search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:25
MENU CLOSE

Titan: Πώς συνετρίβη το υποβρύχιο- Σοκαριστικό βίντεο από δοκιμή ενδόρρηξης

25.06.2023 19:15
titan submarine

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαριστά την ενδόρρηξη από την οποία καταστράφηκε το βαθυσκάφος Titan της OceanGate Expeditions, με αποτέλεσμα και οι 5 επιβαίνοντές του να μην καταφέρουν να επιβιώσουν.

Στο βίντεο βλέπουμε ένα υποβρύχιο να συνθλίβεται σαν κονσερβοκούτι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Η ενδόρρηξη υποβρυχίου αναφέρεται στην καταστροφική εσωτερική κατάρρευση του κύτους του λόγω της τεράστιας πίεσης που ασκείται στα μεγάλα βάθη των ωκεανών (πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές της πίεσης στη Γη).

Τι είναι η «καταστροφική ενδόρρηξη»

Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας Eric Fusil υποθέτει ότι η έκρηξη συνέβη πραγματικά την πρώτη μέρα της κατάδυσης, αλλά ίσως όχι ακριβώς την ίδια στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με το μητρικό πλοίο.

Όπως εξηγεί στο The Conversation, η έκρηξη πρέπει να οφείλεται στα υλικά που ήταν κατασκευασμένο το σκάφος.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα, αν όχι όλα, υποβρύχια που επιχειρούν σε βάθος διαθέτουν ένα δοχείο πίεσης κατασκευασμένο από ένα μόνο μεταλλικό υλικό με υψηλό όριο διαρροής.

Σημειώνεται ότι το όριο διαρροής είναι συνήθως η μέγιστη τάση που επιτρέπεται να παραλάβει μια κατασκευή, διότι πέρα από αυτό υπάρχει μόνιμη παραμόρφωση.

Εάν πρόκειται για μικρά βάθη, κάτω των 300 μέτρων, τότε το δοχείο πίεσης είναι συνήθως κατασκευασμένο από χάλυβα, αλλά εάν είναι για μεγαλύτερα τα βάθη τότε το δοχείο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο.

Ένα δοχείο πίεσης από τιτάνιο ή χοντρό χάλυβα έχει συνήθως σφαιρικό σχήμα που μπορεί να αντέξει τις πιέσεις σύνθλιψης που σίγουρα υπάρχουν στα 3.800 μέτρα που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Διαβάστε επίσης:

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Μυστήριο για το πού βρίσκεται ο επικεφαλής της Wagner (Video)

Σουηδία: Δυστύχημα με νεκρό σε λούνα παρκ – Και παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες (photos/videos)

Βρετανία: Αερόστατο πήρε φωτιά στον αέρα – Νεκρός ο χειριστής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:23