search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:42
MENU CLOSE

Γαλλία – συνταξιοδοτικό: «Ο αγώνας θα έχει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού» λένε τα συνδιακάτα

06.06.2023 21:26
gallia_suntaksiodotiko
AP

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα ο 14ος κύκλος των διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία. Τι δηλώνουν τα συνδικάτα για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίζουν τις απεργίες από εδώ και στο εξής

Μπορεί να έχουν περάσει 45 ημέρες από το προεδρικό διάταγμα Μακρόν για την επιβολή της αλλαγής στα συνταξιοδοτικά όρια στην Γαλλία, ωστόσο τα συνδικάτα εξακολουθούν να κινητοποιούν τους εργαζομένους για μαζικές συγκεντρώσεις αντίδρασης.

Σύμφωνα με το αριστερό συνδικάτο CGT, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν σχεδόν 900.000 σε όλη τη χώρα, περίπου 300.000 στο Παρίσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, οι διαδηλωτές στο Παρίσι ήταν περίπου 30.000, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Επεισόδια στο Παρίσι

Στο περιθώριο της κινητοποίησης στο Παρίσι σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και τη σύλληψη 17 διαδηλωτών, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι ο σημερινός μάλλον ήταν ο τελευταίος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων υπογραμμίζουν πάντως ότι η γαλλική κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες μορφές κοινωνικής αντίδρασης στα σχέδια της κυβέρνησης.

Τι αλλάζει στις κινητοποιήσεις

«Δυστυχώς αυτή η μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει και τα διατάγματα για τα 64 χρόνια έχουν δημοσιευθεί. Είναι πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το δεχόμαστε. Κάθε άλλο, όμως ο τρόπος που δεν θα το δεχθούμε αλλάζει. Οι μορφές κινητοποιήσεων δεν θα είναι ίδιες με εκείνες που έχουμε δήλωσε ο επικεφαλής του σωματείου CFDT, σύμφωνα με το euronews.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν και οι υπόλοιποι επικεφαλής των συνδικάτων αλλά και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Γαλλία, χωρίς πάντως να θέλουν να δώσουν έστω και την παραμικρή ένδειξη για το τί θα επακολουθήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την φορά κατέλαβαν για λίγες ώρες και την έδρα της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ενώ προειδοποιούν ότι ο αγώνας τους θα έχει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασΑυτήν την φορά κατέλαβαν για λίγες ώρες και την έδρα της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ενώ προειδοποιούν ότι ο αγώνας τους θα έχει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και ήδη την Κυριακή δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο πρώτες εγκύκλιοι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα της προοδευτικής αύξησης του ορίου ηλικίας.

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για ουκρανικό χτύπημα στον Nord Stream

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιοι ανατίναξαν το φράγμα στο Δνείπερο – Η πρώτη δορυφορική εικόνα

Πρίγκιπας Χάρι: Φοβόμουν ότι θα με έδιωχναν από το Μπάκιγχαμ μετά τις φήμες ότι πατέρας μου ήταν ο Τζέιμς Χιούιτ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:40