search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:24
MENU CLOSE

Πώς ήταν η μεγαλύτερη σαύρα που έζησε ποτέ στον πλανήτη (Photo)

14.06.2023 15:33
saura-new
Πηγή: Pixabay

Ύστερα από πολυετείς έρευνες οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Flinders έφεραν στο φως το απολίθωμα μιας γιγάντιας σαύρας στην Αυστραλία, που την ονόμασαν Tiliqua frangens, ή για συντομία  Frangens. Αν και μάλλον θα γίνει διάσημη με το ψευδώνυμο Mega Chonk.

Όπως εξηγεί η Κατρίνα Κένι στην επιστημονική ιστοσελίδα The Conversation, πολλά από τα γιγάντια μαρσιποφόρα και πουλιά που κάποτε κυριαρχούσαν στην αυστραλιανή ήπειρο έχουν εξαφανιστεί εδώ και 40.000 χρόνια. Κατά καιρούς οι παλαιοντολόγοι έχουν φέρει στο φως απολιθωμένους σκελετούς τέτοιων ζώων, που μας επιτρέπουν να έχουμε μια εικόνα για την πανίδα της ηπείρου.

Κατά το τέλος της Πλειστόκαινου περιόδου δεν εξαφανίστηκαν μόνο αυτά τα τεράστια ζώα, αλλά και μικρότερα, όπως κάποια είδη σαύρας, που ήταν πολύ περισσότερα σε αριθμό στο οικοσύστημα.

Ένα ζώο που συναντάται ευρέως σήμερα στην Αυστραλία είναι οι μικρές καφέ σαύρες και το συγγενικό είδος με την μπλε γλώσσα. Ο προγονός αυτού του διαδεδομένου είδους είναι η γιγάντια σαύρα που ήρθε στο φως από τους παλαιοντολόγους, και την ονόμασαν Tiliqua frangens.

Ήταν μια σαύρα με μήκος τουλάχιστον 60 εκατοστών, δηλαδή μακριά περίπου όσο ένα ανθρώπινο χέρι και ζύγιζε πάνω από 2 κιλά. Είναι μακράν η μεγαλύτερη σαύρα που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα.

Διέθετε έναν ικανοποιητικό «εξοπλισμό» για να αμύνεται στο οικοσύστημα όπου κυριαρχούσαν γιγάντια πλάσματα και περπατούσε στα δάση της περιοχής περίπου πριν από 50.000 χρόνια. Το σώμα της ήταν ογκώδες και είχε αιχμηρή «πανοπλία» και οι παλαιοντολόγοι που σχεδίασαν την γιγάντια σαύρα ελπίζουν πως με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο Mega Chonk θα γίνει … σταρ.

Η παλαιοντολόγος Δρ. Κάιλα Θορν εξέφρασε την ελπίδα ότι η γιγάντια σαύρα θα εμπνεύσει πολλούς να φτιάξουν διάφορες καρικατούρες και memes και τόνισε ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό το μέγεθος που είχε αυτό το ζώο λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα που έχουμε σήμερα για τις σαύρες.

Ο πιο κοντινός συγγενής της που έχει επιζήσει ως τις μέρες μας είναι η λεγόμενη «νυσταγμένη σαύρα με τη μπλε γλώσσα»

Η Νταϊάνα Φούσκο, από το πανεπιστημιακό εργαστήριο παλαιοντολογίας δήλωσε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν την εικόνα της τεράστιας σαύρας συγκεντρώνοντας οστά που βρέθηκαν στα σπήλαια Γουέλινγκτον, στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η παλαιοντολόγος  Κάιλα Θορν πρόσθεσε ότι τα σπήλαια μπορεί να κρύβουν θησαυρούς, κυρίως αναφορικά με την προϊστορική βιοποικιλότητα.

Διαβάστε επίσης:

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Σήμερα η κηδεία του «Καβαλιέρε» – Η τελευταία του φωτογραφία

Χάρι Πότερ: Η τολμηρή καθηγήτρια Sprout στα 82 της χρόνια ποζάρει γυμνή (photos)

Politico: Θα τολμήσει η Καϊλή να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο; Η επιθετική στρατηγική και ο νέος μπελάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:20