search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:57
MENU CLOSE

Λαβρόφ: Έρευνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανταρσία της Wagner στη Ρωσία

26.06.2023 18:03
Untitled design (5)
AP

Αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο μισθοφορικός στρατός του, η Wagner, ετοίμαζαν «ανταρσία» στη Ρωσία. Τι σχολιάζει ο Λαβρόφ για το ενδεχόμενο αυτό ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωσε ότι «Οι σχέσεις με τη συλλογική Δύση έχουν καταστραφεί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της 25ης Ιουνίου 2023, οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν «ενδείξεις» λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο Πριγκόζιν και η Wagner σχεδίαζαν κάτι… μεγάλο που φαινόταν να ήταν ένοπλη στάση κατά της Ρωσίας.

Μέχρι τώρα Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ άφηναν υπονοούμενα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνον γνώριζαν, αλλά πιθανώς είχαν εμπλοκή στην ανταρσία της Wagner.
Όμως σήμερα, 26/6/2023, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έδειξε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, αν και δεν το υιοθέτησε.

Έρευνα για τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανταρσία

Συγκεκριμένα ο Λαβρόφ γνωστοποίησε πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν αν δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταρσία της Wagner.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πάντως πως η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα του «έδωσε ενδείξεις» ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν εμπλοκή στην ένοπλη ανταρσία της Wagner. Επιπλέον η Αμερικανίδα διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ασφαλές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λιν Τρέισι, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, τόνισε πως η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.

«Ανοησίες» το αφήγημα της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια

Παράλληλα είπε πως οι ισχυρισμοί της Δύσης και της Ουκρανίας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία είναι «ανοησίες».

«Η Wagner θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης δεν θα επηρεάσει τη σχέση της Μόσχας με τους συμμάχους της.

Συνεχίζεται η δράση της Wagner στην Αφρική

Τα μέλη της Wagner εργάζονται στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «ως εκπαιδευτές. Αυτή η δουλειά ασφαλώς και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θεώρησε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία «εγκαταλείποντας την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί», οδήγησαν αυτές τις χώρες να στραφούν στη Ρωσία και την Wagner για να έχουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές και να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των ηγετών των χωρών αυτών».

Ο Λαβρόφ θεώρησε επίσης ότι η ένοπλη ανταρσία του ηγέτη της οργάνωσης, Γιεβγκένι Πριγκόζιν και των ανδρών του δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα τις σχέσεις της Ρωσίας με τους συμμάχους της.
«Υπήρξαν πολλές κλήσεις (από ξένους εταίρους) στον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν… για να του διατυπώσουν την υποστήριξη τους», είπε.

«Με συνεργάτες και φίλους όχι (σ.σ δεν αλλάζει τίποτα). Όσο για τις άλλες (χώρες), ειλικρινά, δεν με νοιάζει. Οι σχέσεις με τη συλλογική Δύση έχουν καταστραφεί (…)», τόνισε ο Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα κολυμπάει δίπλα σε καγιάκερ στα ρηχά

Εκλογές 2023 – Γαλλικά ΜΜΕ: Τι σχολιάζουν για τη νίκη Μητσοτάκη και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς

Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά την «ανταρσία» Πριγκόζιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:56