search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:27
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία – Politico: Βολικό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους η επανεκλογή Ερντογάν

27.05.2023 06:00
erdogan ekloges tourkia 654- new

Το βράδυ της Κυριακής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία χωρίς άγχος. Όπως γράφει το Politico, η αναμενόμενη επανεκλογή Ερντογάν είναι ένα βολικό αποτέλεσμα.

Από τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να μιλά για τις ευρωπαϊκές αξίες, να επικρίνει με σφοδρότητα το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας και με κυνισμό θα συνεχίσει τις οικονομικές δοσοληψίες με έναν ηγέτη που είναι γνώριμος, όσο και απρόβλεπτος. Αλλά όχι επικίνδυνος. Γιατί όσο είναι πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται στον πάγο, όπως θέλουν οι ισχυροί της Ευρώπης, οι οποίοι όμως παράλληλα θα εξακολουθήσουν να στέλνουν αρκετό χρήμα στην Τουρκία.

Ύστερα από δύο δεκαετίες στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πώς να ελίσσεται. Ελέγχει τον λαό του σαν μαέστρος, όπως γράφει το BBC.

Οι Τούρκοι ξέχασαν γρήγορα την γύμνια του κρατικού μηχανισμού που φάνηκε στους σεισμούς.

 «Ο Ερντογάν είναι τα πάντα για μας. Πριν δεν μπορούσαμε να πάμε στα νοσοκομεία, τώρα μπορούμε εύκολα. Έχουμε μεταφορές . Έχουμε τα πάντα. Βελτίωσε τους δρόμους. Έχτισε τζαμιά, γρήγορα τρένα», λέει χαμογελώντας η Αϊσέ Οζντογάν, η οποία φορά μαντήλα στο κεφάλι, συνοδεύοντας τον σύζυγό της σε μία συγκέντρωση οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

«Από την στιγμή που αγαπούμε την πατρίδα και το έθνος μας, στεκόμαστε σταθερά πίσω από τον πρόεδρο. Είμαστε μαζί του σε κάθε βήμα, ανεξάρτητα από το αν θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι τιμές των κρεμμυδιών», λέει ο Καντίρ Καλίογλου, ένας 58χρονος οδηγός λεωφορείου. Ο Καντίρ γοητεύεται περισσότερο από το όραμα για την μεγάλη Τουρκία που καλλιεργεί ο Ερντογάν, παρά από τις διαβεβαιώσεις του Κιλιτσντάρογλου για εξορθολογισμό της οικονομικής πολιτικής.

Στο ερώτημα «βούτυρο ή κανόνια», οι Τούρκοι απάντησαν «κανόνια»

Στον πρώτο γύρο οι Τούρκοι δεν ψήφισαν βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Παρά την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, δεν άκουσαν τις διαβεβαιώσεις του Κιλιτσντάρογλου για επιστροφή σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Γιατί λοιπόν οι Τούρκοι εμπιστεύονται τον Ερντογάν; «Νομίζω ότι είναι ο απόλυτος πολιτικός –Teflon», εξηγεί ο καθηγητής Σόλι Οζέλ, ο οποίος διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.  «Επίσης έχει επαφή με τον μέσο πολίτη. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθείς. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το έχει ο Κιλιτσντάρογλου».

Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε ελευθερίες και δημοκρατία, αλλά εισέπραξε απογοήτευση στον πρώτο γύρο και υποχρεώθηκε να κάνει στροφή. Τώρα ακούγεται λιγότερο σαν ένας παππούς που νοιάζεται για τους πολίτες και περισσότερο σαν σκληροπυρηνικός εθνικιστής. «Ανακοινώνω ότι θα στείλω πίσω στην πατρίδα τους όλους τους πρόσφυγες όταν εκλεγώ πρόεδρος», διακήρυξε ο Κιλιτσντάρογλου σε μία συγκέντρωση που έκανε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το μήνυμα αυτό αρέσει στους Τούρκους. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα εμπιστευτούν τον Κιλιτσντάρογλου, αφού ο Ερντογάν έχει ήδη φροντίσει να συμμαχήσει με τον σκληρό ακροδεξιό Ογάν, που πήρε στον πρώτο γύρο πάνω από 5%, με κεντρικό σύνθημα «όλοι οι πρόσφυγες έξω από την Τουρκία».

Νικητής ο εθνικισμός ήδη από τον πρώτο γύρο

Όποιος κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές υπάρχει ήδη νικητής: ο εθνικισμός. Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν το πιο συντηρητικό και εθνικιστικό κοινοβούλιο που είχε ως τώρα στη σύγχρονη ιστορία της η Τουρκία και έδωσαν πάνω από 5% στον υποψήφιο για την προεδρία Ογάν, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι και ο ρυθμιστής του τελικού αποτελέσματος στη μάχη για την προεδρία.

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν υπόσχεται ένα νέο «αιώνα της Τουρκίας». Αλλά οι αντίπαλοί του προβλέπουν οπισθοδρόμηση: σε αυτόν το νέο «αιώνα της Τουρκίας» θα ολοκληρωθεί η στροφή προς τον ισλαμισμό και θα οριστικοποιηθεί η αποστασιοποίηση από τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπερασπίζεται ένας άλλος Κεμάλ – ο Κιλιτσντάρογλου.

Έτσι ο μακροβιότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει το προεδρικό μέγαρο με τα 1000 δωμάτια και να παίζει το παιχνίδι που ξέρει με τους δυτικούς, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολία.

Διαβάστε επίσης:

«Παγωμένη» υποδοχή της Ευρώπης στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Κύπρος: Viral βίντεο με παπά να οργανώνει εξέδρα με… «γαλλικά»

Κόσοβο:  Επεισόδια κατά την ανάληψη καθηκόντων από νέους δημάρχους (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:27