search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:59
MENU CLOSE

Guardian: Ο ρόλος του Χαφτάρ και των γιων του στο δουλεμπόριο μεταναστών της Λιβύης

15.06.2023 19:09
xaftar

Ο μαζικός πνιγμός προσφύγων που κατευθύνονταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο κενό εξουσίας της Λιβύης και την αδυναμία των αντιπάλων ηγετών της να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να σταματήσουν το κερδοφόρο εμπόριο λαθρεμπορίου ανθρώπων, αναφέρει στον Guardian, ο διπλωματικός συντάκτης, Πάτρικ Γουίντουρ, σε ανάλυσή του.

Είναι εντυπωσιακό, όπως λέει, ότι το πλοίο απέπλευσε από το ανατολικό λιμάνι του Τομπρούκ, μια πόλη όπου οι τοπικοί ηγέτες έχουν οργανώσει εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Στις 4 Μαΐου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, συνάντησε τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης στα ανατολικά, (σ.σ. τον γνώριμο και στην Ελλάδα) Καλίφα Χαφτάρ και προσφέρθηκε να επενδύσει στην ανατολική Λιβύη – η χώρα έχει χωριστεί σε αντίπαλη ανατολή και δύση από το 2015 – σε αντάλλαγμα την αντιμετώπιση της δράσης των λαθρέμπορων.

Ο Χάφταρ φάνηκε να προσπαθεί να εκπληρώσει τη συμφωνία του. Στις 4 Ιουνίου, οι σύμμαχοί του επέβαλαν προσωρινή νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για να σταματήσουν τους λαθρέμπορους. Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές σε πόλεις που συνορεύουν με την Αίγυπτο. Ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν 1.000 ανθρώπους σε φάρμες και σπίτια που περίμεναν να περάσουν στη Μεσόγειο. Καταστράφηκαν βάρκες και ένα λιμάνι που χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης προέτρεψε τον πληθυσμό να καταγγέλλει τους λαθρέμπορους και κάλεσε τις φυλές που ελέγχουν τα σύνορα στη Λιβύη να βοηθήσουν.

Μερικοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στις αρχές του μήνα – έως και 4.000 – οδηγήθηκαν βίαια με τα πόδια στα αιγυπτιακά σύνορα προς το Musaid, με την αιτιολογία ότι βρίσκονταν εκεί παράνομα. Η βία που επικράτησε, που οδήγησε στον θάνατο ενός νεαρού αγοριού, οδήγησε σε κατακραυγή.

Τη Δευτέρα, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), χωρίς να προσδιορίσει τους ενόχους, εξέφρασε ανησυχίες για τις μαζικές «αυθαίρετες συλλήψεις και απελάσεις» χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και παιδιών, που κρατούνταν υπό συνωστισμό και ανθυγιεινές συνθήκες. Η δήλωση ανέφερε ότι η εκστρατεία «συνοδευόταν από μια ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και του ρατσιστικού λόγου εναντίον αλλοδαπών στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης».

Αλλά το τραγικό ταξίδι με πλοίο από το Τομπρούκ, δείχνει ότι ο Χαφτάρ και οι γιοι του δεν σταμάτησαν το λαθρεμπόριο. Πολλοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η ροή είναι η παρακολούθηση των εισερχόμενων πτήσεων της συριακής πολιτικής αεροπορίας που περιλαμβάνει Σύρους, Μπαγκλαντές και Πακιστανούς.

Αν και ήταν ικανοί να πείσουν τις πολλές φυλές της Λιβύης, ο Χάφταρ και οι γιοι του συνάντησαν σκληρή αντίσταση για την καταστολή των λαθρεμπόρων και των συνοριακών σταθμών.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν 680.000 μετανάστες στη Λιβύη, άλλοι θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο στην Ευρώπη και άλλοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση στη Λιβύη. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ είπε ότι σχεδόν 3.800 άνθρωποι πέθαναν σε μεταναστευτικές διαδρομές εντός και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός από το 2017. Περίπου 105.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης το 2022. Από την αρχή φέτος έως τον Ιούνιο, έφτασαν λίγο πάνω από 54.000, διπλάσιος αριθμός από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ένα αυξανόμενο ποσοστό προέρχεται από τα ανατολικά της Λιβύης.

Οι πιθανότητες οι Ευρωπαίοι να βρουν αποτελεσματικούς Λίβυους συμμάχους για τον έλεγχο της ροής, μειώνονται από τη συνεχιζόμενη απουσία μιας ενοποιημένης εθνικής κυβέρνησης με εξουσία. Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στην ανατολή και τη δύση υπάρχουν από το 2015.

Η τελευταία προσπάθεια με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών να ενισχυθούν οι δύο πλευρές για τη διεξαγωγή ενιαίων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών κατέρρευσε λίγο πριν από την ημερομηνία των εκλογών του Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Σε μουσείο ο καρχαρίας που κατασπάραξε τουρίστα

Φόβοι για την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί

Γερμανία: 31χρονος επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο γυναίκες και μετά τις πέταξε από γέφυρα – Νεκρή η μια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20