search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:34
MENU CLOSE

Γιάννης Μαρκόπουλος: Η σχέση του με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και το ελληνικό ροκ (Videos)

11.06.2023 15:01
markopoulos

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που πέθανε το Σάββατο, ήταν ένας συνθέτης που εκτιμούσε ιδιαίτερα τον χώρο του ελληνικού ροκ και είχε συνεργαστεί πολλές φορές με κόσμο αυτού του χώρου. Ένας από τους αγαπημένους του ροκ καλλιτέχνες μάλιστα, δεν ήταν άλλος από τον Παύλο Σιδηρόπουλου.

Οι δυο τους αρχίζουν να συνεργάζονται με την πτώση της Χούντας με το πιο γνωστό τραγούδι που προέκυψε από τη συνεργασία αυτή να είναι το «Τούμπου τούμπου ζα» που κυκλοφόρησε το 1975. Ήταν μια από τις επιλογές του Σιδηρόπουλο που ξένισε αρκετό κόσμο μέσα στους ροκ κύκλους, που άλλωστε αν και γιγαντώθηκαν μεταπολιτευτικά δεν αποτέλεσαν ποτέ δομικό τμήμα του πολιτικοποιημένου, μεταπολιτευτικού τραγουδιού που εκπροσωπούσε ο Μαρκόπουλος.

Το «Τούμπου τούμπου ζα» αν και ανάλαφρο, αποτελούσε ένα από τα πιο αιχμηρά αντιδικτατορικά τραγούδια. Μάλιστα, ακούγεται και στο φιλμ «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν που γυρίστηκε το 1974, λίγο πριν την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου το τραγουδούν οι ηθοποιοί που υποδύονται τους φοιτητές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973.

Η πρώτη εκτέλεση δισκογραφικά έγινε από τους Λάκη Χαλκιά και Παύλο Σιδηρόπουλο, ενώ αργότερα το ερμήνευσαν και οι Κώστας Βουτσάς και Γιώργος Μαρίνος. Ο Σιδηρόπουλος το ερμηνεύει και το 1986, μόνος αυτή τη φορά, όταν συνεργάζεται πάλι με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στη συναυλία στο Ηρώδειο.

Ανάμεσα στο 1974 και 1976, ο Σιδηρόπουλος εμφανίζεται στους δίσκους του Γιάννη Μαρκόπουλου: «Θεσσαλικός Κύκλος» με τα τραγούδια «Εισαγωγή – Τελάλης», «Το τηλέφωνο» (με τη Λιζέττα Νικολάου), «Η Βασίλω» και «Το Γράμμα» (με τον Λάκη Χαλκιά), «Ανεξάρτητα» με το «ΤούμπουΤούμπου Ζα» (με τον Λάκη Χαλκιά) και «Οροπέδιο» με το «Δεν Ήρθα σαν Ξένος» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού με τη συμβολή του κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα των Socrates.

Στα χρόνια αυτά, ο Παύλος συμμετέχει σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου αλλά και σε παραστάσεις μαζί του στο «Κύτταρο».

Σε κάποιες παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος υποδύεται και τον «πλανόδιο μάντη» σε μια περφόρμανς που γραφόταν από την ηθοποιό Δέσποινα Τομαζάνη και που παρεμβαλλόταν στο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Νταλάρας: Τα επίθετα για τον Γιάννη Μαρκόπουλο υπολείπονται της αξίας του

«Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι

Poor Things: Το νέο trailer της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:34