search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:42
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Περισσότεροι ομογενείς στις κάλπες – 4 νέα εκλογικά κέντρα

14.06.2023 16:45
PSEFODELTIA
Eurokinissi

Περισσότεροι ομογενείς αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές που αναμένονται σε λίγες μέρες. Στήνονται τέσσερα νέα εκλογικά κέντρα σε Καναδά και Ευρώπη. Πόσοι ομογενείς είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Για την αναμέτρηση του Μαΐου είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών 22.855 ομογενείς ώστε να ψηφίσουν εκτός Ελλάδας και τελικά προσήλθαν 18.203, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 79,64%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr. Το ρεκόρ καταγράφηκε σε δύο εκλογικά τμήματα στη Γερμανία όπου η συμμετοχή έφτασε το 100%.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου ψηφίζουν για τις εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι Έλληνες εκλογείς στο εξωτερικό, ψηφίζουν και πάλι μία μέρα νωρίτερα από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή το Σάββατο 24 Ιουνίου από τις 7.00 το πρωί έως τις 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας. Αυτή τη φορά η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη καθώς στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί 25.610 ομογενείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα του iefimerida.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, καταγράφηκαν και περίπου 2.500 διαγραφές και προσωρινές αναστολές από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, καθώς ενδεχομένως αυτοί οι ψηφοφόροι επέλεξαν να βρίσκονται στην Ελλάδα και να ασκήσουν εδώ το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τέσσερα επιπλέον εκλογικά τμήματα

Η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων έφερε και τη δημιουργία τεσσάρων επιπλέον εκλογικών τμημάτων. Ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Βανκούβερ του Καναδά και από ένα θα προστεθεί στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Συνολικά αυτή τη φορά θα λειτουργήσουν 102 εκλογικά τμήματα από 99 στις προηγούμενες εκλογές καθώς καταργήθηκε ένα, το εκλογικό κέντρο στο Κάουνας της Λιθουανίας που εξυπηρέτησε την προηγούμενη φορά όσους Έλληνες είχαν μετακινηθεί για το final four.

Χρυσουλάκης: Μεγάλη συγκίνηση με τους απανταχού Έλληνες να προσέρχονται στις κάλπες

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης επεσήμανε μιλώντας στο iefimerida ότι οι προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία και τις Αρχές Εξωτερικού για τις νέες εκλογές είναι πυρετώδεις.

«Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω τη μεγάλη συγκίνηση που αισθανθήκαμε όλοι μας παρακολουθώντας τους απανταχού Έλληνες να προσέρχονται στις κάλπες για πρώτη φορά στον τόπο διαμονής τους. Όταν ανέβασα στο λογαριασμό μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες από τους Έλληνες στην Αυστραλία που προσήλθαν πρώτοι στις κάλπες, γνώριζα ότι γραφόταν ιστορία» είπε.

Και κατέληξε: « Όταν έκλεισε και το τελευταίο εκλογικό Τμήμα στο εξωτερικό, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και όλα είχαν εξελιχθεί με τον πλέον άψογο και υποδειγματικό τρόπο, όλοι οι συνεργάτες μου και εγώ αισθανθήκαμε μεγάλη ικανοποίηση για όλους τους μήνες προετοιμασίας και για αυτές τις 29 συνεχόμενες ώρες εκλογικής διαδικασίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Στους 78 οι νεκροί μετανάστες, φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους (Photos/Videos)

ΔΙΣ: Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται

Κορυδαλλός: Βρέθηκε DNA των δύο θυμάτων στο όχημα με τα όπλα στον Νέο Κόσμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32