search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:13
MENU CLOSE

Nord Stream: Ουκρανικός «δάκτυλος» πίσω από το σαμποτάζ – Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για το μυστήριο στη Βαλτική

22.05.2023 15:50
nord-stream-1-new

Η «Ανδρομέδα» είναι ένα μικρό ιστιοφόρο που περνά απαρατήρητο. Αμέτρητα τέτοια πλέουν στη Βαλτική.

Όμως το συγκεκριμένο 15μετρο σκάφος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι γερμανοί ερευνητές που ψάχνουν το θέμα του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, έφτασαν στη ρότα της Ανδρομέδας.

Η νέα έρευνα από τα δίκτυα  NDR,  WDR και  Süddeutsche Zeitung, μαζί με άλλους ειδησεογραφικούς μηχανισμούς εκτός Γερμανίας, απέδωσε στοιχεία που οδηγούν σε ουκρανική εμπλοκή στο σαμποτάζ των αγωγών. Στην έρευνα πήραν μέρος δημοσιογράφοι της σουηδικής εφημερίδας  Expressen, της πολωνικής ιστοσελίδας Frontstory και της εφημερίδας Berlingske από την Δανία.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία- για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου , οι ερευνητές έφτασαν σε συμπεράσματα που μπορούν να προκαλέσουν πολιτική έκρηξη. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν η δολιοφθορά ήταν μία πράξη εκδίκησης Ουκρανών εναντίον της Ρωσίας, ή μία «επιχείρηση ψευδούς σημαίας», δηλαδή μία ενέργεια που θα οδηγούσε στο Κίεβο, αλλά εκπορευόταν στην πραγματικότητα από άλλα κέντρα.

Η εμπλοκή του ιστιοπλοϊκού «Ανδρομέδα» στην υπόθεση είχε επισημανθεί από τον Μάρτιο, μετά από ρεπορτάζ του ARD και της  Die Zeit.

Πέντε άνδρες και μία γυναίκα, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος στο Ροστόκ, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022. Το σκάφος είχε ενοικιαστεί από πολωνική εταιρία, η οποία ανήκει σε Ουκρανούς. Θα μπορούσε όμως να είναι μία εταιρία-φάντασμα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα έδειξε ότι το ιστιοφόρο «Ανδρομέδα» ενοικιάστηκε από ταξιδιωτικό γραφείο. Το μητρώο εταιριών της Πολωνίας δείχνει ότι αυτή η εταιρία εδρεύει σε ένα προκατασκευασμένο κτήριο στην περιοχή Πόβισλε της Βαρσοβίας. Την ίδια διεύθυνση δηλώνουν ως έδρα άλλες 100 εταιρίες. Μία υπάλληλος στο κτήριο επιβεβαίωσε ότι η εταιρία υπάρχει, αλλά πρόσθεσε ότι έχει επαφή με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ως πρόεδρος της εταιρίας εμφανίζεται μία ξανθιά μεσήλικη γυναίκα, η οποία ζει στο Κίεβο. Οι δημοσιογράφοι την εντοπίζουν, τηλεφωνούν και στην αρχή διστάζει να δηλώσει πρόεδρος της επίμαχης εταιρίας. Στη συνέχεια αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις και κλείνει το τηλέφωνο. Οι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερωτήσεις και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να πάρουν απαντήσεις.

Ο ρόλος της πάντως είναι ασαφής. Ίσως να είναι απλά ένας αχυράνθρωπος. Η εταιρία τα τελευταία χρόνια δεν είχε καμιά σοβαρή κίνηση, αλλά το 2020 ξαφνικά είχε εισπράξεις 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, άγνωστο από ποια πηγή.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα την Πολωνία χρησιμοποιήθηκε μόνο για να ενοικιάσει και να πληρώσει την «Ανδρομέδα» για να μην εμφανιστούν οι πραγματικοί χρηματοδότες του ταξιδιού της.

Οι γερμανικές αρχές που διεξάγουν τη δική τους έρευνα έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι κάποιοι από αυτούς που επιβιβάστηκαν στο σκάφος στο Ροστόκ ήταν Ουκρανοί.

Ο ένας από αυτούς, έδειξε ρουμανικό διαβατήριο, με το όνομα Στέφαν Μ. Η έρευνα έδειξε ότι όντως υπάρχει ένα άτομο με αυτό το όνομα και την ίδια ημερομηνία γέννησης, αλλά την ώρα που έγινε το σαμποτάζ βρισκόταν στην Ρουμανία. Ποιος όμως ήταν ο Στέφαν Μ που επιβιβάστηκε στην «Ανδρομέδα». Γερμανοί ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένας Ουκρανός, γύρω στα 20, που κατάγεται από τα περίχωρα του Κιέβου.

Με αυτό το όνομα εντοπίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας νεαρός άνδρας, που έχει ανεβάσει φωτογραφίες με στρατιωτική στολή και έχει τατουάζ στο σώμα. Ο άνδρας αυτός φέρεται να έχει υπηρετήσει στο ουκρανικό πεζικό.  Σε επικοινωνία που είχαν οι δημοσιογράφοι με άτομα του περιβάλλοντος του νεαρού, ενημερώθηκαν ότι αυτή την στιγμή υπηρετεί στον στρατό.

Στην περιοχή όπου έγιναν οι εκρήξεις στους αγωγούς είχε αναφερθεί αρχικώς ότι εντοπίστηκαν ύποπτα ρωσικά πλοία. Αλλά από την ενδελεχή εξέταση δορυφορικών εικόνων προέκυψε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ρωσικά σκάφη με τις επιθέσεις δολιοφθοράς. Ενώ αντιθέτως στην «Ανδρομέδα» εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών, που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί στο σαμποτάζ.  

Επισήμως, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αρνηθεί κάθε εμπλοκή με το σαμποτάζ, αλλά από τα τελευταία αποκαλυπτικά στοιχεία των δημοσιογράφων προκύπτουν ενδείξεις που οδηγούν στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοστίζει το ακριβότερο παγωτό στον κόσμο, που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Εκλογές 2023: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ

Χειμάρρα: Σήμερα η απόφαση για την αποφυλάκιση ή μη του Μπελέρη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:13