search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:04
MENU CLOSE

Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών»

10.06.2023 18:40
CHRISTODOULIDIS

Η πλευρά μας είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του παγκυπρίου συνεδρίου της ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου), ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια αποκλιμάκωση της έντασης, ειδικότερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και ενδεχομένως λόγω των εκλογών που υπήρχαν στη χώρα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι οι εκλογές (στην Τουρκία) έχουν ολοκληρωθεί, και όσον αφορά ειδικότερα το δικό μας θέμα εκείνο που προσδοκούμε είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσδοκά να δημιουργηθούν δεδομένα που θα οδηγήσουν στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών. «Όλοι θα κριθούμε μέσα από τις εξελίξεις, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις», τόνισε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε την ανάγκη της διαμεσολήβησης της ΕΕ με πιο ενεργό τρόπο σημειώνοντας: «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, με απόλυτη συναίσθηση του τι λέω, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που μοιραστήκαμε σε κάποιο βαθμό με κράτη-μέλη της ΕΕ από τα οποία ζητήσαμε να μεσολαβήσουν ή να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ΕΕ. Και για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία, πάντα μιλάμε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ να έρθει να υποστηρίξει τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών».

Αποχωρούν Ισπανία και Πολωνία από στρατιωτική άσκηση στην Τουρκία

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας – 2023». Όπως έγινε γνωστό, η Ισπανία και η Πολωνία που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην άσκηση, αποχωρούν έπειτα από τη γνωστοποίηση της συμμετοχής του ψευδοκράτους, για την οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν γνώριζαν εκ των προτέρων.

Όπως επισημαίνει το κυπριακό ΥΠΕΞ:

«Αναφορικά με τη στρατιωτική άσκηση “Φοίνικας της Ανατολίας – 2023“, που διεξάγεται στο Ικόνιο στην Τουρκία, επισημαίνεται ότι πρόκειται περί άσκησης που φιλοξενεί η Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία συστηματικά και μονομερώς προσπαθεί να εντάξει σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συντονισμό με το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το υπουργείο Άμυνας, προέβησαν στα απαραίτητα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι συμμετέχοντα κράτη δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τη συμμετοχή της παράνομης αποσχιστικής οντότητας. Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων ενεργειών, Ισπανία και Πολωνία ενημέρωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αποχωρούν άμεσα από την άσκηση».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η αντεπίθεση ξεκίνησε», δηλώνει ο Ζελένσκι

Κολομβία: Η στιγμή που εντόπισαν στη ζούγκλα τα αγνοούμενα παιδιά (Video)

Τζον Λένον: Έρευνα «δείχνει» και δεύτερο δράστη στη δολοφονία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:04