντογάν στην σκληρή μάχη του πρώτου γύρου αυτού του Σαββατοκύριακου, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για την διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος έλεγχος του τι βλέπουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο σηματοδοτεί τη συνέχιση των απαγορεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει επιβάλει η Άγκυρα στο Twitter, το Facebook και το YouTube, συχνά με τρόπους που ευνοούν το κυβερνών κόμμα της χώρας, καταλήγει το Politico.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελίες βουλευτή Χειμάρρας: «Έχει μετατραπεί σε πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος» (video)

Ουκρανία: Συνελήφθη ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου για μίζες 2,7 εκατ. δολαρίων

Γερμανικός Τύπος για τις εκλογές στην Τουρκία: «Ελεύθερες, αλλά όχι δίκαιες – Μπορεί να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:37