search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:13
MENU CLOSE

Μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα: Οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία και η «ελληνική διάσταση» (Videos)

18.05.2023 06:00
sitira-new

Το πλοίο DSM Capella, φορτωμένο με 30.000 τόνους καλαμποκιού απέπλευσε το περασμένο 24ωρο από το ουκρανικό λιμάνι Χορνομόρσκ και πλέει προς την Τουρκία.

Ήταν το τελευταίο φορτίο σιτηρών από την Ουκρανία  που μεταφέρθηκε με βάση την συμφωνία για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία καθορίζει και το πλαίσιο για εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Η συμφωνία αυτή εξέπνευσε σήμερα, 18 Μαΐου και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα επαναληφθεί το θρίλερ της περασμένης χρονιάς, όταν βρεθήκαμε λίγο πριν από μία επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βαίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει την επέκταση ισχύος της συμφωνίας για την ασφαλή μεταφορά των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, εφόσον επιλυθούν κάποια «συστημικά προβλήματα» που υπάρχουν με τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

 Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν θα μπει σε «υποθετικές συζητήσεις» για το θέμα. «Καθώς η απόφαση για την τύχη της συμφωνίας για τα δημητριακά δεν έχει ανακοινωθεί, πρέπει να περιμένουμε για την ανακοίνωση και δεν θα κάνουμε υποθετικές συζητήσεις για τις προοπτικές», δήλωσε ο Πεσκόφ, αφήνοντας  να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά δεν προτίθεται να δώσει πράσινο φως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επέτρεψε τον ασφαλή απόπλου πλοίων από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά  σιτηρών και λιπασμάτων. Με αυτή την συμφωνία αποφεύχθηκε η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, καθώς καλύφθηκαν ζωτικής σημασίας ανάγκες κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο με τουρκική μεσολάβηση και αρχική ισχύ 120 ημερών.

Οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία και η «ελληνική διάσταση» του θέματος

Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ζητούσε να εξευρεθεί ρεαλιστική λύση για να αποφευχθεί η παράκαμψη των κυρώσεων που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας.

Ο καγκελάριος Σολτς μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα «χωρίς να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα» των κυρώσεων.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα πάρει μέρος στην επικείμενο σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία, όπου θα συζητηθεί η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι οι χώρες του G7 θα συμφωνήσουν στην αναπροσαρμογή της προσέγγισής τους στο θέμα των κυρώσεων,  τουλάχιστον για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ρωσικές εξαγωγές θα απαγορεύονται αυτομάτως εκτός κι αν πρόκειται για κάποια προϊόντα που περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένες λίστες.

Το θέμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το euractiv, έχει και μία ελληνική διάσταση, καθώς η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή επείγεται να επιτευχθεί συμφωνία με δεδομένη την αβεβαιότητα της έκβασης των ελληνικών εκλογών.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το euractiv ανέφεραν ότι επειδή στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανός ο σχηματισμός μίας «τεχνικής κυβέρνησης» στην Αθήνα, η Κομισιόν θέλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθέτησης των νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. 

Σύμφωνα με γνώστες του παρασκηνίου στις Βρυξέλλες, τους οποίους επικαλείται το euractiv, η Αθήνα επιδιώκει την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας της και έχει εγείρει επιφυλάξεις για τις προτεινόμενες κυρώσεις στο σκέλος που αφορά στη ναυτιλία και εάν προκύψει ανάγκη παράτασης των συνομιλιών θα μπορούσε να καθυστερήσει η υιοθέτηση του νέου πακέτου κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κοπάδι φαλαινών επιτέθηκε σε… ιστιοπλοϊκό ανοιχτά του Μαρόκου (Video)

Κλιματική αλλαγή: Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας

Καλιφόρνια: Σμήνος μελισσών «επιτέθηκε» σε αστυνομικό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:03