search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:35
MENU CLOSE

Η Ιδρύτρια της PETA θέλει να γίνει τσάντα … μετά θάνατον – Επιθυμεί να δωρίσει το δέρμα της στην Hermès

15.06.2023 15:01
PETA

Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε η ιδρύτρια της PETA Ingrid Newkirk, η οποία επιθυμεί να δωρίσει το δέρμα της στην Hermès για να την κάνει τσάντα.

«Η Πρόεδρος της PETA Κληροδοτεί Δέρμα στην Hermès» είχε τίτλο το δελτίο Τύπου που στάλθηκε στις ηλεκτρονικές θυρίδες των περιοδικών «Δεν το εννοεί κυριολεκτικά», σκέφτεται κνείς. Όμως η συγκεκριμένη ακτιβίστρια το εννοεί μέχρι τελείας. Αναφέρει, επίσης, όλα τα μέρη του σώματός της που θα αφήσει σε brands, ανθρώπους και το γραφείο της, όταν πεθάνει.

Μαζί με την περιγραφή του που θα κληροδοτήσει τι, υπάρχει κι ένα μακάβριο γράφημα που την απεικονίζει γυμνή να κρατάει έναν οδηγό με τα μέλη και τα όργανα του σώματός της που σκοπεύει να δωρίσει σε διάφορα brands και ανθρώπους.

Η λίστα των κληροδοτημάτων της είναι εξής και μοιάζει βγαλμένη από θρίλερ:

Η Hermès θα λάβει μία τσάντα (ή ζώνη, δεν είναι σίγουρη ακόμη) από το δέρμα της, ο Salt Bae θα κληρονομήσει τα εντόσθιά της, η North Face το πόδι της, το παλαιότερο μπαρμπέρικο στον κόσμο, Truefitt & Hill, μία βούρτσα από τα μαλλιά της, ο Βασιλιάς Felipe της Ισπανίας θα πάρει το ένα της αυτί, και το μεγαλύτερο σόου σκύλων παγκοσμίως, το Crufts, κομμάτια της τραχείας της. Αν είσαι ακόμη εδώ, και αναρωτιέσαι γιατί το έκανε όλο αυτό η Ingrid, θα σου πούμε πως είναι ο τρόπος της να παλέψει ενάντια στον σπισισμό.

Η Newkirk λέει πως η διαθήκη της είναι η επιβεβαίωση ότι το σώμα της «θα χρησιμοποιηθεί για να εστιάσει την προσοχή στην αχρείαστη εκμετάλλευση και τον βασανισμό των ζώων». Θέλει να δείξει τη φρίκη της κακοποίησης των ζώων, όπως την απόφαση της Αγγλίας να επαναφέρει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, να τη γράψει στη σάρκα της, να γίνει πράξει στην ίδια, έναν άνθρωπο. Παράλληλα, επικυρώνει ότι η PETA δεν θα σταματήσει να προκαλεί όσο περισσότερο μπορεί. Στο τέλος, αναφέρει ότι θα ήθελε να ταφούν κομμάτια τη καρδιάς της πλάι στις πίστες Hockenheim και Silverstone της Formula 1 – ναι, αυτά τα μέρη που γίνεται πάρτι διοξειδίου του άνθρακα – ως ένδειξη αγάπης για τον Michael Schumacher και Lewis Hamilton (χωρίς να αστειεύεται).

Φυσικά ο λόγος για τον οποίο η Ingrid Newkirk θέλει να γίνει τσάντα είναι προφανής. Ομολογουμένως η εμμονή των πολυτελών brands στο να χρησιμοποιούν αληθινό δέρμα για τα προϊόντα τους δεν έχει πλέον βάση αφού μπορούν να πετύχουν την υφή του δέρματος ακόμα κι από κάκτο (ναι από κάκτο!) και από χιλιάδες άλλα υλικά.

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να ωθήσει τους καταναλωτές και τα brands να επαναπροσδιορίσουν την ηθική τους πυξίδα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους. Με λίγα λόγια όταν μπορείς να φτιάξεις ακριβώς την ίδια τσάντα χωρίς να έχει υποφέρει κανένα ζώο γιατί να επιλέξεις τον δρόμο της βίας;

Η επιλογή της Ingrid να δωρίσει το δέρμα της συγκεκριμένα στην Hermès δεν είναι τυχαία αφού έχουν ακόμα «ανοιχτούς λογαριασμούς». Οι πρακτικές του συγκεκριμένου brand απέναντι στα ζώα είναι τουλάχιστον απάνθρωπες. Ο οίκος Hermès χρησιμοποιεί δέρματα εξωτικών ζώων όπως οι αλιγάτορες, οι κροκόδειλοι και οι στρουθοκάμηλοι. Η ΡETA έχει πολεμήσει με διαδηλώσεις, εκστρατείες και διαδικτυακό ακτιβισμό ενάντια σε αυτή την επιλογή. Οι διαμαρτυρίες τους έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την κακοποίηση, τις κακές συνθήκες καθώς και τις απάνθρωπες τεχνικές που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο brand για την απόκτηση αυτών των υλικών.

Η ιδιότυπη «διαθήκη» της Ingrid Newkirk είναι ανατριχιαστική. Όμως όσο ακραίες οι απόψεις της, δίνουν μια κυριολεκτική εικόνα για το τι περνάνε καθημερινά χιλιάδες ζώα. Το σκεπτικό μπορεί να κάνει το δέρμα μας να σηκώνεται όταν αναφερόμαστε σε άνθρωπο όμως για τα ζώα δεν ισχύει το ίδιο. Ανεξάρτητα από τη ριζοσπαστική προσέγγιση της Ingrit όσα λέει αποτελούν τροφή για σκέψη για το κατά πόσο οι καταναλωτικές μας επιλογές είναι ηθικές.

Διαβαστε επίσης:

Ουκρανία: Η αλήθεια για την αντεπίθεση του Κιέβου – H έμμεση «ομολογία» Στόλτεμπεργκ και οι πανηγυρισμοί Πούτιν (Videos)

Γκλέντα Τζάκσον: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός (photos/videos)

Ναυάγιο στην Πύλο: Αυτή είναι η θαλαμηγός που έσωσε μετανάστες – Το «σκοτεινό» παρελθόν μίας… βασίλισσας της πολυτέλειας (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:35