search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 12:06
MENU CLOSE

Λοβέρδος στο topontiki.gr: «Το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική αξιόπιστη και υπεύθυνη επιλογή»  

23.06.2023 12:29
LOVEROS SOSTO NEW

Έτοιμος για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου δηλώνει μέσα από συνέντευξή του στο topontiki.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.  

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ότι είναι κόμμα που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία», ενώ για τους το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «είναι η μοναδική αξιόπιστη και υπεύθυνη επιλογή».   

Απευθύνοντας κάλεσμα στους ψηφοφόρους της Κυριακής υπογραμμίζει: «σήμερα, δυο μέρες πριν από τος εκλογές καλώ τους ψηφοφόρους μας να επιστρέψουν σπίτι τους. Ο μπαμπούλας έφυγε από το πολιτικό φάσμα».

Στο ενδεχόμενο να μην υπάρχει αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής ξεκαθαρίζει: «Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι πολύ καθαρό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά την Κυριακή».

Όσο για το γεγονός ότι δεν κατάφερε ο ίδιος να εκλεγεί βουλευτής σχολιάζει ότι ήταν «μία δυσάρεστη έκπληξη».  

Ολόκληρη η συνέντευξη

Η τραγωδία ανοιχτά της Πύλου σόκαρε την ελληνική κοινωνία και σε πολιτικό επίπεδο είδαμε κόντρα για τις ευθύνες. Τη λύση στο μεταναστευτικό μπορεί να τη δώσει μόνο η Ευρώπη; Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;   

Όσο οι ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ κοιτούν και απλώς καταδικάζουν ή στενοχωριούνται ανάλογα με την περίσταση χωρίς να πράττουν, τόσο οι πολίτες θα απομακρύνονται από τους πολιτικούς και την πολιτική. Γι’ αυτό και υποστηρίζω μέσα και έξω από τη χώρα μας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί και συλλογική δράση αλλά και ξεχωριστή ανά χώρα αντιμετώπιση. Είναι άλλωστε το σημαντικότερο πρόβλημα του αιώνα για την Ευρώπη. Η Ελλάδα για παράδειγμα με τις ιδιαιτερότητες που έχει λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλίμονο εάν δεν περιφρουρήσει τα σύνορά της, αλίμονο εάν γίνουνε ξέφραγο αμπέλι.  

Μπορεί να υπάρξει κοινή θέση για το Μεταναστευτικό; Θα δούμε τα πολιτικά κόμματα μετά τις εκλογές να κάθονται στο τραπέζι για να υπάρξει «εθνική θέση»;   

Σίγουρα πρέπει να υπάρξει. Είναι ζήτημα πατριωτικό. Όταν όμως ακούει κανείς τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πχ για τον φράχτη του Έβρου – επί ΠΑΣΟΚ ο φράχτης δημιουργήθηκε υπενθυμίζω – πώς μπορεί να ελπίσει για κοινή αντιμετώπιση; Αδιανόητο να ταυτίζει κάποιος τον φράχτη με το τείχος του Βερολίνου και όμως έγινε από τον κ. Μουζάλα.  

Αν η Ροδόπη είχε «βαφτεί μπλε» θα είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις για τους μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης; Μπορεί το θέμα της μειονότητας να συζητείται με όρους της ελληνικής προεκλογικής περιόδου; Ποιος το άνοιξε;   

Το θέμα αυτό το άνοιξαν από την επομένη μάλιστα των εκλογών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς άλλος. Αντί το κόμμα τους να βγάλει μια ανακοίνωση και να το λήξει ως όφειλε το άφησε να σέρνεται και να δημιουργεί όλο αυτόν τον σάλο που ζήσαμε και ζούμε. Συνεπώς εκείνοι που προφανώς διχάζονται για το ζήτημα στο εσωτερικό τους και γι’ αυτό δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, φέρουν ακέραια την ευθύνη. Τώρα σε ό,τι αφορά την ουσία, υπάρχει Έλληνας που να διαφωνεί με τη συνθήκη της Λωζάνης; Θα έπρεπε να μην υπάρχει. Τόσο απλά.  

Είναι οι κάλπες άδειες ή γεμάτες σε αυτές τις εκλογές;   

Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι πολύ καθαρό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά την Κυριακή. Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το αφήγημα της πιθανότητας ακυβερνησίας αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα άδεια κάλπη με την έννοια του ξεκινάμε από το σημείο μηδέν δεν υπάρχει.    

Θυμάμαι – καλύπτοντας το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ – ότι λέγατε από τις εσωκομματικές εκλογές ήδη ότι ο στόχος του Κινήματος είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι εφικτό αυτό στις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι επιλογή για αξιόπιστη αντιπολίτευση;   

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ότι είναι κόμμα που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Δεν είναι παρά το κόμμα που τα παρουσιάζει όλα μαύρα και τελικά δεν μπορεί να συνεισφέρει τίποτε στην προώθηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα πατριωτικό και απολύτως υπεύθυνο. Γι’ αυτό και όπως σωστά ανακαλέσετε τη μνήμη των αναγνωστών σας πιστεύω και το δηλώνω από το 2021 ότι είμαστε η μοναδική αξιόπιστη και υπεύθυνη επιλογή.   

Ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή σας όταν διαπιστώσατε ότι δεν θα εκλεγείτε βουλευτής; Πώς το εισπράξατε;   

Ήταν ασφαλώς μια δυσάρεστη έκπληξη. Η πολιτική όμως έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το θηριώδες ποσοστό που κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία που είχε κυριολεκτικά τρομοκρατήσει τον κόσμο για την πιθανότητα κυβέρνησης ηττημένων σε απόλυτο συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (παράλληλο νόμισμα, υπερφορολόγηση, κλπ) αναμφισβήτητα ώθησε δικούς μας ψηφοφόρους να επιλέξουν κάτι άλλο. Τώρα ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σήμερα δυο μέρες πριν από τος εκλογές καλώ τους ψηφοφόρους μας να επιστρέψουν σπίτι τους. Ο μπαμπούλας έφυγε από το πολιτικό φάσμα.  

Επειδή ασχολείστε πολύ με τη μουσική και τα ντραμς, ποιο τραγούδι θα ταίριαζε στην πολιτική εικόνα που έχει η χώρα σήμερα;   

Μου έρχεται στο νου το ορχηστρικό του Μίκη Θεοδωράκη με τον τίτλο «Χαρταετπί». Έχει την ένταση, τη σπιρτάδα και τη δύναμη που ο Μίκης έδινε στα έργα του. 

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολυμέτωπος» για μέγιστη συσπείρωση – Από Σκυλακάκη και Μάντζο ως τη Ζωή και το ΚΚΕ

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Rotation σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι από τον πάγκο να παίξουν βασικοί

Δημήτρης Μάντζος: Παραδοχή για την εκπροσώπηση του fund – «Δεν μιλάμε για κατάσχεση ή πλειστηριασμό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 12:06