search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:21
MENU CLOSE

Νέα προσπάθεια του Ιράν για ρεσάλτο σε ελληνόκτητο πλοίο – Απετράπη από το ναυτικό των ΗΠΑ (Video)

05.07.2023 18:55
richmond

Την απόπειρα του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, απέτρεψε την Τετάρτη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, στην τελευταία από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Aνακοίνωση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει ότι επενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάσχεση δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στην τελευταία από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Η Chevron είπε ότι ένα περιστατικό αφορούσε το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται η ίδια, προσθέτοντας πως το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές.

Ένα σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού πυροβόλησε κατά τη δεύτερη απόπειρα κατάσχεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού Τίμοθι Χόκινς.

Και τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν σε ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν.

Ο Χόκινς δεν είπε με ποιο τρόπο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτρεψε την κατάσχεση των πλοίων ούτε παρείχε περαιτέρω πληροφορίες. Λεπτομέρειες σχετικά με το δεύτερο σκάφος που ενεπλάκη στο συμβάν δεν έγιναν αμέσως σαφείς.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι ένα πολεμικό πλοίο με μια πολυεθνική ομάδα ναυτικού βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή και ζήτησε από το ιρανικό ναυτικό να «σταματήσει την παρενόχληση» ενός από τα εμπορικά πλοία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία σε στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Το Ιράν κατέσχεσε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν ότι το Richmond Voyager είχε ελλιμενιστεί στο Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία πριν από το περιστατικό της Τετάρτης στον Κόλπο του Ομάν.

Ένας εκπρόσωπος της Chevron είπε: «Δεν υπάρχει απώλεια ζωής ή τραυματισμός» στο Richmond Voyager.

«Το σκάφος λειτουργεί κανονικά. Η ασφάλεια του πληρώματος μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο εκπρόσωπος.

Το Richmond Voyager έπλεε μακριά από τον Κόλπο με τη Σιγκαπούρη να αναφέρεται ως ο προορισμός του, σύμφωνα με Refinitiv.

Τα κορυφαία νηολόγια πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Μάρσαλ και της Ελλάδας, έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες για την απειλή για την εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Στενού του Ορμούζ.

Διαβάστε επίσης:

«Καίγεται» ο πλανήτης: Τα ρεκόρ ζέστης που σπάνε το ένα μετά το άλλο και η επιστροφή του Ελ Νίνιο

Περιστέρι: 52χρονος πέθανε περιμένοντας το ΕΚΑΒ – Ξεσπά η οικογένειά του

Ρόδος: Το beach bar με τον σερβιτόρο «κολυμβητή» αποσύρει τις πλωτές ξαπλώστρες (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:18