search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:26
MENU CLOSE

NYT: «Aπώλειες για το Κίεβο στην ουκρανική αντεπίθεση» – Έχασε πάνω από 1 στα 4 άρματα που έλαβε από τη Δύση

13.06.2023 17:57
ukraine-russia-1-new

Για επιβεβαιωμένες απώλειες στρατευμάτων στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, κάνουν λόγο την Τρίτη οι New York Times, επικαλούμενοι αναλυτές.

Αν και η Ουκρανία δεν έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση απωλειών, οι επιθέσεις της εναντίον ρωσικών χαρακωμάτων, σε αποθήκες, ναρκοπέδια και θέσεις πυροβόλων όπλων είναι πιθανό να έχουν βαρύ τίμημα στις δυνάμεις της, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη αναλυτές.

Οι απώλειες τόσο των στρατευμάτων όσο και των προηγμένων όπλων που προμηθεύτηκε πρόσφατα το Κίεβο από τους συμμάχους του, έχουν επιβεβαιωθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αγωνίζονται να προχωρήσουν στην αντεπίθεση κατά της Ρωσίας από τις 4 Ιουνίου, ενώ έχουν απώλειες σε στρατεύματα και όπλα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε στις 6 Ιουνίου ότι κατά τη διάρκεια τριών ημερών πολεμικών επιχειρήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις η Ουκρανία έχασε έως και 3.715 άνδρες.

Η Δύση αναγνώρισε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν σημαντικές, ανέφερε το Bloomberg, ενώ το Politico ανέφερε, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οποιαδήποτε μελλοντική υποστήριξη στο Κίεβο εξαρτάται από την επιτυχία της αντεπίθεσής του.

Σύμφωνα με τους NYT, η βαθύτερη προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων ήταν περίπου 4 μίλια και «η περιοχή του εδάφους που τέθηκε υπό έλεγχο είναι 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Η σημασία αυτών των κερδών μένει να φανεί και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες, για να μετρηθεί η επιτυχία της επίθεσης στην Ουκρανία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα σε ένα ευρύ τμήμα της πρώτης γραμμής στις περιοχές Ντόνετσκ και Ζαπορίζια.

Τα ουκρανικά κέρδη αφορούν μικροσκοπικά αγροτικά χωριά και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σημάδι σημαντικής ρήξης στο πυκνό δίκτυο άμυνας των Ρώσων.

Πούτιν: Το Κίεβο επιτίθεται σε τέσσερις κατευθύνσεις

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με πολεμικούς ανταποκριτές είχε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τους στόχους της «ειδικής επιχείρησης», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι οι στόχοι της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία μπορεί να εξελίσσονται ανάλογα με την κατάσταση, αλλά ο θεμελιώδης χαρακτήρας τους δεν θα αλλάξει.

Όπως είπε, η αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας της Ουκρανίας συνεχίζεται από τις 4 Ιουνίου, το Κίεβο χρησιμοποιεί εφεδρείες ειδικά προετοιμασμένες για αυτό και επιτίθεται σε τέσσερις κατευθύνσεις.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε τους στόχους του σε κανένα τομέα. Έχουν μεγάλες απώλειες», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν τουλάχιστον 160 άρματα μάχης και 360 τεθωρακισμένα οχήματα. Την ίδια στιγμή, ο εξοπλισμός που καταστράφηκε από τη Ρωσία αποτελεί το 25-30% του συνολικού όγκου των στρατιωτικών οχημάτων που παρέδωσε η Δύση στο Κίεβο. Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχασε 54 από τα άρματα μάχης της στις μάχες, μερικά από τα οποία μπορούν να επισκευαστούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η «αμυνόμενη» πλευρά (Ρωσία) έχει λιγότερες απώλειες. «Έχουμε δέκα φορές λιγότερες απώλειες από αυτές των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», τόνισε ο Πούτιν.

«Υπάρχουν ακόμη απώλειες που δεν βλέπουμε, οι οποίες προκαλούνται από όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας», τόνισε ο Πούτιν κι επεσήμανε επίσης τις βαριές απώλειες στους Πολωνούς μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για το ρήγμα την περασμένη εβδομάδα του φράγματος Καχόβκα, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό του από το Κίεβο με πυραυλικά συστήματα HIMARS αμερικανικής κατασκευής.

Διαβάστε επίσης:

Νέο τραγούδι των Beatles με ερμηνευτή τον Λένον, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Βρετανός ανακάλυψε ξεχασμένο γκαράζ με αυτοκίνητα αντίκες μεγάλης αξίας

Γερμανία: Τρομάζει η άνοδος του ακροδεξιού AfD – Δημοσκοπικό ρεκόρ σε νέα μέτρηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:23