search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:47
MENU CLOSE

Νέα τάση ή ανάγκη των εποχών; Σπουδαίοι μουσικοί πουλάνε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου τους (videos)

19.05.2023 12:18
whitney-houston_1905_1200-700_new
credit: AP

Πρόκειται για μία νέα τάση, ή είναι η αδήριτη ανάγκη των εποχών, που κάνει σπουδαίους μουσικούς να πουλάνε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου τους;

Τα τελευταία χρόνια θρυλικές μορφές, όπως η Γουίτνεϊ Χιούστον (μέσω του ιδρύματός της) και ο Μπομπ Ντίλαν πούλησαν το σύνολο ή μέρος της δισκογραφίας τους ρευστοποιώντας τα πνευματικά τους δικαιώματα.

«Καλλιτέχνες, δημιουργοί, κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων διασπούν κατά τμήματα αυτούς τους καταλόγους με τα έργα τους με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους», λέει στο ABC News ο Τζεμ Άσγουαντ, συντάκτης για θέματα της μουσικής βιομηχανίας στο Variety. «Κάποιες φορές πουλούν μόνο τις εκδόσεις. Άλλες φορές πουλούν τα δικαιώματα των τραγουδιών που έχουν ηχογραφηθεί», προσθέτει.

Το 2021, ο Μπρους Σπρίνγκστιν πούλησε τη δισκογραφία του στην Sony για πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχες κινήσεις έκαναν ο Νιλ Γιανγκ, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ακόμα και ο πιο σύγχρονος Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Ακόμα και ο Τζάστιν Μπίμπερ, μόλις 28 χρόνων, λέγεται πως πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του για το εντυπωσιακό ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι κατάλογοι με τη μουσική δημιουργία είναι πολύ περίπλοκο θέμα. Η αξία τους αλλάζει διαρκώς», λέει ο Άσγουαντ.

Για τους παλαιότερους καλλιτέχνες η πώληση των δικαιωμάτων μπορεί να εξυπηρετεί τους κληρονόμους τους, που θα διαχειριστούν πιο εύκολα το έργο των δημιουργών όταν φύγουν από τη ζωή.

Υπάρχουν όμως και καλλιτέχνες, όπως η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία επανεγγράφει το σύνολο των τραγουδιών της για να έχει τα δικαιώματα στις νέες εκτελέσεις, μετά την πώληση των δικαιωμάτων των πρώτων έξι άλμπουμ, που έγινε χωρίς τη συναίνεσή της.

Ο Λάρι Μέστελ, διευθύνων σύμβουλος της Primary Wave, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες, λέει πως ίδρυσε την εταιρία το 2006 γιατί πολλοί θρυλικοί καλλιτέχνες «δεν ήταν στο επίκεντρο των εταιριών με τις οποίες είχαν συμβόλαια». Η εταιρία του Μέστελ σπανίως αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων ενός καλλιτέχνη. Αλλά έχει ποσοστά στα πνευματικά δικαιώματα της Χιούστον, των Air Supply, του Στίβι Νικς, του Πρινς, του Μπομπ Μάρλεϊ, του Τζέιμς Μπράουν, των Def Leppard και του Κερτ Κομπέιν, μεταξύ πολλών άλλων δημιουργών. Ο Μέστελ λέει πως συχνά κάνει εταιρικά σχήματα με τους καλλιτέχνες για να εκμεταλλευθούν τη φήμη και το brand που έχουν κατακτήσει.

Το ίδρυμα της Χιούστον, το οποίο διοικεί ο Πατ Χιούστον, ετεροθαλής αδελφός και πρώην μάνατζερ της σπουδαίας τραγουδίστριας, άρχισε να συνεργάζεται με την Primary Wave το 2019.

«Έχουμε φτιάξει ένα βιογραφικό φιλμ. Ένα νέο άλμπουμ με γκόσπελ. Ένα σόου στο Μπρόντγουέι», λέει ο Μέστελ.

«Δεν θα έκανα τίποτα για το οποίο δεν θα ήταν περήφανη», προσθέτει ο Πατ Χιούστον.

Σε μία από τις πρώτες συναντήσεις του ιδρύματος Χιούστον και της εταιρίας Primary Wave, ψάχνοντας παλιές ηχογραφήσεις, εντοπίστηκε ένα κομμάτι με τον τίτλο «Higher Love». Το αποτέλεσμα ήταν ένα remix από τον Kygo, που έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων, επτά χρόνια μετά τον θάνατο της Γουίτνεϊ Χιούστον.

Είναι πάντως ένα στοίχημα η πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, αφού μπορεί η δουλειά τους να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στο πέρασμα του χρόνου.

«Αν περάσει η μόδα, κάποιοι σκέφτονται – οκ, πούλησα στον σωστό χρόνο. Αντίθετα, αν τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά, θα σκεφτούν – θα έπρεπε να περιμένω», λέει ο Άσγουαντ.

Διαβάστε επίσης:

Κολομβία: Ο Πρόεδρος Πέτρο διαψεύδει ότι βρέθηκαν τα 4 παιδιά – «Οι πληροφορίες που λάβαμε δεν επιβεβαιώθηκαν»

Τζιχαντιστές απελευθέρωσαν 88χρονο γιατρό μετά από 7 χρόνια ομηρίας (video)

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Νέα Καληδονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07