search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 03:42
MENU CLOSE

Γιατί η υπόθεση Τραμπ είναι κρίσιμης σημασίας για τις ΗΠΑ

14.06.2023 06:00
tramp parapompi098- new

«Σεισμό» για τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει το CNN την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ από τις ομοσπονδιακές αρχές, εξηγώντας ότι η πραγματική διάσταση της  υπόθεσης είναι “USA vs D.Trump” , δηλαδή «ΗΠΑ εναντίον Τραμπ», αφού για πρώτη φορά στην ιστορία το αμερικανικό έθνος διώκει ένα άτομο το οποίο εξέλεξε ως ηγέτη του.

Η στιγμή της εμφάνισης του Τραμπ ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου είναι «τραγική», σύμφωνα με το CNN, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αμερικανικό κράτος ιδρύθηκε πάνω στην αρχή ότι κανένας ηγέτης δεν έχει τη απόλυτη εξουσία, ούτε μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων που αφορούν το σύνολο των πολιτών. Και τώρα ένας πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες, που τελικά απορρέουν από την πεποίθηση που έχει ότι ήταν ο «απόλυτος» ηγέτης.

Ο φόβος του διχασμού

Η ημέρα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο διχασμό την χώρα, που ήδη ταλανίζεται από τα διχαστικά μηνύματα του Τραμπ και των υποστηρικτών του, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταφύγει  στη βία αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών, όταν ο ίδιος ο Τραμπ αρνήθηκε να αποδεχτεί την ήττα του.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είναι από εκείνους που επικρίνουν τον Τραμπ, δήλωσε ότι είναι «οργισμένος» από το γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την χώρα με την παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

 «Η χώρα περνά από αναταραχή λόγω ενός πράγματος: επειδή ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρέδωσε στρατιωτικά έγγραφα όταν του ζητήθηκε», είπε ο Ρόμνεϊ.

Θεσμοί σε δοκιμασία

Όσο τραυματική κι αν είναι για το αμερικανικό έθνος η εικόνα ενός πρώην προέδρου που οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης με τόσο σοβαρές κατηγορίες, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει , γράφει ο Στίβεν Κόλινσον, αναλυτής του CNN, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο Τραμπ ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου διακήρυττε ότι είχε «απόλυτη εξουσία» σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον νόμο, αλλά με την υπόθεση αυτή δοκιμάζεται και το ίδιο το δικαστικό σύστημα που ο τέως πρόεδρος δηλώνει ευθέως ότι θέλει να διαλύσει.

«Εάν έχει διαπράξει οτιδήποτε από αυτά που αναφέρει η δίωξη και φυσικά η κυβέρνηση θα πρέπει να το αποδείξει, τότε θα έχει διαπράξει πολύ σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στην εκπομπή CNN This Morning, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα καταστροφικό κατηγορητήριο. Νομίζω ότι πρέπει να είναι το τέλος της πολιτικής καριέρας του Ντόναλντ Τραμπ».

Κι αυτό το διχαστικό κλίμα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο διωκόμενος τέως πρόεδρος θέλει να πάρει τη ρεβάνς και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, φιλοδοξώντας ότι θα κερδίσει  στις επόμενες εκλογές τον νυν πρόεδρο, ο οποίος διαδέχτηκε τον Τραμπ στο ύπατο αξίωμα.

Ήδη οι περισσότεροι ρεπουμπλικανοί θεωρώντας βέβαιο ότι ο Τραμπ θα εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, δεν βλέπουν  άλλη πολιτική επιλογή από το να συνταχθούν μαζί του στις επιθέσεις εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο χαρακτηρίζουν διεφθαρμένο.

Διαβάστε επίσης:

NYT: «Aπώλειες για το Κίεβο στην ουκρανική αντεπίθεση» – Έχασε πάνω από 1 στα 4 άρματα που έλαβε από τη Δύση

Νέο τραγούδι των Beatles με ερμηνευτή τον Λένον, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Αίγυπτος: Στην κοιλιά του καρχαρία βρέθηκαν τα λείψανα του 23χρονου Ρώσου (σκληρές εικόνες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46